Vältä nämä virheet vuokralaista valitessa

Omistamassasi vuokra-asunnossa kuljeskelevat liituraitapukuinen nainen, nuhjuinen opiskelija ja muita mattimeikäläisiä. Väenpaljoudessa tulisi erottaa jyvät akanoista. Asuntovuokrauksen asiantuntijat neuvovat, miten välttää virheet vuokralaista valitessa.

29.7.2010 6:01 | Päivitetty 30.7.2010 8:05

Miten löytää kunnollinen vuokralainen, joka viihtyy uudessa vuokra-asunnossaan pitkään? Hyviä vuokralaisia on paljon markkinoilla, Suomen Vuokranantajien puheenjohtaja Antti Arjanne vakuuttaa.

Sinisilmäisen asunnonomistajan on kuitenkin syytä varoa muutamia helmasyntejä.

Älä vuokraa tietämättä kuka muuttaa asuntoon

– Ensin pitää selvittää, tuleeko kaupanpäällisiksi ketään, kuten vuokralaisen ystäviä tai kissoja ja koiria, etujärjestön Antti Arjanne neuvoo.

Vuokravälitystä hoitavan Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kertoo tapauksista, joissa vuokraajat ovat tarttuneet remonttifirman hinnakkaaseen tarjoukseen ja jälkeenpäin huomanneet majoittavansa seitsemän rakennusmiestä kerrossängyissä.

– Klassinen moka on se, kun annetaan asunto kovinta vuokraa tarjoavalle sen kummemmin taustoja selvittelemättä. Henkilöllisyystodistus kannattaa aina katsoa. Tieto opiskelu- tai työpaikasta auttaa hahmottamaan vuokralaisen elämäntilannetta ja maksukykyä, Metsola sanoo.

Vaikka ei olisikaan tarkoitus valehdella, kovassa tarpeessa ihmiset saattavat sortua elämäntilanteensa kaunisteluun. Vuokranantaja voi esimerkiksi pyytää palkkatodistusta tai todistusta opiskelupaikasta, Metsola neuvoo.

Älä luota pelkkiin luottotietoihin

Luottotiedot kannattaa tarkistaa. Niihin ei Vuokraturvan Metsolan mukaan silti pidä luottaa liikaa, sillä maksuliikenne voi laahata kuukausia perässä eikä vuokranantajan kannalta olennainen tieto, maksamaton vuokra, välttämättä näy luottorekisterissä.

– Jos vuokra jää maksamatta, vuokranantaja ei välttämättä jaksa käräjöidä vaan on tyytyväinen, että vuokralainen lähtee. Tällöin luottotietoihin ei tule merkintää. Toisaalta 1990-luvulla velkaantunut ja luottomerkinnän saanut yrittäjä voi olla täysin vuokranmaksukykyinen tänään, Metsola huomauttaa.

Entiselle vuokranantajalle ei tarvitse arastella soittaa. Jos vuokralaisehdokas ei pidä ajatuksesta, pitäisi varoituskellojen alkaa soida. Mallikas vuokralainen puolestaan hankkii itse suosituskirjeen edelliseltä vuokranantajaltaan.

Älä lumoudu eniten tarjoavasta

Suurisuisia, tyylikkäästi pukeutuvia ja paljon tarjoavia kannattaa karsastaa, sillä heidän joukossaan on asiantuntijoiden mukaan niitä, jotka eivät aio maksaa vuokraa lainkaan. Timo Metsolan mukaan pari kuukautta yhdessä asunnossa yöpyviä on liikkeellä enemmän yksityisten asuntonäytöissä.

Välittäjien näytöissä samat naamat tunnetaan jo. Taustojen selvittäminen auttaa erottamaan jyvät akanoista.  

– Ei pidä mennä pinnan lumoihin. Mukavatkin ihmiset vuokraavat asuntoja, joita käytetään aivan muuhun tarkoitukseen, Metsola varoittelee.

Älä poimi maailmanmatkaajaa, äläkä miljonääriä

Vuokranantajan etujen mukaista on löytää sopiva vuokralainen, joka pysyy asunnossa pitkään. Suomen Vuokranantajien Antti Arjanne rohkaiseekin kyselemään elämäntilanteesta.

– Jos ihminen ei tiedä, mihin on elämässään menossa, voi hän kohta vaihtaa kaupunkia. Nuori saattaa esimerkiksi muuttaa muualle opiskelemaan.

Oiva vuokralainen olisikin vakiintuneessa elämänvaiheessa oleva, mutta korkeat tulot eivät silti aina ole plussaa. Hyvätuloinen todennäköisesti ostaa pian oman asunnon, Arjanne perustelee.

– Täytyy miettiä, kenelle asunto on sopiva. Jos työ tai koulu on lähellä asuntoa, vuokralainen on tyytyväinen ja pysyy asunnossa, Metsola sanoo.

Älä oleahne 

Yksi vuokraajan virheistä on yrittää rikastua vuokraamalla, mutta kallis vuokra karkottaa asukin nopeasti. Arjanne ja Metsola ovat molemmat samaa mieltä, ettei asunto saa olla ylihintainen. Jos katosta pään päällä joutuu maksamaan liikaa, se houkuttelee vaihtamaan halvempiin vaihtoehtoihin.

Korkeahintaista asuntoa voi olla vaikea saada vuokrattua, jolloin kustannuksia syntyy etsintäpalkkioista ja asunnon seisomisesta tyhjillään.

– Viisitoista prosenttia alennusta korkeasta, käyvästä hintatasosta on pitkässä juoksussa paras ratkaisu, vuokranantajien etujärjestön Arjanne neuvoo.

Älä peittele,äläkä valehtele

Reiluus ja rehellisyys maan perivät. Jos kohtelee vuokralaista reilusti, tämä vastaa samalla tavalla.

– Ei kannata pitää ketunhäntää kainalossa, vaan sanoa rehellisesti kaikki asiat. Vuokrasuhde perustuu molemminpuoliseen luottamukseen, Metsola muistuttaa.

Kaikkeen ei tarvitse suostua, mutta vuokralaisen pyyntöjen huomiointi lisää tämän viihtyvyyttä ja saa pysymään asunnossa kauemmin.

Vuokralaista hakiessa ei kannata olla liian epäluuloinen, vaikka selusta kannattaakin turvata.

– Ei avaimia asuntoon, ennen kuin vakuus on toimitettu, Metsola sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?