Järjestäytyneestä rikollisuudesta tuli markkinavoima - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Järjestäytynyt rikollisuus uusi talousmahti

Järjestäytyneestä kansainvälisestä rikollisuudesta on tullut merkittävä taloudellinen mahti. YK:n rikos-ja huumeviraston raportin mukaan laittoman liiketoiminnan vuosittainen arvo on karkeasti arvioituna 130 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Italian poliisin erikoisyksikön joukot iloitsivat mafiapomon pidätyksestä Palermossa viime syksynä.

25.7.2010 7:05 | Päivitetty 23.7.2010 14:57

Laittomien kauppavirtojen vuosittainen arvo on 130 miljardia dollaria eli sata miljardia euroa, arvioi YK:n alaisen huume- ja rikosviraston UNODC hiljattain julkaisemassaan kattavassa raportissa.

Kaupan on kaikenlaista: huumeita, ihmisiä, puutavaraa, lääkkeitä, norsunluuta, aseita ja varastettuja identiteettejä.

Tuottoisinta on edelleen huumekauppa, mutta  UNODC:n raportti varoittaa, että muu järjestäytynyt rikollisuus on selvässä kasvussa.

UNODC:n mukaan maailmassa on alueita, joilla rikollisjengeistä on tullut niin vahvoja, että ne eivät yritäkään paeta laillista valtaa, vaan haastavat sen avoimesti.

– Rikollisjengien toimintaan puuttuvia rikostutkijoita, syyttäjiä ja tuomareita tapetaan. Toimittajat ja aktivistit joutuvat myös tulilinjalle, raportissa kirjoitetaan.

Tällainen tilanne on varsinkin joissain paikoissa Keski-Amerikkaa ja Länsi-Afrikkaa, joissa väkivallalla on pitkä historia.

Useimmissa tapauksissa laiton liiketoiminta kuitenkin joko suuntautuu tai saa alkunsa maailman suurista talouksista kuten G8-maista. UNODC syyttääkin johtavia talousmaita välinpitämättömyydestä ongelmaa kohtaan.

Heroiini tappaa Venäjällä vuodessa jopa 40 000

Kaikkein arvokkainta luvatonta bisnestä on yhä kokaiini- ja heroiinikauppa, joiden yhteenlaskettu arvo on kohdemaissa yhteensä noin 105 miljardia dollaria. Kokaiini on peräisin Andeilta ja heroiini pääosin Afganistanista.

Raportin mukaan kokaiinin kulutus on kuitenkin selvästi laskenut Yhdysvalloissa kysynnän vähentyessä ja viranomaisten tiukennettua otettaan. Euroopassa kysyntä on sen sijaan ollut kasvussa.

Venäjä on heroiinin suurin käyttäjä. UNODC:n mukaan heroiini tappaa vuosittain 30 000–40 000 venäläistä. Eurooppaan ja Venäjälle tuotavan heroiinin arvo on yhteensä 33 miljardia dollaria.

Toinen tuottoisa laittoman liiketoiminnan ala on ihmiskauppa. Eurooppaan suuntautuvan naiskaupan arvo on vuosittain kolme miljardia dollaria.

Latinalaisesta Amerikasta Pohjois-Amerikkaan suuntautuvan ihmissalakuljetuksen taas arvioidaan tuovat salakuljettajille 6,6 miljardia dollaria vuosittain. Afrikasta Eurooppaan suuntautuvan ihmissalakuljetuksen kohdalla vastaava luku on 150 miljoonaa dollaria.

Samaa reittiä kuin lailliset tavarat

Myös tuoteväärennösten määrä kasvaa kaiken aikaa. Piraattikauppiaat hyödyntävät samaa tuotantoketjua kuin viralliset merkkituotteetkin.

Tällä hetkellä pääosin Aasiasta Eurooppaan tuotavien väärennettyjen kuluttajatuotteiden arvo määränpäässä on arviolta noin 8,2 miljardia dollaria. Lääkeväärennösten maailmanlaajuinen arvo on 1,6 miljardia dollaria.

Niiden lisäksi laittomilla markkinoilla on kaupan myös erilaisia luonnonvaroja. Raportin mukaan Aasiasta Eurooppaan ja Kiinaan kuljetettavan puutavaran arvo oli viime vuonna 2,5 miljardia dollaria.

Yhdeksi arvokkaimmista puulajeista on noussut trooppinen merbau, joka on Suomessakin lisännyt suosiotaan lattiaparketin materiaalina.

Kovan kysynnän vuoksi laittomasti hakatun merbaun hinta kohosi viime vuonna noin 540 dollariin kuutiometriltä. Laji luokitellaan laajan hakkaamisen vuoksi uhanalaiseksi.

Kiinnisaatujen tilalle pian uusia rikollisia

Uusin haaste viranomaisille on verkossa tapahtuva kyberrikollisuus. Erilaisten identitettivarkauksien arvo on raportin mukaan miljardin dollarin kieppeillä ja lapsipornon 250 miljoonaa dollaria.

Osa kansainvälisestä varsinkin verkossa tapahtuvasta rikollisuudesta ei välttämättä suinkaan ole hyvin organisoituneiden jengien käsissä vaan pikemminkin toisiinsa väljästi yhteydessä olevien ihmisten.

UNODC:n raportin mukaan rajat ylittävästä laittomasta liiketoiminnasta on ylipäätään tullut niin laajamittaista, että jos yksittäiset tekijät tai ryhmä saadaan nalkkiin, tilalle tulee luultavasti pian uusi. Siksi kansainvälisen rikollisuuden hillitsemiseen tarvitaan sen mukaan uusia, rajat ylittäviä konsteja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?