AL: Talotehdas salaili kotiensa homeongelmaa

Pientaloja toimittava Finndomo tiesi taloissaan olevista homeongelmista, mutta salasi asian asiakkailta. Nyt asukkaat ovat huomanneet majailevansa hometaloissa. Asiasta kertovan Aamulehden mukaan ainakin sadassa Finndomon talossa on vakavia rakennusvirheitä.

16.8.2010 13:29 | Päivitetty 16.8.2010 13:59

Lisäksi ainakin tuhannessa Älvsbytalo-nimisen rakentajan talopaketissa on määräysten vastainen rakenne. Aamulehden mukaan yhteensä kahdeksasta Finndomon ja Älvsbytalon omakotitalosta on löytynyt virheestä johtuvaa hometta.

Ongelma liittyy omakotitalojen alapohjiin. Talotehtaiden toimittamissa virheellisissä taloissa alapohjat eivät tuuletu kosteudesta, koska niiden ryömintätilojen ikkunat on tukittu. Yhtiöt yrittivät ratkaista tuuletuksen panemalla talojen alapohjiin kuivaimet, jotka eivät kuitenkaan toimineet tarkoitetulla tavalla.

Finndomo tiesi Aamulehden mukaan tämän jo kaksi vuotta sitten, sillä se tilasi VTT:ltä tutkimuksen kahden asuntomessutalon alapohjien homeongelmista. Lehden käsiinsä saama raportti paljasti kuivainratkaisuun liittyvän vaaran. Finndomo kuitenkin määräsi tutkimuksen salaiseksi, ja myi talopaketteja ihmisille siitä piittaamatta.

Aamulehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Finndomo ja Älsbytalo ovat rikkoneet rakentamismääräyksiä. Ympäristöministeriön kosteus- ja hometalkoot -ohjelman päällikön Juhani Pirisen mukaan talojen ryömintätilojen tuulettaminen on lailla tehty pakolliseksi. Hän uskoo, että yhtiöiden on korjattava viralliset pohjat.

Kumpikin yhtiö kiistää rikkoneensa määräyksiä. Finndomo myös kiistää Aamulehden tiedot, joiden mukaan sen valmistaloja olisi homehtunut alapohjasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?