Sinkut ovat pulassa asuntomarkkinoilla

Pienten asuntojen vuokrat jatkanevat nousuaan seuraavan vuoden aikana kaikissa kasvukeskuksissa. Asuntoministeri Jan Vapaavuoren mielestä kuntien hinku houkutella lapsiperheitä ei vastaa todellisia tarpeita, kun yksinasuvien osuus kasvaa.

2.9.2010 12:59 | Päivitetty 31.10.2010 17:43

Yksinasumisen yleistyminen vaikeuttaa tilannetta asuntomarkkinoilla. Pienten asuntojen kova kysyntä näkyy vuokrien nousuna kaikissa kasvukeskuksissa, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Vuokra-asuntomarkkinoiden asiantuntijoista melkein kaikki uskovat pienten asuntojen vuokrien nousevan vuoden sisällä Helsingissä. Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto Raklin barometrin mukaan vuokrien nousuun Vantaalla uskoon 90 ja Espoossa 88 prosenttia vastaajista.

Helsingin vuokrien uskotaan nousevan selvästi jyrkemmin kuin vielä keväällä. Yli viiden prosentin nousuun uskoo lähes 60 prosenttia vastaajista.

Asuntoministeri Jan Vapaavuori pitää mielenkiintoisena sitä, että barometrin mukaan pula pienistä asunnoista ei kuitenkaan ole vain Helsinkiä koskeva ongelma toisin kuin yleensä luullaan.

– Tässä me törmäämme siihen, että kaupunkien käsitys tavoiteltavasta väestörakenteesta ja elävän elämän realiteetit eivät täysin kohtaa, Vapaavuori sanoi Raklin tiedotustilaisuudessa tänään.

Kaikki kaupungit havittelevat Vapaavuoren mukaan lapsiperheitä, vaikka yksinelävien osuus kasvaa jatkuvasti.

– Kehitys on jatkunut, eikä ole näköpiirissä, että se muuttuisi. Suurten asuntojen vuokratkääntymässä nousuun

Myös suurten asuntojen vuokrien uskotaan kääntyvän nousuun. Vain Oulussa vuokrien uskotaan yhä laskevan lievästi ja Turussa pysyvän ennallaan.

Keväällä kaikissa muissa kasvukeskuksissa paitsi Helsingissä vuokrien uskottiin pysyvän ennallaan tai laskevan. 

Suurten asuntojen vuokrien uskotaan nousevan pääkaupunkiseudulla alle viisi prosenttia seuraavan vuoden aikana.

Vapaavuori muistutti, että barometri kuvaa alan ammattilaisten näkemyksiä tulevasta, ei tosiasioita. Hän myöntää kuitenkin, että usein ammattilaiset ovat oikeilla jäljillä. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?