Katso kenellä on pankissa rahaa

Pankkitileillä lojuu 76 miljardia euroa suomalaisten rahoja. Peräti yli puolet näistä rahoista on hyvin pienen joukon hallussa: Valtaosa eli 42 miljardia euroa tileillä olevista varoista kuuluu yli 60-vuotiaille suomalaisille. Eläkeläiset ja juuri eläkeiän kynnyksellä olevat ovatkin Suomen vauraimpia. Heille tärkeintä on pitää rahat turvassa.

1.9.2010 12:16 | Päivitetty 31.10.2010 16:58

Suurin osa suomalaisten talletuksista on eläkeläisten ja työuransa viimeisiä vuosia tekevien hallussa.

Esimerkiksi osuuspankeissa yksityishenkilöiden tallettamista varoista noin 55 prosenttia on yli 60-vuotiaiden tileillä. 

– Yli 70-vuotiailla on 32 prosenttia talletuksista, kertoo kehityspäällikkö Auli Lindell OP-Keskuksesta.

OP-Pohjolan markkinaosuus kotitalouksien talletuksista on 36 prosenttia. Koska pankin asiakkaat koostuvat kattavasti kaikenlaisista suomalaisista, tilanne on yleistettävissä.

Mikään taho ei seuraa aktiivisesti eri-ikäisten suomalaisten talletusten kehittymistä. Tilastokeskuksen tuorein varallisuustilasto on vuodelta 2004. Tutkija Markku Säylä Tilastokeskuksesta kertoo, että tuolloin 55 prosenttia talletuksista keskittyi yli 55-vuotiaille.

Suomen Pankin mukaan suomalaisilla oli kesäkuun lopussa 76,2 miljardia euroa talletettuina Suomen rahalaitoksiin. Tästä 55 prosenttia on noin 42 miljardia euroa eli suunnilleen tällainen summa on vanhimman väestön tileillä.

Pääosa talletuksista on matalakorkoisilla tileillä. Koko talletuskannan keskikorko on 0,83 prosenttia. Kannasta alle 20 miljardia euroa on eripituisissa määräaikaistalletuksissa, joilta pankit maksavat keskimäärin 1,85 prosentin korkoa.

Vanhin väestösijoittaa varovasti

Suomalaiset ovat perinteisesti säästäneet muun muassa pahan päivän varalle ja lapsilleen. Finanssialan keskusliiton alkukesällä julkistamasta senioritutkimuksesta ilmenee, että vanhin väestö on edelleen kiinnostunut säästämisestä. Kyselyn mukaan 65–85-vuotiaiden kiinnostus sekä säästämistä että sijoittamista kohtaan on kasvanut vuodessa huomattavasti.

– Myös säästö- ja sijoitusaikeet ovat edelleen lisääntyneet selvästi, sanotaan tutkimuksessa.

Tilastokeskuksen mukaan talletusten osuus koko rahoitusvarallisuudesta väheni vuosituhannen alusta vuoteen 2004. Myös vanhin väestö on alkanut yhä enemmän siirtää rahojaan pankkitileiltä sijoituksiin.  – Sijoitusinstrumenttien valikoima on nykyisin valtava. Kokonaisvarallisuus on hajautunut tileiltä esimerkiksi rahastoihin, indeksilainoihin ja osakkeisiin, Lindell sanoo.

Ikääntyneet ovat varovaisia sijoittajia. Senioritutkimukseen haastateltujen joukossa oli vähemmän rohkeita riskinottajia kuin koko väestössä. Vain joka kymmenes tutkimukseen osallistuneista olisi ollut valmis menettämään osan sijoituksensa pääomasta tai arvosta saadakseen korkeaa tuottoa.

– Turvallisuus on edelleen senioreille tärkein säästö- ja sijoituskohteen valintakriteeri, tutkimuksessa todetaan.

Pääosa varoistakiinni asunnossa

Tilastokeskuksen Säylä kertoo, että suomalaiset rikastuvat koko ajan. Hänen mukaansa vauraus liittyy vahvasti elinkaareen. Nuorilla varallisuutta on vähiten ja velkaa eniten, mutta tilanne muuttuu vuosien karttuessa.

– Eläkeläiset ja juuri eläkeiän saavuttamassa olevat ovat kaikkein vauraimpia, Säylä sanoo.

Tällä porukalla on paitsi eniten rahoitusvarallisuutta myös eniten asuntovarallisuutta. Tilastokeskuksen mukaan 55–64-vuotiailla oli vuonna 2004 keskimäärin 153 660 euroa.

Kaikkien suomalaisaikuisten asuntovarallisuus oli keskimäärin 111 280 euroa. Asuntovarallisuus on edelleen suomalaisten ylivoimaisesti suurin omaisuuserä.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?