Internetin osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on prosentti - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Internet saastuttaa enemmän kuin Turkki

Internetin osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on yksi prosentti. Digiaika ei ehkä syökään vähemmän energiaa kuin paperi-perustainen maailma 20 sitten, kirjoittaa The Guardian.

13.8.2010 13:56 | Päivitetty 13.8.2010 13:58

Internetin hiilijalanjälkeä on hyvin hankala arvioida. Tutkimusyhtiö Gartner laskee kuitenkin, että internetin osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on noin yksi prosentti, kirjoittaa The Guardian.

Luku saadaan arvioimalla maailman internet-palvelimia ylläpitävien datakeskusten sähkönkulutusta. Siihen lisätään kaikkien tietokoneiden ja näytönpäätteiden sähkönkulutus. Gartner arvioi, että puolet ajasta käytetään internetissä olemiseen.

Lopputuloksena saadaan 300 miljoonan tonnin hiilidioksidipäästöt vuodessa. Tämä saastuttaa enemmän kuin kaikki se hiili, öljy ja kaasu, mitä Turkki ehtii polttamaan vuodessa. Se vastaa kaikkien Britannian kansalaisten kahta menopaluulentoa Atlantin yli.

Näin laskeskeltuna internet ei vaikuta yhtä ympäristöystävälliseltä kuin ennen. The Guardian huomauttaa, että merkitystä on sillä, mitä teemme internetillä.

Yritykset ovat jo kokeilleet hyödyntää datakeskuksista syntyvää ylimääräistä lämpöä rakennusten lämmittämiseen. Islantia on myös kaavailtu datakeskusten uudeksi keskittymäksi, sillä saarivaltiossa on runsaasti uusiutuvaa vähähiilistä energiaa. Ilman internetiä ei voitaisi myöskään pitää videokokouksia ja vähentää liikelentoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?