"Hyvästi lama, talouden kasvu kiihtyy lisää"

Suomen talous on nyt ampaisemassa odotettua kovempaan kasvuun eikä uuden taantuman uhkaa tarvitse pelätä. Näin uskoo ainakin OP Pohjola tuoreessa ennusteessaan. Vaikka riskejä onkin, niin sen mukaan kyse ei ole ylioptimismista vaan realistisesta optimismista.

30.8.2010 11:33 | Päivitetty 28.10.2010 12:17

Tänään julkistamassaan ennusteessa OP-Pohjola nosti kuluvan vuoden kasvulukuja selvästi ylös ja odottaa kasvun jatkuvan hyvällä tasolla ensi vuonnakin. Sen mukaan talouden näkymät ovat kohentuneet selvästi kevään jälkeen.

– Palvelut, teollisuus ja rakentaminen ovat kaikki olleet kasvussa keväästä lähtien ja kasvu on siten ollut laaja-alaista. Suomen vienti on elpynyt nopeasti ja kotimainenkin sektori kehittynyt hyvin, OP-Pohjolan ekonomisti Timo Hirvonen sanoi esitellessään suhdannekatsausta tänään.

– Tänä vuonna kasvu on nettoviennin varassa. Ensi vuonna kotimainen kysyntä voimistuu ja arvioimme investointien kasvavan viisi prosenttia ja yksityisen kulutuksen kolme prosenttia. Samalla tuonti kasvaa nopeammin kuin vienti ja nettoviennin vaikutus pienenee.

OP-Pohjola ennustaa Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna 2,6 prosenttia viime vuodesta, kun aiempi arvio oli 1,5 prosenttia. Ensi vuonna se arvioi kasvun olen tämän vuoden luokkaa eli 2,7 prosenttia, kun aiempi ennuste oli 2,5 prosenttia.

Tänä vuonna investoinnit elpyvät asuinrakentamisen johdolla. OP-Pohjola odottaa muussa talonrakentamisessa jyrkän alamäen loivenevan loppuvuotta kohti, mutta silti jäävän viimevuotisesta. Kone- ja laiteinvestoinneissa kasvukäänteen arvioidaan ajoittuvan tämän vuoden loppupuoliskolle ja kasvun jatkuvan ensi vuonna.

Myös työllisyyden OP-Pohjola odottaa jatkavan paranemistaan palvelualan jo käännyttyä nousuun.

– Rakentamisessa ja teollisuudessa työllisyyden heikkeneminen on hidastunut ja jos kehitys jatkuu, nekin kääntyvät jossain vaiheessa plussalle, Hirvonen sanoo.

Työttömyysasteen OP-Pohjola ennustaa painuvan ensi vuonna alle kahdeksan prosentin.

– Näkemyksemme suhdannekehityksestä on realistisen optimistinen. Nousu- ja laskuriskejä tietysti on, mutta ne ovat ennusteessamme tasapainossa, Hirvonen sanoo.

– Kansainvälisessä taloudessa epävarmuus on lisääntynyt, kun väliaikaisten elvytystoimien ja varastosyklin vaikutukset ovat hiipuneet. Uuden taantuman riski ei silti mielestämme ole todennäköisin vaihtoehto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?