Tästä maksat 6 000 euroa neliöltä

Asuntojen hinnat ovat huipussaan – uudesta kerrostaloasunnosta Helsingissä joutuu pulittamaan jo keskimäärin ennätysmäiset 6 000 euroa neliöltä. Taloussanomat selvitti, millaiset varusteet huippuhinnoilla saa asuntoihin? Huipputasoiset vai pelkät perusparketit ja -kodinkoneet?

19.8.2010 6:02 | Päivitetty 20.8.2010 8:11

Jos tahdot, että uudessa kodissasi on lautaparketit, keraaminen liesitaso ja laatoitetut märkätilat, sinun on turha katsella halvimpia koteja. Esimerkiksi Huoneistokeskuksen välityksessä olevassa liki 580 000 euron 126,5 neliön asunnossa nämä ovat.

Tällainen hintakaan ei tarkoita välttämättä perusratkaisuja parempaa varustelua, sillä kyseinen Aurinkolahdessa sijaitseva koti on valmistunut jo pari vuotta sitten. Rakennettavissa asunnoissa hyvä varustelu tarkoittaa Helsingissä yleensä yli 5 000 euron neliöhintaa.

Kolmio NCC:n Lauttasaareen tekeillä olevasta asunto-osakeyhtiö Mirandasta maksaa 5 772 euroa neliöltä. Skanskan Artesaani-talosta Kalliosta saa asunnon suunnilleen samaan neliöhintaan. Molemmissa näissä on edellisten lisäksi teräksiset liesikuvut.

Liki 6 000 euroa neliöltä maksavissa asunnoissa lattialämmitys märkätiloissa ja ilmanvaihtojärjestelmä ovat tavallisia. Esimerkiksi YIT:n Vallilaan rakentamassa Helsingin Desiron kolmiossa kyseiseen neliöhintaan saa myös asuntokohtaisen lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtokoneen.

Kivitaso ei kuulu6 000 euron neliöhintaan Rakennuslehden selvityksen mukaan uusi vapaarahoitteinen asunto maksoi alkuvuonna Helsingissä keskimäärin liki 6 000 euroa neliöltä. Huippuvarustelua sillä ei silti vielä saa.

Vaikka esimerkiksi keittiökalusteet ovat jo selvästi parempia kuin puolta halvemmissa Hitas-asunnoissa, niiden ovet ovat yleensä mdf-levyä ja työtasot ovat laminaattia eli kivitasoja ja marmoria näissä asunnoissa ei näy. Työtasojen ja kaapistojen välit on kuitenkin laatoitettu.

Helsingin Lauttasaareen kohoavassa YIT:n Nereus-talossa kolmion neliöhinta on 8 239 euroa. Kyseisessä asunnossa on Puustellin viilutetut ovet ja työtasot kvartsimassaa. Siemensin kodinkoneet, erillisuuni ja mikroaaltouuni on asennettu kalusteisiin ja astianpesukone ja jääkaappipakastin ovat kalustepeitteisiä. Pesuhuoneissa ja kodinhoitotiloissa on pyykinpesukone, kuivausrumpu ja kuivauskaappi.

Lisäksi asunnossa on muun muassa vesikiertoinen lattialämmitys ja aktiivijäähdytyspalkit sekä ovipuhelin, johon saadaan kuvallinen puheyhteys.

Huippuvarustelu on liiankallis halvalla alueella

SRV on pitkään rakentanut kovan rahan asuntoja ja nyt se alkaa rakentaa ensimmäistä kertaa hitas-asuntoja. Yhtiön asuntoliiketoiminnan markkinointi- ja myyntijohtaja Juha Heijala sanoo, että useimmat rakenteelliset ja tekniset ratkaisut ovat erihintaisissa taloissa ihan samoja, koska monet määräykset säätelevät rakentamista.

Tontin hinta ja siihen liittyvät kaava- ja julkisivusäännökset vaikuttavat hänen mukaansa hintaan kuitenkin erittäin paljon. Heijala huomauttaa, että talot on rakennettava paikan arvon mukaisesti.

– Sijainnilla on iso merkitys, sanoo YIT:n liiketoimintaryhmän johtaja Harri Isoviita.

Niin rakennusyhtiöt kuin välittäjätkin kertovat, että huippuvarusteltuja asuntoja ei kannata rakentaa edullisille asuinalueille. Kallis varustelu nostaa huoneiston hintaa ja karsii ostajia.

Westhousen toimitusjohtaja Kristofer Öfverström sanoo, että rakennusliikkeet ovat oppineet, että hintojen pitää olla kilpailukykyisiä ja vertailukelpoisia.

– Uudistuotannossa asuntoon ei liikaa pidä lisätä kustannuksia varustelusta, jota ostaja ei välttämättä vaadi ja oleta siellä olevan, hän sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?