Sampo Pankki: Tämä on korko vuoden päästä

Asuntolainojen korot nousevat Sampo Pankin mukaan noin kolmeen prosenttiin ensi vuoden loppupuolella. Pankin asiantuntijan mukaan asuntojen hinnat pysyvät suunnilleen paikallaan, eikä hintakuplan uhkaa ole olemassa.

14.9.2010 13:29 | Päivitetty 19.10.2010 4:01

Sampo Pankki arvioi, että 12 kuukauden euribor nousisi kahden prosentin tuntumaan ensi vuoden lopussa. Sampo Pankin johtavan neuvonantajan Lauri Uotilan mukaan se tarkoittaisi, että asuntolainojen korot marginaaleineen olisivat silloin noin kolmessa prosentissa.

Uotila on varovainen sanoissaan, kun häneltä kysytään neuvoa siitä, mihin korkoon laina kannattaisi nyt sitoa. Nyt jos koskaan olisi hänen mukaansa aika sitoa laina kiinteään korkoon, mutta painottaa valinnan riippuvan asiakkaan tilanteesta.

– Euriboreissa roikkuminenkin voi osoittautua hyödylliseksi, sillä ne voivat pysyä matalina useitakin vuosia, Uotila lisää.

Suomalaisten velkaantumista Uotila ei pidä huolestuttavana, eikä näe asuntomarkkinoilla hintakuplan uhkaa. Hän pitää huvittavina erilaisia varoituksia hintakuplan mahdollisuudesta.

– Niissä sanotaan, että jos kehitys jatkuu tällaisena pitkään, ajaudutaan vaikeuksiin. Olen samaa mieltä, mutta en usko ollenkaan, että niin käy.

Uotilan mukaan on todennäköisintä, että hinnat pysyvät suurin piirtein paikallaan lukuunottamatta joitain Helsingin kantakaupungin alueita.

Ostovoiman pysähdyson talkoisiin osallistumista

Ensi vuonna keskivertopalkansaajan ostovoiman kasvu pysähtyy, kun hinnat nousevat eivätkä palkat nouse enempää.

– Se on sitä kansalaisten osallistumista talkoisiin, Uotila huomauttaa.

Inflaation pankki uskoo kiihtyvän tänä vuonna 1,3 prosenttiin ja ensi vuonna 2,3 prosenttiin. Tilastokeskus kertoi tänään, että kuluttajahinnat nousivat viime kuussa keskimäärin 1,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Uotila kertoo odottaneensa, että heinäkuun alussa voimaantullut arvonlisäveron korotus olisi näkynyt selvemmin inflaatioluvuissa viimeistään nyt.

Hän pitää toteutunutta kuitenkin hyvänä asiana ja osoituksena siitä, että korotus tehtiin hyvään aikaan. Ensi vuonna luvassa on monenlaista hintojen nousua muun muassa energiaverojen korotusten vuoksi. Ansiotason Sampo Pankki uskoo nousevan ensi vuonna 2,5 prosenttia.

Suomi on "mukavassamaantieteellisessä raossa"

Sampo Pankki korotti selvästi ennustettaan Suomen tämän vuoden talouskasvuksi. Uusi ennuste on 3,1 prosenttia, kun se oli vielä kesäkuussa 1,8 prosenttia.

Uotila perustelee muutosta päivitetyillä tilastoilla alkuvuoden talouskehityksestä.

Koska alkuvuosi sujui odotettua paremmin, ennustetta oli syytä rukata ylöspäin. Ensi vuoden ennusteensa Sampo Pankki piti ennallaan 2,5 prosentissa.

Uotilan mukaan Suomi on ”mukavassa maantieteellisessä raossa”, koska kaikilla naapurivaltioilla ja tärkeillä kauppakumppaneilla menee nyt varsin hyvin.

– Ruotsi kasvaa mukavasti, Venäjä kasvaa mukavasti, Saksa kasvaa mukavasti, Uotila sanoi tänään esitellessään pankin talousennustetta.

Taantuman pohjat on nähty kaikilla mahdollisilla alueilla, eikä nyt ole Uotilan mukaan syytä erityisemmin pelätä vajoamista uudelleen taantumaan.

– Tietysti aina on riskejä väijymässä, mutta ei ole perusteita nähdä sitä perusnäkemyksenä, Uotila sanoi.

Työttömyyden Sampo Pankki uskoo painuvan ensi vuonna jo alle kahdeksan prosentin Suomessa. Työllisyys elpyy Uotilan mukaan kuitenkin hitaasti, eikä kuuden prosentin työttömyysasteeseen päästä vielä vähään aikaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?