Kiander: Lyhennetty työaika helpotti työttömyyslukuja Saksassa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kiander: Työajan lyhentäminen helpotti työttömyyttä

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Jaakko Kianderin mukaan Saksassa käytössä ollut malli työajan lyhentämisestä taantumassa pienensi maan työttömyyslukuja jopa kaksi prosenttiyksikköä. Malli ollut hyväksi sekä yrityksille että kotitalouksille, Kiander arvioi.

16.8.2010 13:59 | Päivitetty 16.8.2010 15:36

Saksassa talousvaikeuksien myötä laajennettu lyhennettyyn työaikaan perustuva Kurzarbeit-malli oli hyvä liike taantumassa, sanoo palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander.

Saksan talous kasvoi vuoden toisella neljänneksellä reippaasti. Kianderin mukaan kasvuun lyhyellä työajalla ei juuri ollut vaikutusta, mutta kotitalouksien ja yritysten kannalta järjestelmä on ollut onnistunut.

– Se on vähentänyt työttömyyttä selvästi. Työttömyys olisi ollut varmaankin 1–2 prosenttiyksikköä korkeampi ilman lyhennettyä työaikaa, Kiander arvioi.

Saksan työttömyys on taantumasta huolimatta alimmillaan vuosiin 7,6 prosentissa.

Kianderin mukaan Saksan malli on verrattavissa Suomessa käytössä olevaan malliin, jossa irtisanomisten sijaan suositaan lomautuksia. Saksassa systeemiä pönkitettiin vielä valtion tuilla, jotka maksavat valtiolle jopa kuusi miljardia euroa yksistään tänä vuonna.

– Minusta se on periaatteessa laiton valtion tuki, mutta ilmeisesti poikkeuksellisten aikojen takia Euroopan komissio hyväksyi sen, Kiander sanoo.

Taantuma-ajan väliaikaisratkaisu

Kianderin mukaan mallista on ollut hyötyä sekä kotitalouksille että yrityksille.

– Malli on tukenut kotitalouksien luottamusta taantumassa. Kurzarbeit puolestaan helpottaa yritysten tilannetta, sillä jos kaikki työntekijät olisi irtisanottu, olisi niillä nyt työvoimapula, Kainder sanoo.

Kiander pitää Saksan lyhennettyä työaikaa onnistuneena – kunhan se rajoitetaan lama-aikaan.

– Jos sitä lähdetään pönkittämään pysyvästi, niin se olisi mahdoton yhtälö, koska veronmaksajan taakka kasvaisi.

– Viime vuosi oli hyvin poikkeuksellinen talouskriisin takia ja tekohengitys oli perusteltua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?