Häirikkönaapuri voi pilata asuntokaupan

Naapuri sotkee pihamaan, naarmuttaa autoasi ja melkein ajaa ylitsesi. Piinaava ilkivalta saisi kenet tahansa harkitsemaan muuttoa. Häirikkönaapurista ei välttämättä pääse eroon niin helposti, sillä kiusaaminen voi estää koko asunnon myynnin ja purkaa jo tehdynkin kaupan.

22.8.2010 7:03 | Päivitetty 20.8.2010 19:10

Riidat naapurien kanssa kannattaa sopia ennen asunnon myyntiä, sillä jos häiriköinti jatkuu myös uuden asukkaan kohdalla, on kaupat mahdollista purkaa.

Tätä mieltä on ainakin Helsingin hovioikeus, joka keväällä tuomitsi asuntokaupan purettavaksi, koska naapuri jatkoi myös uuden asukkaan kiusaamista. Korkein oikeus ei antanut tapaukselle valituslupaa, joten tuomio on pysyvä.

Kyseisessä tapauksessa asunnon omistaja ja naapuri olivat pahoin riitaantuneet piha-alueista. Naapuri oli riidan pahentuessa aloittanut herkeämättömän kiusanteon: roskaaminen, omaisuuden vahingoittaminen ja jopa vaaralliset ajotilanteet pihalla poikivat yhteydenottoja poliisille asti, Suomen Kiinteistölehti kertoo.

Omistajan myytyä asuntonsa, piina oli jatkunut uuden asukkaan kohdalla. Hovioikeus katsoi, että asunto oli häiriköinnin takia asumiskelvoton, ja myyjä oli jättänyt tämän kertomatta ostajalle.

"Kohtuutonta kertoajoka riidasta"

Asuntoihin erikoistuneen asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n lakimies Matti Kasson mielestä olisi kohtuutonta, jos jokaisesta riidasta tulisi kertoa ostajalle. – Tässä on kyse myyjän tiedonantovelvoitteesta, joka kyllä muodostuu aika kohtuuttomaksi, jos henkilökohtaiset riidat pitäisi kertoa eteenpäin.

Kyseistä tapausta Kasso ei kuitenkaan halua kommentoida tarkemmin.

Kauppoja hierottaessa pihan siisteydestä oli ollut puhetta, mutta ostaja oli katsonut, että riidat ovat myyjän ja naapurin välisiä, eivätkä koske häntä. Tapaus on Suomessa uusi, eikä vakiintuneita käytäntöjä ole vielä muodostunut.

– Lainsäätäjä ei ole ottanut asiaan minkäänlaista kantaa, Kasso sanoo.

Häirikön naapuriin ei halua kukaan

Kiinteistömaailma Bulevardin toimitusjohtaja Niina Uitto tunnistaa hankalien naapureiden aiheuttamat ongelmat.

– Jotkut kohteet ovat jääneet myymättä, kun naapuri on niin hankala. Se on tosi ikävää, mutta ei sille mitään voi.

Vaikeuksia aiheuttavat Uiton mukaan esimerkiksi suuria romukasoja keräävät tai kovaa meteliä pitävät naapurit. Välittäjän näkökulmasta näitä asuntoja myydään reilusti vain yhdellä tavalla.

– Väleistä naapureihin on aina kerrottava. Ei se ole sen isompi ongelma kuin muutkaan, se on vain tiedettävä ja kerrottava.

Uitto ei usko, että hovioikeuden päätöksestä tulee yleinen normi. Se kuitenkin on varmaa, että jo nyt häirikkönaapurit vaikuttavat asuntojen hintoihin ja myyntiaikoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?