Intia: USA:n sisäpolitiikka hidastaa vapaakauppaneuvotteluja

Maailmankaupan vapauttamista koskevat Doha-kierroksen neuvottelut eivät etene marraskuun kokouksessa, arvelee Intian kauppasihteeri. Syynä on Yhdysvaltain sisäpolitiikka ja vuoden 2012 vaalit.

19.7.2010 20:48 | Päivitetty 19.7.2010 20:35

Intian kauppaministeriön kauppasihteeri Rahul Khullar arvelee Doha-neuvottelujen polkevan paikoillaan vielä hyvän tovin. Syyksi hän mainitsee Yhdyvaltojen ensi vuoden vaalit ja vapaakaupan aiheen herkkyyden.

Amerikkalaiset ammattiliitot ja demokraatit suhtautuvat epäilevästi uusiin kauppasopimuksiin. Presidentti Barack Obama saattaa jättää herkän aiheen jopa vuoden 2012 vaalien jälkeiselle ajalle, vaikka maan teollisuuslobbarit olisivat mielissään Doha-neuvottelujen ratkaisusta ensi vuonna.

Vuonna 2001 käynnistetyt Dohan vapaakauppa-neuvottelut ovat polkeneet paikoillaan. Suurimmat erimielisyydet vallitsevat Yhdysvaltojen ja nousevien talouksien maiden Intian, Kiinan ja Brasilian välillä.

Yhdysvallat vaatii maita avaamaan markkinoitaan, eritoten lääke-, metsä-, rakennustarvike- ja maataloustarvikealalla. Vastapalveluna nousevat taloudet vaativat Washingtonin leikkaavan maataloustukiaan ja tuontimaksujaan.

Yhdysvallat on yrittänyt silotella erimielisyyksiä kahdenkeskisillä neuvotteluilla. Khullarin mukaan tämänlainen politiikka on kuivunut kokoon Yhdysvaltojen pyrkiessä pyöristämään ehtoja itselle hyödyllisempään suuntaan.

Neuvottelujen hitaan etenemisen myötä Intia on ryhtynyt neuvottelemaan kaupan vapauttamisesta kahden kesken Euroopan unionin kanssa.

–Muutamissa asioissa tulee edistymistä, arvioi Khullar tulevien marraskuun neuvotteluiden lopputulosta Reutersille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?