Google kiistää ostavansa nopean kaistan Verizonilta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Google kiistää neuvottelut netin etuajooikeudesta

Yhdysvaltain alati jatkuva keskustelu internetin puolueettomuudesta sai kummallisen käänteen, kun Googlen huhuttiin ostavan itselleen nopean kaistan Verizonin verkossa. Yhtiöt kiistävät väitteet.

6.8.2010 16:07 | Päivitetty 6.8.2010 16:08

Google kiisti torstaina neuvottelevansa sopimuksesta, joka takaisi yhtiön eri palveluille etusijan Verizonin verkossa.

Google ja internet-operaattori Verizon ovat The New York Times -lehden mukaan neuvotelleet kompromissista niin kutsutun netin puolueettomuusperiaatteen suhteen. Periaate on taannut tietoliikenteen tasavertaisen kohtelun.

– NY Times on väärässä. Me emme ole keskustelleet Verizonin kanssa maksaaksemme tietoliikenteemme kuljettamisesta. Olemme yhä sitoutuneita avoimeen internetiin, Google kirjoitti Twitterissä.

Eri operaattorit Yhdysvalloissa haluaisivat oikeuden luokitella internetin eri sisältöjä ja vaatia sisällöntuottajilta maksuja tiedon nopeammasta kuljettamisesta. Vastustajat pelkäävät eriarvoisuutta ja nousevia hintoja tavallisille internetin käyttäjille.

Myös Verizon kiisti NY Timesin väitteen.

– Googlen ja Verizonin keskusteluja koskeva artikkeli on virheellinen. Se ymmärtää tarkoituksemme perusteellisesti väärin, Verizon korostaa blogissaan. Yhtiö vannoo ajavansa avoimuuden ja vastuullisuuden varmistavaa internet-politiikkaa.

– On täysin väärin olettaa, että tässä olisi kysymys yhtiöidemme välisestä liiketoimintajärjestelystä, Verizon jatkaa. Operaattori jätti kuitenkin epäselväksi, mistä se tarkalleen ottaen on keskustellut Googlen kanssa.FCC ei löytänytyhteistä säveltä

Netin puolueettomuutta puolustava Yhdysvaltain televalvoja FCC on samaan aikaan törmännyt seinään asiaa koskevissa neuvotteluissaan puhelin-, kaapeli-tv- ja internet-yhtiöiden kanssa.

Muun muassa Los Angeles Times kertoo FCC:n joutuneen toteamaan, että puolueettomuuden takaaville säännöille ei ole olemassa hedelmällistä maaperää.

Google ja Verizon lukeutuivat niihin yrityksiin, joiden kanssa FCC oli neuvotellut. Google on perinteisesti seissyt niiden yhtiöiden rintamassa, jotka ovat kannattaneet tietoliikenteen tasaveroista kohtelua.

Ars Technican mukaan netin puolueettomuutta puolustavat tahot ovat kuitenkin innoissaan suljettujen keskustelujen kaatumisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?