Näin asunnon myyjä nostaa hintaa

Asunnon myyjä ei välttämättä saa asunnostaan tavoittelemaansa hintaa, ei ainakaan ensimmäisen hintapyyntönsä verran. Kiinteistömaailman mukaan myyntihinnat ovat vuoden aikana jääneet noin viitisen prosenttia pyyntihinnasta. Välittäjän käyttämä tarjouskauppa sen sijaan on nostanut hintoja yli tavoitehinnan.

9.9.2010 7:03 | Päivitetty 9.9.2010 10:27

Kiinteistömaailma paljastaa, kuinka suuri on lähtöhinnan ja toteutuneen hinnan välinen ero sen käyttämässä ns. tarjouskaupassa.

Asuntojen myyntihinnat nousevat sen mukaan tarjouskaupassa keskimäärin 7,7 prosenttia. Joskus nousu äityy kymmeniin prosentteihin. Näin kävi tapauksessa, jossa kahdeksan ostajaa teki yhteensä 56 tarjousta yhdestä rivitalo-osakkeesta. Kauppaa seuranneiden hämmästykseksi 700 000 euron lähtöhinnalla myyntiin tulleesta kohteesta kamppaili loppusuoralla kaksi ostajaa. Hinnalla ei tuntunut olleen mitään väliä. Lautasaaressa sijaitseva kohde vaihto lopulta omistajaa 1,27 miljoonalla. Hinta nousi tarjouskaupassa 81 prosenttia.

Normaalisti tarjouskauppa houkuttelee vain 2–3 ostajaa, vaikka asuntoportaalien sivuilla niitä käy katsomassa 30 prosenttia enemmän ihmisiä kuin käy katsomassa tavallisia kohteita.

Kun tarjouskaupassa hinta nousee lähtöhinnasta 7,7 prosenttia, normaalikaupassa hinta laskee myyjän ensimmäisestä pyynnöstä keskimäärin 5,33 prosenttia. Luvut perustuvat Kiinteistömaailman omiin tilastoihin viimeksi kuluneen 12 kuukauden ajalta.

Oleellisempaa Kiinteistömaailman toimitusjohtajan Tommi Rytkösen mukaan kuitenkin on, miten välittäjän ja myyjän asettama käypä markkinahinta saavutetaan. Arvio käyvästä markkinahinnasta kirjataan aina toimeksiantoon.

Tarjouskaupassa se toteutuu 102,24 prosenttisesti. Eli 100 000 euron lähtöhinnalla myyntiin pannusta asunnosta saa keskimäärin 2240 euroa enemmän.

Normaalikaupassa100 000 euron lähtöhinnasta on jouduttu tinkimään 5340 euroa.Luvut ovat keskiarvoja koko maasta.

Kiinteistömaailmaan kohteista myydään Uudellamaalla jo 36 prosenttia tarjouskaupalla ja Helsingissäkin 29 prosenttia.Rytkösen mukaan heidän kauppatapansa on saamassa kilpailijoita.

– Huhut kertovat, että jotain sellaista puuhataan.

Hän uskoo, että jo vuoden kuluttua kaikista välittäjäkaupoista 15 prosenttia olisi tarjouskauppoja.

Rytkönen kertoo yllättyneensä siitä, että tarjouskaupassa on lyhyemmät myyntiajat kuin tavallisessa kaupassa. Monet välittäjät – etenkin Helsingissä – ovat kokeneet tarjouskaupan hitaaksi.

– Emme lähde mainostamaan tätä tilastoa, koska tarjouskaupassa on voinut olla erilaisia kohteita kuin normaalikaupassa, hän sanoo.

Kyseisen tilaston mukaan tarjouskauppa näyttäisi olevan asuntotyypistä riippuen 11–21 päivää nopeampaa kuin normaalikauppa.

Mikä ihmeentarjouskauppa?

Kiinteistömaailma otti lokakuussa 2007 käyttöön kauppatavan, jossa lähtökohtana on, että kaikki tarjoukset ovat julkisia, voimassa vähintään 48 tuntia ja ne näkyvät kaikille verkossa.

Ostajaehdokkaat näkevät muiden tekemät tarjoukset.

Tarjouksia ei tehdä huutokaupalla netissä vaan aina välittäjän luona. Ne ovat sitovia ja kirjallisia, mutta myyjä saa päättää, minkä tarjouksen hän hyväksyy eikä hänellä ole myyntivelvoitetta.

Kaupan julkisuus laajenee lähiaikoina. Kiinteistömaailma ei ole saanut pitää syntyneitä kauppahintoja esillä, koska valvovan viranomaisen mukaan myytyjä kohteita ei saa enää markkinoida.

Lähiaikoina Kiinteistömaailman kotisivuille ilmestyy kuitenkin uusi erillinen palvelu: ”toteutuneet kaupat”. Niistä pääsee lukemaan myös kunkin kaupan tarjoushistorian: miten kauppa eteni.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?