Kodinostajan yhdeksän pahinta virhettä

Oletko ostamassa ensimmäistä kotiasi? Kodin hankkimisenhan pitäisi olla yksinkertaista. Lasket rahasi, etsit unelmakotisi ja annat palaa. Taloussanomat listasi yhdeksän virhettä, jotka aloittelevan kodinostajan kannattaa välttää.

23.7.2010 14:02 | Päivitetty 23.7.2010 14:02

Kodinostaminen voi olla jännittävää puuhaa. Vältä nämä yhdeksän virhettä, niin voit nukkua yösi hieman rauhallisemmin. Taloussanomien virhelista pohjaa osin Investopedian tuoreeseen tutkimukseen.

1. Et tiedä mihin sinulla on varaa

Suurten hankintojen suunnittelussa budjetti on kaiken a ja o. Kun olet ostamassa kotia, laske paljonko sinulla on menojen jälkeen käytettävissä kuukaudessa ja etsi lainasumma sen perusteella. Tee pankin laskelmien lisäksi myös omat arviosi ja mieti mihin on oikeasti varaa.

Tee budjetti ennen kuin lähdet katsomaan asuntoja. Jos etsit liian kalliita koteja, voit asettaa tavoitteesi liian korkealle. Se johtaa lopulta siihen, että joudut lainalyhennysten kanssa vaikeuksiin.

2. Jätät lainan hankkimisen viime tippaan

Päätös lainasta kannattaa hankkia ennen asunnon ostamista tai tarjouksen jättämistä. Hukkaat kaikkien aikaa, jos havittelemasi asunto meneekin sivu suun. Ja vain siksi, ettet viitsinyt tarkistaa pankilta, saatko sittenkään haluamasi summan lainaa ja mihin hintaan.

3. Unohdat omistusasunnon ylimääräiset kulut

Laskitko budjettiisi mukaan lainalyhennysten lisäksi yhtiövastikkeen?

Moni vuokralta omistusasuntoon muuttava unohtaa, että omaisuuden mukana tulee myös paljon uusia velvoitteita. Vastikkeet voivat vaihdella rajustikin talonyhtiöittäin. Omakotitalossa voi puolestaan tulla yllättäviäkin käyttökustannuksia vaikkapa nurmikon kastelusta.

4. Nirsoilet liikaa

Kotia valitessa kannattaa kirjata ylös toivelistaa siitä, minkälaisessa asunnossa olisi kiva asua. Merinäköala, oma piha, hyvät kulkuyhteydet ja se uudemman mallinen keittiö saattavat kuitenkin tulla kalliiksi, jos et osaa tinkiä vaatimuksistasi.

Ole valmis joustamaan varsinkin ensiasuntoa ostaessasi. Parantamisen varaa jää aina.

5. Et visioi tarpeeksi isoja linjoja

Tuttu tunne? Astut sisään asuntoon ja sieraimiisi leijuva kokolattiamaton tunkkainen tuoksu sekä isoäidinaikaiset kukkatapetit saavat nenäsi nyrpistymään. Ei ainakaan tätä!

Yksityiskohtiin ei kannata jäädä liikaa roikkumaan, sillä isoissa hankinnoissa isot linjat ratkaisevat. Jos asunnon sijainti on hyvä, hinta kohdillaan ja pohjaratkaisu toimiva, voi kaikenmaailman hirviömatot vaihtaa helposti myöhemminkin.

6. Jämähdät pintaan

Vaikka kokolattiamaton ja kukkatapettien tilalla olisikin viimeisintä huutoa olevat designsohvat, ole varuillasi. Pintakiillottamaton asunto voi olla sisustuslehtiversiota parempi hankinta, sillä pienillä pintaremonteilla myyjä pyrkii usein nostamaan asunnon arvoa remontin arvoa enemmän.

Ostamalla kodin, joka ei ole ihan vielä täydessä loistossaan, voit päästä halvemmalla, minkä lisäksi saat tehdä kaiken lopulta niin kuin itse haluat.

7. Löysäilet periaatteistasi

Jos jälkikasvu on jo kolmatta kuukautta tuloillaan, älä osta sitä kaksiota, vaikka se olisi kuinka paljon hienompi ja lähellä sitä kaupungin trendikkäintä soittoruokalaa. Vaikka ensimmäistä asuntoa ostava joutuukin tekemään helposti kompromisseja aseta itsellesi periaatteet ja toimi niiden mukaan.

Mieti mitä haluat kaikkein eniten ja pidä siitä kiinni.

8. Et muista tarkastaa

Muista aina käydä läpi asunnon kunto. Vaadi kuntotarkistukset ja tarvittaessa käytä omia asiantuntijoitasi, jos tilanne epäilyttää. Asunto on paitsi koti, myös investointi, joten on tärkeää, ettet osta asuntoa, joka menettää arvonsa hiljalleen rapistumalla.

Tarkasta, tarkasta, tarkasta!

9. Vältät tulevaisuuden suunnittelemista

Mieti asuntoa ostaessasi tarpeeksi pitkälle tulevaisuuteen. Suomalainen alkaa etsiä tutkimusten mukaan asuntoa noin 3–4 vuoden kuluttua muuttamisesta asumisuran alkutaipaleilla. Myöhemmin elämässä muuttotiheys harvenee.

Ota selvää, mitä suunnitelmia alueelle on vireillä. Meneekö takapihan alta metro viiden vuoden kuluttua? Entä palvelut? Onko alueella tarpeeksi kouluja vai pitääkö perheen muuttaa, kun lapset tulevat kouluikäisiksi. Mieti myös markkinatilannetta. Laskeeko asuntojen arvo alueella vai nouseeko?

Lähteet: Tilastokeskus, OP Pohjola, investopedia.com, ensiasunto.com, Aktia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?