Asunnonostajalle ei kelpaa muovimatto eikä perushella

Uusien asuntojen ostajat eivät tyydy halvimpiin ratkaisuihin. Varsinkin pääkaupunkiseudulla ostajat vaativat laatua, varustelua ja trendikkyyttä. Muovimatolla päällystettyyn asuntoon ei ostaja astu edes sisään.

19.8.2010 6:04 | Päivitetty 18.8.2010 15:54

Sijainti on kiinteistönvälittäjien mukaan yhä tärkeämpi asunnon hinnan määrittäjä. Uudiskohteista ja kiinteistöistä vastaava Huoneistokeskuksen asiantuntija Minna Frontell kertoo, että sijainnin merkitys on korostunut viime aikoina.

Westhousen toimitusjohtaja Kristofer Öfverström sanoo, että sijainti mahdollistaa hintatason toteutumisen, mutta varusteet ja tekniikka täydentävät hintakuvion.

– Laatutaso ja varusteet ovat pääkaupunkiseudulla erittäin merkittävä seikka uudistuotannossa, sanoo Frontell.

Hän kertoo, että kylpyhuoneiden pitää olla trendikkäitä ja asiakkaat vaativat tyylikkäitä laattavaihtoehtoja. Puoliväli-laatoitus ei riitä edes pikkuvessoissa. Keittiökoneiden on oltava tunnettuja merkkejä, eikä halvin malli kelpaa.

Ilmastointi ja parvekeovat iso plussa

Hitas-asuntoihin laitetaan vielä muovimattoja, mutta omistusasuntoon niitä ei Frontellin mukaan enää voi asentaa edes pääkaupunkiseudun laidoilla. Ostajat vaativat laattaa tai parkettia.

– Tänä kesänä ilmastointi ja viilennys ovat nousseet yhä tärkeämmiksi. Ilmalämpöpumppu nostaa asunnon hintaa jopa laitteen arvoa enemmän

Myös parveke on ostajien mielestä plussa. Keskusta-asunnossa saunattomuus ei sen sijaan enää haittaa.

Paitsi sijainti ja asunnon sisäpuoli, myös lähiympäristö vaikuttaa. Huoneistokeskuksen välittäjät kertovat, että kerrostalossakin hyvin suunniteltu, laadukas ja hoidettu piha nostaa asunnon arvoa merkittävästi. Myös hyvää talotekniikkaa ja turvallisuusjärjestelmiä arvostetaan.

Uudet kodit ovatmoderneimpia

Käytetyissäkin asunnoissa hyvä varustelu ja nykyaikaisuus nostavat Frontellin mukaan hintaa. Öfverströmin mielestä panostus kokonaistyylikkyyteen lisää ennemminkin myytävyyttä. Kovin persoonalliset kodit voivat kuitenkin olla vaikeita kaupattavia, sillä ne eivät välttämättä puhuttele ostajia.

Hyvin varusteltua kotia etsivä saa Öfverströmin mukaan paremmin rahoilleen vastinetta, kun ostaa uuden kymmenen vuotta vanhan sijaan.

– Vähän päälle kymmenvuotias asunto ei ole uusi, eikä vanha, mutta pari trendiä jälkeen jäänyt. Kaikki takuuajat ovat kuitenkin menneet umpeen, eikä elektroniikka ole kaikkein uudenaikaisinta.

Varsinainen helmi voi olla vaikkapa 30 vuotta vanha asunto, jonka varakas perhe on teettänyt itselleen hyvistä materiaaleista ja hoitanut sitä hyvin.

– Tuollainen asunto voi olla huomattavasti kestävämpi ja parempi kuin nyt rakennettava perusuudisasunto, Öfverström sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?