Sampo Pankin Hallavo: Turha marista marginaaleista

Kisa laina-asiakkaista ei näytä laantuvan, päinvastoin. Pankkiherrat ovat valitelleet marginaalikilpailun olevan jo alalle liikaa. Sampo Pankin toimitusjohtaja Ilkka Hallavo ei rutinaan yhdy. Hänen mielestään nykyinen marginaalitaso on markkinoiden määräämä ja sen kanssa on elettävä.

10.8.2010 15:17 | Päivitetty 10.8.2010 15:06

Asuntovelallisten kulta-ajallekaan ei näy vielä loppua. Sampo Pankin Ilkka Hallavo uskoo korkojen pysyvän matalana vielä vuoden.

Sampo Pankki esitteli tänään selvästi kohentuneen tuloksen alkuvuodelta, kiitos pienentyneiden luottojen arvonalennusten. Sen sijaan alhainen korkotaso on nakertanut pankin korkokatetta yli kolmanneksen vuotta aiemmasta.

Taloussanomille antamassaan haastattelussa toimitusjohtaja Hallavo sanoo, että pankin tuloskehitys nykyisessä markkinatilanteessa oli hyvä. Arvonalentumisia luotoista Sampo Pankin pankkiliiketoiminta kirjasi 25 miljoonaa euroa tammi-kesäkuussa. Se on 85 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Hallavon mukaan arvonalentumiset ovat laskeneet jo vuoden ajan, eikä käännettä ei ole luvassa.

– Trendi on aleneva. En näe mitään perustetta, että trendi muuttuisi, Hallavo sanoo.

Asuntokaupan vilkastuminen on näkynyt Sampo Pankissa asuntoluottojen kasvaneena kysyntänä. Pankin henkilöasiakkaille myöntämien luottojen määrä kasvoi alkuvuonna kolme prosenttia vuotta aiemmasta.

Kisa laina-asiakkaista on painanut pankkien lainamarginaaleja. Hallavo sanoo, että marginaalit ovat tulleet alaspäin jonkin verran vuoden aikana, mutta vauhti ei ole ollut kiivas.

– Tyypillisesti hintahaitari on 0,75:n ja prosentin välillä, Hallavo sanoo.

– Markkinat määräävät hinnan ja tällä hetkellä hintataso on tuollainen. Tämä on taso, jonka kanssa meidän on elettävä.

Nykyisin asuntolainojen keskikoko on Hallavon mukaan noin satatuhatta euroa ja Pääkaupunkiseudulla hieman korkeampi.

Lainojen kysyntäsäilynee tutulla tasolla

Syksy ei tuone muutoksia asuntolainakysyntään. Suomen talous on hiljalleen elpymässä ja kuluttajien luottamus on parantunut normaalille tasolle. Uskallusta asunnonvaihtoon siis riittää. Eilen Sampo Pankkiin kuuluva Kiinteistömaailma ennusti asuntokauppasyksystä vilkasta.

Myös korkotasossa Hallavo ei odota tapahtuvan merkittäviä muutoksia.

– Korkojen osalta näyttää siltä, että seuraavan vuoden aikana olemme edelleen alhaisissa koroissa.

Vaikka korkotasossa ei vielä tapahtuisi muutoksia, Hallavo neuvoo laina-asiakkaita mitoittamaan lainatarpeensa maksukykynsä mukaan. Tulevilta koronnousuilta olisi suojauduttava.

– Suosittelemme, että asiakkaat varautuvat korkojen nousuun, mutta osa asiakkaista ei ole vielä halunnut näin tehdä. Osa kiinnittää koron jo pidempään periodiin tai kiinteään korkoon.

Kisa talletuksissalaantunut

Talletuskisassa suurimmat ylilyönnit ovat jääneet taakse, Hallavo arvioi. Hänen mukaansa häiriköiden poistuminen markkinoilta on tasaannuttanut talletuskisaa.

Sampo Pankki kertoi tänään, että pankin talletusten määrä kasvoi peräti 11 prosenttia 14,7 miljardiin euroon kesäkuun lopussa päättyneellä puolivuotiskaudella. Valtaosa kasvusta tuli yritystalletuksista.

– Henkilöasiakkaiden talletukset ovat kasvaneet neljä prosenttia, joka on hieman alaa nopeampi, Hallavo kertoo.

Markkinaosuuden nousu on Hallavon mukaan osaavan sijoitusneuvonnan sekä laajan tuotevalikoiman ansiota. Sen sijaan pankin marginaalikehitystä toimitusjohtaja ei erittele. Se vaihtelee hänen mukaansa tuotteittain hyvin paljon.

Pankit ovat käyneet kiivasta kisaa talletuksista kevään aikana. Alkuvuonna Hallavo kritisoi hintakehitystä, joka hänen mukaan oli liian korkea. Nyt kisa on hieman laantunut, kiitos markkinamuutosten.

– Mielestäni kehitys on tasaantunut, osittain häiriköiden poistuttua markkinoilta.

Keväällä markkinoilta poistui muun muassa selvitystilaan ajautunut Sofia Pankki.

Uusi eläkesäästämistä koskeva laki ei ole saanut vielä suomalaisia innostumaan. Keväällä voimaantullut laki toi mukanaan uudet pitkäaikaissäästötilit, joiden kysyntä on ollut pankkien mukaan maltillista.

Sampo Pankki on kerännyt sopimuksista leijonan osan. Pankki kehuu markkinaosuutensa ps-tileistä olevan 58 prosenttia. Kesäkuun loppuun mennessä Sampo Pankki oli tehnyt uusia ps-sopimuksia 2100 kappaletta. Suomen Pankki on arvioinut, että ps-sopimuksia on tehty 3600 kappaletta toisen vuosineljänneksen loppuun mennessä.

Hallavo on tyytyväinen Sampo Pankin menestykseen ps-sopimuksissa ja sanoo markkinoiden olevan nyt käynnistymässä hiljalleen. Hänen mukaansa pankin menestyksen takana on vahva ja osaava organisaatio, aktiivinen keskustelu eläkesäästämisestä sekä viestiä tukeva hinnoittelu. Sampo Pankki tarjoaa ps-säätötiliä ilman tilinhoitokuluja. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?