Yritykset: karkkivero on hakuammuntaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Karkkivero vääristää kilpailua"

Makeisia, jäätelöä ja virvoitusjuomia saa verottaa, mutta verotuksen pitäisi perustua tuotteiden sokeripitoisuuteen. Tätä mieltä ovat tuotteita valmistavat yritykset, jotka pelkäävät uuden veron vääristävän kilpailua.

­

12.8.2010 14:56 | Päivitetty 12.8.2010 14:56

Hallituksen kaavailema makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmistevero kohdistuisi tuoteryhmittäin makeisiin, jäätelötuotteisiin, kaakaojauheisiin ja -juomiin, virvoitusjuomiin, mehuihin, kivennäisvesiin ja maitokahveihin.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ja Makeis- ja keksiteollisuusyhdistys kritisoivat uutta veromallia sattumanvaraiseksi. Veron ulkopuolelle jää joukko samankaltaisia, sokeripitoisia tuotteita, joiden terveysvaikutukset ovat makeisiin ja jäätelöön verrattavia.

Uuden veron jälkeen hintataso jäisi ennalleen muun muassa pullissa, kekseissä, leivonnaisissa, jogurttijuomissa, jogurteissa, vanukkaissa, kiisseleissä ja hyytelöissä. Myöskin tavallinen taloussokeri jäisi veron ulkopuolelle.

Hallitus tavoittelee verolla 155 miljoonan euron tuottoa. Yritysten mukaan tämä raha otetaan kohtuuttomasti pieneltä joukolta yrityksiä. Samalla vero vääristää elintarvikeyritysten välistä kilpailua.

Ratkaisuksi makeis-, jäätelö- ja virvoitusjuomayritykset tarjoavat sokeriveroa. Siinä tuotteita verotettaisiin niiden sisältämän sokeripitoisuuden mukaan. Yritysten mukaan tällaisen veron veropohja olisi laajempi, eli sen piiriin kuuluisi enemmän tuotteita.

Valmistevero menee eduskunnan käsittelyyn syksyn aikana. Tavoitteena on, että uusi vero astuu voimaan vuodenvaihteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?