Kuinka tienata 3,6 miljardia tekemättä mitään

Tekemättä mitään voi lyödä rahoiksi, jos sattuu asumaan ekologisesti ja luonnonvaroiltaan kallisarvoisella maaperällä. Ecuador pyrkii saamaan 3,6 miljardia rikkailta mailta vastineeksi siitä, että se käytännössä istuu käsiensä päällä, kertoo brittilehti Telegraph.

5.8.2010 17:01 | Päivitetty 5.8.2010 17:26

Eriskummallinen sopimus on osa YK:n pyrkimystä tavoitella energiavaroiltaan rikkaat maat olemaan poraamatta öljyä tai kaasua ekologisesti herkiltä alueilta, Telegraph kertoo.

Ecuador on lupautumassa pitämään näppinsä erossa sille kuuluvista Yasunin Amazonin sademetsässä sijaitsevilta öljykentiltä. Jos rikkaat maat ostavat tarpeeksi niin sanottuja ”Amazon-velkakirjoja”, Ecuador ei koske alueen öljyvaroihin kymmeneen vuoteen.

Yasuni-alueella on arvoilta noin 8500 miljoonaa barrelia raakaöljyä.

Amazon-bendeilla voidaan säästää noin 9800 neliökilometriä metsää, jossa asuu runsaasti harvinaisia lajeja sekä alkuperäisasukkaita.

Ecuadorin havittelema 3,6 miljardin dollarin summa on vian puolet siitä, mitä se saisi alueen öljyn myynnistä.

Amazon-bondeja ovat ostamassa mahdollisesti ainakin Espanja, Belgia, Norja, Italia ja Yhdysvallat.

Etelä-Amerikassa sijaitseva Amazonin sademetsä on kooltaan kaksi kertaa niin suuri kuin Euroopan Unioni. Alueella elää yli 40 000 kasvilajia, 1300 lintulajia, 427 nisäkäslajia ja lisäksi noin 30 miljoonaa ihmistä, muun muassa 270 alkuperäiskansaa. Suuri osa sademetsästä on yhä koskematon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?