Asuntokupla pelottaa nyt Pohjolassa

Alhaiset korot ovat vauhdittaneet asuntokauppaa erityisesti Pohjoismaissa, joissa suurin osa lainoista sidotaan markkinakorkoihin. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa pelätäänkin nyt asuntokuplan puhkeamista. Se voisi viedä taloudet uuteen taantumaan.

19.8.2010 13:18 | Päivitetty 19.8.2010 13:17

Asuntokuplan puhkeaminen saattaa viedä Suomen, Ruotsin ja Norjan uuteen taantumaan, uutistoimisto Bloomberg kirjoittaa.

Asuntojen hinnat nousivat näissä maissa viime vuonna, vaikka talous romahti jyrkästi ja työttömyys kasvoi. Tänä vuonna talous on Pohjoismaissa toipunut vauhdikkaasti, mutta kasvu voi tyssätä asuntokuplaan.

Royal Bank of Scotlandin (RBS:n) arvion mukaan Ruotsin asuntomarkkinoilla voi olla edessä pudotus, sillä osa suuria velkoja ottaneista uhkaa joutua maksuvaikeuksiin korkojen noustessa.

Norjan keskuspankin mukaan matalat korot lisäävät asuntomarkkinoiden ylikuumenemisen riskiä. Myös Suomessa asuntokuplaa pelätään.

– Olen hyvin huolestunut. Suomessa saattaa olla asuntokupla kehittymässä. On olemassa riski, että asuntolainojen korot ovat liian alhaiset, valtiovarainministeri Jyrki Katainen sanoi haastattelussa.

Oma rahapolitiikkaauttaisi kuplan ehkäisemisessä

Euromaa Suomessa korkotason määrää Euroopan keskuspankki, ja nykyinen prosentin ohjauskorko saattaa olla Suomen tarpeiden kannalta väärä.

– Kuplien estämiseksi olisi tietenkin hyvä, jos Suomella olisi oma rahapolitiikka, ekonomisti Mikko Forss Roubini Global Economicsista kertoi uutistoimisto Bloombergille.

Hänen mukaansa rahapolitiikka ei kuitenkaan Norjassa ja Ruotsissakaan riitä, vaan tarvitaan myös asuntomarkkinoiden sääntelyä. Ruotsin keskuspankki nosti ohjauskorkoa viime kuussa 0,5 prosenttiin. Norjan keskuspankki jätti viime viikolla ohjauskoron ennalleen 2 prosenttiin.

Suomessa ja Norjassa noin 95 prosenttia asuntolainoista sidotaan markkinakorkoihin, Ruotsissa noin 60 prosenttia. Esimerkiksi Saksassa 90 prosenttia asuntolainoista on kiinteäkorkoisia.

Näin ollen viime vuoden ennätyksellisen alhaiset korot ovat ruokkineet asuntomarkkinoita nopeammin Pohjoismaissa kuin muualla Euroopassa.

Kuplan riski on suurempikuin ennen luottokriisiä

Ruotsissa asuntojen hinnat nousivat seitsemän prosenttia vuoden toisella neljänneksellä. Suomessa vanhojen asuntojen hinnat nousivat viime neljänneksellä 10 prosenttia vuodentakaisesta.

Ensimmäisellä neljänneksellä hinnat loikkasivat 11,4 prosenttia. Norjassa asuntojen hinnat ovat nousset 19,6 prosenttia vuoden 2008 lopusta lähtien.

Ruotsissa on ennakoitu jopa viidenneksen pudotusta asuntojen hintoihin 3–5 vuodessa. RBS:n Pohjoismaiden pääekonomisti Pär Magnusson uskoo, että tämänsuuruinen pudotus voisi viedä talouden uuteen taantumaan nykyisessä kansainvälisessä taloustilanteessa.

RBS:n mukaan asuntomarkkinoiden riskit ovat nyt suuremmat kuin ennen luottokriisiä, koska kotitaloudet ovat velkaantuneempia ja alttiimpia korkojen muutosten vaikutuksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?