"Salaiset asuntohinnat pyörittävät huhumyllyä"

Kuluttajan pitäisi saada tietää talokohtaisesti mitä asunnoista on maksettu. Nykyisin epätietoisuus synnyttää huhuja hintaromahduksesta tai kuplista, sanoo. Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen. Hän patistaa ympäristöministeriötä kehittämään nykyistä palveluaan.

8.9.2010 11:42 | Päivitetty 2.11.2010 16:58

Nyt tiedot saa asuntojen.hintatiedot.fi -palvelusta. Toteutuneet kauppahinnat kerrotaan viimeksi kuluneen 12 kuukauden ajalta, mutta vain postinumeroittain, kaupunginosittain tai kaduittain.

– Asuntojen hintojen laajempi julkisuus vähentäisi asuntokauppaan liittyvää epätietoisuutta, Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen sanoo ja viittaa vaikkapa saman kadun varrella oleviin taloihin, joista toisessa on tehty remontit ja korjaussuunnitelmat ja toisessa ei.

Hänestä julkisuudesta olisi etua sekä kuluttajille että myös taloyhtiöille. Välittäjien asiakkaat saisivat oikeaa tietoa päätöksentekonsa pohjaksi, mutta yksityisyyden suojaa ei Rytkösen mukaan romutettaisi.

Tiedot julkaistaisiin esimerkiksi tällaiselle tunnistetasolle: Kaksio, 45 neliötä, Unioninkatu 45.

– Huoneistokohtainen tieto ei olisi julkinen. Lisäksi ostajalla olisi halutessaan mahdollista kieltää oman asuntonsa kauppahintaa koskevan tiedon välittäminen ministeriöllä.

Nykysysteemissä sen tekee Rytkösen mukaan harvempi kuin yksi kymmenestä asiakkaasta.

Kiinteistömaailmalla on hänen mukaansa tekniset mahdollisuudet välittää tiedot, eikä hän usko, että palvelun laajentamisella olisi muutenkaan teknisiä esteitä.

Tällä hetkellä tietoja palveluun toimittavat Kiinteistömaailma Oy, OP–Kiinteistökeskus, Huoneistokeskus Oy ja SKV Kiinteistönvälitys Oy.

– Kaikki välittäjät olisi velvoitettava toimittamaan palveluun tiedot toteutuneista hinnoista, Rytkönen vaatii

– Asuntojen.hintatiedot.fi on hyvää palvelua, mutta se vasta erinomainen alku. Se on kesken ja aika parantaa sitä.

Hän muistuttaa, että välittäjillä itsellään on jo nyt tarkkaa tietoa toteutuneista kauppahinnoista. Vaikka ostajat ovat hänen mielestään hyvin hintatietoisia, ei olisi pahasta, että julkisuus kasvaisi.

– Turhia pelkoja asuntojen hintojen ylikuumenemisesta tai romahtamisesta lietsoo se, etteivät asuntojen kauppahinnat ole Suomessa aidosti julkisia. Kun kuluttajat eivät saa tietää asuntojen toteutuneita tarjouksia tai kauppahintoja, markkinoille nousee huhuja milloin hintojen romahduksesta, milloin taas hintakuplasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?