Hallitus veikin työt etelään

Mikä ihmeen alueellistaminen? Valtio onkin vienyt työt pois pohjoisesta. Suurin voittaja on Helsinki. Katso minne muualle työpaikat ovat menneet.

17.8.2010 7:02 | Päivitetty 16.8.2010 16:42

Tilastojen valossa kiistely merenkulun turvallisuusviraston hajasijoittamisesta Rovaniemellä tuntuu naurettavalta.

Paavo Lipposen (sd) kahdella hallituskaudella ja Matti Vanhasen (kesk) ensimmäisellä hallituskaudella katosi Lapista, Pohjois-Pohjanmaalta, Kainuusta, Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta ja Pohjanmaalta liki 6000 valtion työpaikkaa. Samaan aikaan vuosina 1995–2007 Helsinkiin tuli 6 014 uutta valtion työpaikkaa.

Miten tässä näin kävi? Otetaanpa esimerkiksi Kajaani. Sieltä ovat vähentäneet Rajavartiosto ja Metsähallitus. Suurin osa väen vähennyksestä on tapahtunut eläköitymisenä tai siirtona muualle. Jättipotkuja ei ole tarvittu. Seuraavaksi lopetuslistalla on opettajankoulutus, jonka siirtoneuvottelut ovat juuri nyt herkässä vaiheessa.

Helsingin jälkeen toiseksi suurimmat voittajat olivat 12 vuoden aikana Tampere ja Vantaa. Etelä-Suomessa on myös yksi kummajainen: Tuusula, josta varuskunnan siirto vei mennessä yli 400 valtion työpaikkaa.

Tämä ilmenee yliaktuaari Olli Savelan Tieto & trendit -lehdessä julkaisemasta selvityksestä. Savela on laskenut muutokset työssäkäyntitilastoista. Sen mukaan valtion työpaikoiksi lasketaan myös valtion liikelaitosten ja muun muassa Kelan, RAY:n ja Suomen Pankin työpaikat. Valtion osakeyhtiöiden työpaikat eivät kuitenkaan ole luvuissa mukana.

Kaiken kaikkiaan valtion leivissä oli sekä vuonna 1995 että vuonna 2007 1 460 000  työntekijää. Vuoden 1995 Savela valitsi vertailuvuodeksi koska silloin valtio oli yhtiöittänyt rautatiet, postin ja telen eikä sen jälkeen ole tapahtunut suuria yhtiöittämisiä.

Savelan mukaan vuoden 2008 tilastot valmistuvat vielä tämän vuoden puolella, mutta hän ei odota, että yksi vuosi tuo suuria muutoksia nyt tehtyihin havaintoihin.

Hänen mukaansa työpaikkoja ovat menettäneet syrjäseutujen kunnat, mutta suuria menettäjiä ovat myös sellaiset isot kaupungit, kuten Vaasa ja Kotka. Suurimpia menettäjiä ovat myös varuskuntapaikkakunnat – Tuusulan lisäksi mm. Mikkeli.

Voittajia ovat Savelan mukaan suuret korkeakoulupaikkakunnat ja jotkin varuskuntapaikkakunnat, kuten Säkylä ja Kauhava.Onko valtion työpaikkojen siirto ollut nopeampaa kuin väestön muuttoliike?

– Ei nyt sentään, hän suhteuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?