Ruoka kallistuu tänään

Kuluneena kesänä toteutettu ruoan alv-kannan nosto näkyy monessa kaupassa hinnoissa vasta nyt, syyskuun ensimmäisenä päivänä.

1.9.2010 7:15 | Päivitetty 1.9.2010 7:51

Muun muassa Prismoja ja S-marketteja pyörittävä S-ryhmä toteuttaa korotukset nyt, kun kaupan ja teollisuuden hinnoittelu- ja valikoimajakso vaihtuu kuun vaihtuessa. Korotukset ovat kosmeettisia.

Kesällä niitä ei haluttu tehdä, koska uusi hintalaputus olisi maksanut enemmän kuin niistä saatu hyöty. Kauppa maksoi mieluummin kovempaa veroa omasta pussistaan ja peri asiakkaalta entisen hinnan.

K-kaupoissa alv-muutos on viety hintoihin sitä mukaa, kun uutta tavaraa on tullut. Muutos ei siis tapahtunut kertarysäyksellä.

Esimerkiksi maitotölkin hinnassa alv:n nousu merkitsee noin sentin korotusta. Toisaalta valikoimajakson muutos voi tuoda hintoihin myös muita korotuksia tai alennuksia.

Matti Vanhasen hallitus päätti yleisen arvonlisäverokannan yhden prosenttiyksikön nostosta 22 prosentista 23 prosenttiin. Samalla elintarvikkeiden arvonlisäverokantaa nostettiin 12 prosentista 13 prosenttiin. Toisaalta ravintolaruoan arvonlisäverokanta laski samanaikaisesti 22 prosentista 13 prosenttiin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?