Ässämyyjä, älä hauku asiakkaita Facebookissa

Facebook ei ole oikea paikka purnata hankalista asiakkaista, neuvoo S-ryhmä myyjiään sosiaalisen median käytössä. Se varoittaa työntekijöitään myös provosoitumasta netissä työhön liittyvistä haukuista.

| Päivitetty

Lojaliteettivelvoite työnantajaa kohtaa ulottuu myös vapaa-aikaan, muistuttaa S-ryhmä työntekijöitään. Se julkaisi kesäkuussa työntekijöilleen tarkoitetut sosiaalisen median pelisäännöt, jotka neuvovat miten omasta työstä ja työnantajasta voi kirjoittaa esimerkiksi Facebookissa tai muissa verkkoyhteisöissä. Asiasta kertoo S-ryhmän ammattilehti Ässä.

S-ryhmä muistuttaa työntekijöitään, että vaikka omasta työstään saakin kirjoittaa vapaasti, niin suoraan ja yksityiskohtaisesti siitä saa kirjoittaa vain S-ryhmän virallisissa kanavissa. Se kehottaa korostamaan aina myös, että kyse on vain kirjoittajan henkilökohtaisista mielipiteistä eikä S-ryhmän kannanotoista.

Ässämyyjiä ja muita työntekijöitä opastetaan myös jättämään  hankalista asiakkaista puhuminen työpaikalle. Sosiaalisessa mediassa asiakkaista ei saa puhua.

– Sosiaalinen media ei ole oikea paikka purnata, jos asiakaspalvelutilanne ei ole ollut paras mahdollinen, ohjeissa sanotaan.

Entä jos asia on toisin päin ja asiakkaat haukkuvat Facebookissa myyjiä tai vaikkapa S-marketin tuotevalikoimaa?

S-ryhmä muistuttaa työntekijöilleen olevansa sen verran iso peluri kaupan kentällä, että siitä puhutaan netissä paljon, sekä hyvää että huonoa. Se muistuttaa, että kaikkiin keskusteluihin ei kannata osallistua eikä makuasioissa ole oikeaa eikä väärää.

– Vaikka keskustelu kävisinkin kuumana, älä siis provosoidu äläkä provosoi muita. Hyvä nyrkkisääntö on laskea kymmeneen ennen kommentin lähettämistä ja miettiä, voiko sen takana seisoa vielä tulevaisuudessakin, ohjeet neuvovat Ässän mukaan.

Ammatti- ja liikesalaisuuksista kuuluu luonnollisesti vaieta Facebookissa.

Mutta myöskään työkavereista ei pidä S-ryhmän ohjeiden mukaan kirjoittaa netin sosiaalisissa medioissa ilman heidän lupaansa. Myöskään työpaikan ongelmista ei pidä kirjoittaa Facebookissa – se voi vain kärjistää ongelmia. Parempi puhua asioista työpaikalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?