"Asuntohintojen nousu on posketonta"

Asuntomarkkinoiden ylikuumenemisen riski on Etlan tutkijan Hannu Kasevan mukaan suuri. Hän pitää viimeaikaista asuntojen hintojen nousua poskettomana tässä taloustilanteessa.

20.8.2010 14:43 | Päivitetty 23.8.2010 9:30

Asuntomarkkinoiden tilanne on Suomessa huolestuttava, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija Hannu Kaseva sanoo. Hänen mukaansa asuntojen hintojen nousu on ollut ”posketonta” nykyiseen taloustilanteeseen verrattuna.

Hän pitää omituisena sitä, että taantuma ei ole näkynyt mitenkään asuntomarkkinoilla. Teollisuuden ja kotitalouksien tilanteet ovat epäsuhtaiset, joten kuplariski on suuri.

– Joko kasvu lähtee todella kovaa tai asuntojen hinnat tippuvat, Kaseva sanoi Taloussanomille.

Onko rakennusalaaelvytetty liikaa?

Rakennustuotantoa on saatettu hänen mukaansa elvyttää liikaa. Uusia asuntoja rakennetaan sillä oletuksella, että kauppa käy tulevaisuudessakin vilkkaasti. Asuntolainojen korkovähennyksen poistaminen on ollut keskusteluissa esillä, mutta toistaiseksi siihen ei ole puututtu.

Kaseva viittaa julkisuudessa esitettyihin näkemyksiin, joiden mukaan useissa Pohjoismaissa saattaa olla edessä uusi notkahdus juuri asuntomarkkinoiden ylikuumenemisen takia.

Kun korot lähtevät nousuun, talous saattaa täällä notkahtaa uudelleen kotitalouksien velkataakan takia. Monissa muissa maissa, joissa kupla on jo puhjennut, voidaan päästä sen sijaan nopeammin jaloilleen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?