"Ilmalämpöpumppu ei ole uusavuttoman laite"

Monessa kodissa ilmalämpöpumpun tuomat säästöt jäävät odotettua pienemmiksi, ja pahimmillaan se voi osaamattomissa käsissä jopa kasvattaa energialaskua. Ilmalämpöpumppu ei sovi uusavuttomille, kertoo Helsingin Energia asiakaslehdessään.

23.8.2010 13:24 | Päivitetty 23.8.2010 14:33

Ilmalämpöpumpun asennuksessa ja käytössä on helppo tehdä virheitä, jotka voivat syödä laitteelta odotetut säästöt. Laitteen käyttö vaatiikin kunnon perehtymistä sijoituspaikan valinnasta alkaen.

Helsingin Energian asiakaslehden Helenin haastattelema Motivan asiantuntija Antti Kokkonen sanoo, että monessa talossa säästö jää pienemmäksi kuin tutkimustulosten mukainen 40 prosentin lämmityskulujen pieneneminen. Osaamattomissa käsissä pumppu voi jopa kasvattaa energiankulutusta.

– Ilmalämpöpumppu ei ole mikään uusavuttoman laite. Sen käyttöön kannattaa perehtyä tarkasti, Kokkonen neuvoo Helen-lehdessä.

Osaamista vaaditaan sekä pumpun sijoittelussa että käytössä. Yleisin virhe on ilmalämpöpumpun säätäminen automaattiasentoon. Tällöin ilmalämpöpumppu ryhtyy viilentämään asuntoa, jos asuntoon tulee lisälämpöä esimerkiksi takasta.

Sijoittelussa paras teho saadaan sijoittamalla pumppu mahdollisimman avoimeen tilaan. Sekään ei auta, jos asunnon väliovia pidetään kiinni.

Helsingin Energian Markku Mannila muistuttaa myös laitteiden laatueroista ja että valtaosa maailman ilmalämpöpumpuista on tehty jäädytykseen. Kaikki mallit eivät automaattisesti sovi lämmitykseen. Yleisesti pumppujen hyötysuhde alkaa laskea -15 asteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?