"Tästä asunnosta voi pyytää vielä enemmän"

Kiinteistönvälittäjät lupaavat myyntiin laitettaville asunnoille jo utopistisen suuria pyyntihintoja vain saadakseen asunnon välitettäväkseen. Pula myytävistä asunnoista on kiristänyt välittäjien keskinäisen kilvan veriseksi. Tämä nostaa nyt entisestään asuntojen hintoja. Ylisuuri hintalupaus on kuitenkin karhunpalvelus, varoittaa eräs välittäjä.

21.8.2010 6:03 | Päivitetty 20.8.2010 18:50

Pula myytävästä tavarasta on juuri nyt niin kova, että osa pienistä välittäjistä on kaivanut esiin vanhan kilpailukeinon: ylisuuret hintalupaukset. Paikoin hinnoissa on havaittavissa ilmaa useita satoja euroja neliöltä.

– Valitettavasti ilmiö näyttää olevan tosiasia. Emme hyväksy sitä. Se on epäterve kilpailukeino ja vastoin hyvää välitystapaa,

Kiinteistövälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo.

Välittäjät puhuvat syklinä toistuvasta ilmiöstä. Malilan mukaan ilmiö on havaittu pitkään, se toistuu aika ajoin ja voi olla hyvin tapauskohtaista. Hänen lääkkeensä on alan täydellinen koulutusremontti.

– Kaupoissa on kyse aina tavallisen ihmisen elämän suurimmasta investoinnista, hän muistuttaa.

Kiinteistömaailman toimitusjohtajan Tommi Rytkösen mukaan markkinoita on vaivannut koko vuoden tarjonnan vähäisyys, joka on luonut ”optisen harhan” ja ”hektisen tunnelman”.

– Kentältä kuulee tarinoita kuinka toimeksianto menikin toiselle välittäjälle, kun se toinen lupasi asunnon myyjälle enemmän. Sopii kyllä kysyä, millä moraalilla sellaiset myyjät toimivat.

Rytkösen mukaan ylisuuret pyynnöt johtavat myyntiaikojen pitenemiseen, koska ostajat ovat hyvin hintakriittisiä.

– He ovat usein seuranneet haluamansa alueen hintoja pitkään ja tuntevat markkinan.

Rytkösen mielestä ylisuuren hintalupauksen antaminen voi olla todellinen karhunpalvelus.

– Asunto jää roikkumaan myyntiin. Ostajat huomaavat sen ja tuumivat, että tuo on ollut listoilla pitkään. Onko siinä jotain vikaa?

– Todennäköisesti se toteutuva kauppahinta on sitten huonompi kuin se, mitä olisi aluksi saanut realistisen arvion perusteella, Rytkönen arvioi.

Uustuotanto helpottaatilannetta syksyllä

Syksyn myötä pitäisi markkinoilla jo helpottaa, koska kauan kaivattua uustuotantoa alkaa valmistua puolentoista vuoden hiljaisen ajan jälkeen.

Uustarjonta tasaa Rytkösen mukaan markkinatilannetta, eivätkä hinnat enää karkaa lapasesta. Hän muistuttaa, että yksi uustuotantokohde laukaisee keskimäärin 2,5 vanhan kauppaa.

– Toisaalta uusien kohteiden myyntiasteet ovat korkeat. Talot alkavat valmistua syksyllä ja niistä kotinsa ostaneet alkavat panna nykyisiä asuntojaan myyntiin.

Ja näin ketju saattaa edetä hänen mukaansa:

– Uuden kerrostalokolmion ostaa vanhempi pari ja panee myyntiin omakotitalonsa. Omakotitalon ostaa puolestaan nuoripari, joka panee myyntiin yhden tai kaksi pienempää asuntoa.

Tätä pyydetään nyt Helsingissä

Yksiöt 4 801 euroa / neliö

Kaksiot 4 113 euroa / neliö

Kolmiot 3 802 euroa / neliö

4 huonetta tai yli  4 180 euroa / neliö

 

Lähde: Etuovi.com

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?