Näin välittäjä tienaa asunnollasi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin välittäjä tienaa asunnollasi

Kiinteistönvälittäjä nappaa yhden asunnon myynnistä tililleen helposti lähes yhtä paljon rahaa kuin keskivertosuomalainen saa kuukaudessa palkkaa. Kun kauppa käy, yltää hyvä välittäjä pääministeritason tuloille. Onko asunnon myynti niin vaativaa? Lue miten välittäjän palkka muodostuu. Se paljastaa, kannattaako välittäjän tavoitella korkeinta hintaa vai nopeaa myyntiä.

19.7.2010 6:01 | Päivitetty 20.7.2010 6:22

Rakennusmiehen tai tutkijan palkan voi päätellä suurin piirtein työehtosopimuksesta. Kiinteistönvälittäjillä ei ole yleissitovaa työehtosopimusta, joten alan ansaintalogiikka on jäänyt hämäräksi.

– Ei palkkauksessa mitään mystistä ole. Yleisesti ottaen alalla on käytössä tulospalkkaus ja sen lisäksi kilometrikorvaukset, tiivistää Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton varapuheenjohtaja Pertti Heikkilä.

Heikkilän mukaan pitää paikkansa, että on hankala sanoa mitään muuta yleistä alan palkoista. Käytännöt vaihtelevat suuresti firmasta toiseen. Nyrkkisääntö on hänen mukaansa, että välittäjälle heruu noin kolmannes asiakkaan välitysfirmalle maksamasta välityspalkkiosta. Tämä vaihtelee pääkaupunkiseudulla noin 2,5 prosentista 4 prosenttiin.

Otetaanpa esimerkki: Oletetaan koko välityspalkkion olevan 3,7 prosenttia koko kauppahinnasta ja välittäjän saaman osuuden kolmannes tästä, Heikkilän nyrkkisäännön mukaan.

Tällöin välittäjä saa noin 1,2 prosenttia koko kauppahinnasta. Silloin esimerkiksi 200 000 eurolla kaupaksi menevästä asunnosta välittäjän taskuun päätyy 2 400 euroa.

Provisio nousee, kun rahaa kilahtaa kassaan

Provisiosta välittäjä saa leipänsä. Kiinteä kuukausipalkka on Heikkilän mukaan niin pieni, että sillä ei elä.

– Se saattaa olla 1 000 euroa kuukaudessa. Koeajalla se voi olla korkeampi, jotta henkilö ehtii perehtyä alaan ja firman käytäntöihin.

Provisioprosentti ei kuitenkaan ole kaikilla välittäjillä sama. Sitä voi kasvattaa tekemällä runsaasti kauppoja. Provisio on siis progressiivinen – mitä enemmän rahaa tuo firmaan, sitä suuremman osuuden saa itse pitää.

Jukka Rantanen Huoneistokeskuksesta kertoo, että heilläkin on käytössä Heikkilän kuvaileman kaltainen progressiivinen provisioprosentti. Prosenttiosuus nousee sen mukaan, kuinka suuren määrän välityspalkkiota tuo firmalle, ei kauppojen määrän perusteella.

– Kaupathan ovat erilaisia kooltaan. Joku tekee viisi kauppaa ja joku tekee yhden, asuntojen hintahaitari on suuri, Rantanen sanoo.

Kannattaako välittäjänodottaa hyvää tarjousta?

Fakta on, että 1,2 prosentin provisiolla työskentelevän välittäjän palkkiota 10 000 euron lisäys asunnon hintaan kasvattaa 120 euroa.

Kannattaako reilun satasen takia jäädä hilaamaan hintaa ylös, vai antaa kaupan mennä halvemmalla ja siirtyä seuraavaa kohdetta myymään?

– Onhan halvalla helpompi myydä kuin kalliilla, ei tarvitse olla rakettitieteilijä, että tajuaa sen, Pertti Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan välittäjän palkkio voi hetkellisesti nousta määrällisesti hyvin käyvän kaupan takia. Hän kuitenkin muistuttaa, että korkean hinnan kalasteluun kannustaa maine, jota alalla olevat varjelevat tarkoin.

– Ainoastaan tekemällä tätä työtä kunnolla pysyy alalla. Ne tapaukset, joista jotkin huhujutut lähtevät kiertämään, ovat yleensä tähdenlentoja.

Tuloerot alalla suuret

Välittäjien palkoista liikkuu paljon erilaista tietoa paitsi vaihtelevien palkkauskäytäntöjen takia, myös suuren palkkahaitarin takia. Joku on nähnyt välittäjän huristavan mersulla, toisen välittäjätuttu valittaa kehnoa palkkausta.

– Kun aloittelin alalla, suuressa kiinteistönvälitysfirmassa sanottiin hyvän välittäjän voivan tienata paremmin kuin pääministeri, kertoo vuosikymmeniä alalla ollut, nyt jo eläkkeelle jäänyt välittäjä Taloussanomille.

Tämä näyttää pitävän yhä paikkansa. Ilta-Sanomien mukaan kaksi parhaiten tienannutta välittäjää ansaitsi vuonna 2007 yli 320 000 euroa vuodessa.

Parhaiten tienaavan kymmenesosankin vuositulot ylsivät keskimäärin yli 75 000 euroon. Kehnoimmin tienaava kymmenesosa sen sijaan jäi 20 000 euroon. Tuloerot alalla ovat siten reippaasti suuremmat kuin Suomessa keskimäärin.

Ammatissa houkuttimena on mahdollisuus huimiinkin tuloihin. Kääntöpuolena on joka kuukausi vaivaava epävarmuus siitä, millaisen tuloksen tekee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?