Myy itse asuntosi – voit säästää tuhansia

Julkaistu: , Päivitetty:

Hintariidat asuntoaan myyvien ja välittäjien välillä ovat yleistyneet: myyjä epäilee yhä useammin, että välittäjä ei ole ilmoittanut kaikista tehdyistä tarjouksista tai yrittänyt saada parasta mahdollista hintaa. Kiistat voi välttää myymällä asuntonsa itse. Samalla voi säästää jopa tuhansia euroja.


Helsinkiläisellä Rainer Hindsbergillä on viesti kaikille asuntoaan myyville: älkää käyttäkö välittäjää, vaan myykää asuntonne itse. Hän laskee säästäneensä noin 30 000 euroa hoidettuaan asuntokauppansa ilman välittäjiä.

Hindsberg päätyi myymään 37 neliön asuntonsa Etelä-Haagasta havaittuaan välittäjien tekemät hinta-arviot reilusti liian alhaisiksi.

– Olin pitkään miettinyt asuntoni myyntiä. Minua tietenkin kiinnosti, paljonko saan siitä rahaa. Rupesin sen takia käymään Oikotie.fissä ja muodostin aika tarkan käsityksen siitä, mikä hinta minun pitäisi saada asunnostani.

Vielä tässä vaiheessa Hindsberg ajatteli, että palkkaisi välittäjän myymään asuntoa. Mieli muuttui, kun asuntoa oli käynyt katsomassa kaksi välittäjää. Kumpikin arvioi hinnaksi 90 000 euroa, hyvällä tuurilla vähän päälle.

– En ollut lainkaan tyytyväinen. Sanoin, etten lähde siihen hintaan myymään. Siinä vaiheessa päätin, että myyn mieluummin itse.

Kahden viikon päästä ilmoituksen panemisesta Oikotielle Hindsberg sai asuntonsa kaupaksi 106 000 eurolla.

Hintatietoihin
pääsee käsiksi itsekin


Käytettyjen asuntojen kaupoista 75–80 prosenttia tehdään välittäjän kautta, arvioi Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto. Liiton mukaan osuus on pysynyt samana jo lukuisia vuosia.

Asuntoaan myyvät tuntuvat turvautuvan välittäjään, vaikka netissä on tarjolla runsaasti tietoa asuntojen hinnoista. Kaikkien ulottuvilla on myös valmiita asiakirjapohjia. Kuluttajaviraston sivulla on selkeät neuvot asuntoaan myyvälle, ja netti-ilmoittelu tekee asunnon markkinoinnin mahdolliseksi kaikille.  

Miksi useampi ei myy asuntoaan itse?

– Asuntokaupan asiantuntemus, paikallisten olosuhteiden tuntemus, markkinoiden yleisen kehityksen tuntemus. Välittäjän markkinointikanavat, hallussa olevat kontaktit ja markkinoinnin osaaminen. Välittäjillä on käytettävissään tilastotietoa, joka perustuu toteutuneisiin kauppoihin, luettelee kiinteistönvälittäjiä edustavan Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila hyviä puolia välittäjän käytössä.

Nykyään tosin myös kuluttaja voi tutkia toteutuneiden asuntokauppojen hintoja esimerkiksi postinumeron tai kadun mukaan ympäristöministeriön hintatietopalvelussa.

Malilan mukaan palvelu ei haasta välittäjien asemaa. Hän muistuttaa välittäjien antamien tietojen mahdollistavan sen olemassaolon.

”Saat myydä
minunkin asuntoni”


Kun Rainer Hindsberg oli saanut myytyä oman kotinsa, seuraavaksi oli vuorossa puolison asunnon myynti.

– Puoliso rohkaistui ja sanoi, että saat myydä minunkin asuntoni, Hindsberg kertoo.

Pariskunta oli muuttamassa yhteen, joten kaupaksi piti saada toisen koti Meilahdesta. Tällä kertaa hinta-arvio pyydettiin vain yhdeltä välitysfirmalta, ja tilanne oli samanlainen kuin Hindsbergin oman asunnon kohdalla: välittäjä lupasi asunnosta hänen mielestään liian vähän.  

Hän pani hintapyynnöksi Oikotie.fi-ilmoitukseen 112 000 euroa, ja kaupat syntyivät 110 000 eurolla.

Tekemällä kaksi asuntokauppa itse Hindsbergiltä säästyi ainakin 30 000 euroa. Ensimmäisestä asunnosta hän sai 16 000 euroa enemmän kuin välittäjä oli luvannut. Toinen asunto poiki 8 800 euroa välittäjän lupaamaa paremman summan. Yhteensä paremmat hinnat poikivat siten 24 800 euroa.

Kun tähän lisätään vielä säästö välityspalkkioissa, jotka vaihtelevat pääkaupunkiseudulla noin 2,5 prosentista neljään prosenttiin, kokonaissäästöksi kertyy kaikkein pienimmänkin välityspalkkion mukaan laskettaessa yhteensä 29 580 euroa.

Yhä useampi syyttää
välittäjää huonosta hinnasta


Asunnon omistajan ja välittäjän väliset erimielisyydet oikeasta hinnasta ovat lisääntyneet reilusti tänä vuonna. Näin kerrotaan välitystoimintaa Etelä-Suomessa valvovasta aluehallintovirastosta. Sinne tulee vuodessa yhteensä noin 75 välittäjiä koskevaa kantelua, jotka johtavat kirjalliseen päätökseen.

Ylitarkastaja Jouko Rikkilä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että etenkin epäilyt asuntojen myynnistä liian halvalla ovat yleistyneet.

– Viime syksystä ovat selvästi lisääntyneet tapaukset, jossa myyjä epäilee, että välittäjä ei ole pyrkinyt saamaan parasta mahdollista hintaa, Rikkilä sanoo.

Virasto ei ole kuitenkaan tehnyt yhtään langettavaa päätöstä tästä asiasta, sillä on hankalaa saada näyttöä asunnon myynnistä liian halvalla. Sen sijaan on olemassa joitakin langettavia tapauksia siitä, että välittäjä ei ole toimittanut myyjälle kaikkia asunnosta tehtyjä ostotarjouksia.

– Yhdessä tällaisessa tapauksessa kohteen osti (välittäjän kanssa saman) liikkeen palveluksessa ollut ihminen, Rikkilä sanoo.

Tärkein neuvo
on rehellisyys


Kuluttajariitalautakunnan varapuheenjohtajan Tarja Raiskisen mukaan asuntokaupasta aiheutuneet riidat ovat samanlaisia, teki kaupat sitten välittäjä tai asunnon omistaja itse.

– On erilaisia tiedonantovirheitä, on annettu väärää, virheellistä tai puutteellista tietoa. Ihan samoja teemoja riippumatta siitä, onko kauppa tehty välittäjän välityksellä vai ei. Välittäjäkin voi tehdä virheitä, vaikka myyjä on antanut oikeat tiedot, Raiskinen sanoo.

Raiskisen mukaan tärkeintä, mitä asuntoaan myyvän on muistettava, on rehellisyys kaikessa asunnosta, asuinalueesta ja mahdollisesta taloyhtiöstä antamassaan tiedossa. Tämä vastuu ei poistu välittäjää käytettäessä.

Rehellisyys oli myös Hindsbergin motto hänen itse tekemissään asuntokaupoissa.

– Minulla oli strategiana se, että vastaan tietenkin kaikkiin kysymyksiin ja kerron itse oma-aloitteisesti kaiken mahdollisen. Jokainen ymmärtää, että kaikissa asunnoissa on hyviä ja huonoja puolia. Siinä turvaa selustansa, että kertoo myös huonot asiat, hän sanoo.

Välittäjät voivat
soitella perään


Vastuuta ei voi paeta välittäjää käyttämällä, mutta kuinka ostajat suhtautuvat ilman välittäjää tehtävään kauppaan? Rainer Hindsbergin mielestä se ei herättänyt ihmisissä epäluuloja.

– Koen, että kauppa oli loppujen lopuksi hirveän helppo tehdä, kun oli vähän tutkinut asioita ja tiesi mistä puhui ja tunsi oman taloyhtiönsä. Olin itse tosin ollut taloyhtiöni hallituksessa. Ymmärrän, että moni kokee, ettei tunne asioita ja kynnys tuntuu siksi korkealta.

Hindsberg kuitenkin kannustaa taloyhtiönsä asioita huonosti tuntevia juttelemaan esimerkiksi hallituksen puheenjohtajan kanssa. Hän sai myös pankiltaan apua.

Hänen mukaansa tärkeää on myös se, ettei pelästy jonkun katsojan pitäessä asuntoa kehnona – pitää uskoa siihen, että jokaiselle asunnolle löytyy ostaja.

– Vielä sen vinkin voin antaa, että laittaa myynti-ilmoitukseen maininnan ”ei välittäjälle”. En heti ymmärtänyt laittaa sitä. Sain soittoja ja sähköpostia välittäjiltä, että heillä on asiakkaita, jotka etsivät juuri tällaista asuntoa juuri tältä alueelta.

Oikotie ja Taloussanomat kuuluvat Sanoma-konserniin.

Viisi vinkkiä asunnon itsenäiseen myyntiin:

1. Tee hyvät pohjatyöt. Tutustu hintoihin asuntoilmoituksia seuraamalla. Kattava tietokanta toteutuneista asuntokaupoista on ympäristöministeriön sivulla. Laske sen avulla esimerkiksi keskihinta neliölle omalla alueellasi. Katso mitä saat oman asuntosi hinnaksi ja vertaa lukua vastaavien asuntojen hintoihin.

2. Puhu taloyhtiön hallituksen kanssa ja varmista, että tiedät kaikista suunnitteilla olevista remonteista. Riitatapauksessa ei riitä selitykseksi ”en tiennyt”.

3. Ota asunnosta hyvät kuvat. Vertaile eri ilmoituspalveluiden hintoja ja pane kuvallinen ilmoitus esimerkiksi nettiin. Ilmaisia osto- ja myynti-ilmoituspalveluita netissä ovat muun muassa Asuntoilmoitukset, Asuntohelppi, OstaMyy, Tori, Verkkopirkko ja Löytö. Maksullisia ovat esimerkiksi Etuovi ja Oikotie.

4. Lista asiakirjoista, joita asuntoa myyvä tarvitsee, on Kuluttajaviraston sivulla täällä.

5. Kauppakirja kannattaa aina tehdä kirjallisesti. Siihen kannattaa kirjata perustietojen eli myyjän, ostajan, myytävän kohteen ja hinnan lisäksi asunnossa olevat mahdolliset virheet ja tulevat remontit. Näin ostaja ei voi myöhemmin väittää, ettei hänelle kerrottu esimerkiksi myyjällä jo tiedossa olleesta putkiremontista. Kauppakirjamallin saa esimerkiksi Suomen lakioppaan sivulta täältä.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  2. 2

   Jan Hurrin kommentti: Valtion tuottoisan omaisuuden myyminen on muutakin kuin hölmöä

  3. 3

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  4. 4

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  5. 5

   Helsingin anonyymit leipäjonot muuttuvat, jatkossa kävijät rekisteriin – Syy: Hyvätuloiset ammattijonottajat

  6. 6

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  7. 7

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  8. 8

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  9. 9

   Ruotsiin rakennettavaan akkutehtaaseen haetaan työntekijöitä Raahea myöten – luvassa yli 2 000 uutta työpaikkaa

  10. 10

   Diesel menetti tukensa, maksajina kuljetusala ja syrjäkylien autoilijat – Professori: ”Siinä mielessä ympäristöteko, että hinta nousee”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  2. 2

   Jan Hurrin kommentti: Valtion tuottoisan omaisuuden myyminen on muutakin kuin hölmöä

  3. 3

   Helsingin anonyymit leipäjonot muuttuvat, jatkossa kävijät rekisteriin – Syy: Hyvätuloiset ammattijonottajat

  4. 4

   Bensan hinta noussut jo lähelle kaikkien aikojen haamurajaa – ST1-johtaja kertoo, miten Saudi-Arabian tilanne näkyy tankilla

  5. 5

   Tässäkö Suomen raskaimmat ja stressaavimmat työt? Katso 30 ammatin lista

  6. 6

   Siirtohintojen nousu ei Tolvasia pelota: Omaa sähköä 1 500 eurolla reilussa vuodessa

  7. 7

   Kiukku sähkön siirtohinnoista jatkuu: ”Onko kaikki kivet käännetty?” – Nyt puhuvat Carunaakin kalliimmat sähköyhtiöt

  8. 8

   Google-diili työllistää 200 tuulipuiston rakentajaa – myös Haminaan palkataan lisää väkeä

  9. 9

   USA:n keskuspankki jatkaa markkinoiden rauhoittelua rahaa pumppaamalla

  10. 10

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  2. 2

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  3. 3

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  4. 4

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  5. 5

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  6. 6

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  7. 7

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  8. 8

   Näin hallituksen budjetti vaikuttaa suomalaisiin: pienituloisten tuloverot alas, perusturvaan 20 euroa ja bensa kallistuu

  9. 9

   IS:n haltuunsa saama raportti paljastaa: Näin parafiininen diesel pelasti hallituksen umpi­kujasta

  10. 10

   Asumisen kulut nousevat kohisten: Rovaniemi 3 400, Kempele 2 300 euroa – katso 59 kunnan lista

  11. Näytä lisää