Katso kellä on varaa asua Helsingissä

Töitä olisi, mutta asuntoon ei ole varaa. Entistä useamman on mahdoton muuttaa töiden perässä Helsinkiin tai muualle pääkaupunkiseudulle, kun asuntojen hinnat siellä ovat karanneet käsistä. Taloussanomat selvitti, missä ammateissa puurtavilla on varaa ostaa asunto Helsingistä. Löytääkö esimerkiksi sairaanhoitaja tai muun työvoimapula-alan edustaja asuntoa? Entä kellä on varaa töölöläisasuntoon?

17.7.2010 6:02 | Päivitetty 16.7.2010 16:53

Kenellä oikein on varaa asua täällä? Kysymys tulee mieleen paitsi kävelyllä Helsingin jugend-kortteleissa myös asuntoilmoitusten äärellä. Taloussanomat selvitti, mitä mahdollisuuksia tietyissä ammateissa olevilla ihmisillä on päästä kiinni omistusasuntoon pääkaupungissa. Vuokramarkkinoiden kiristyvä tilanne pakottaa monet ostajiksi.

Työmarkkinat vetäisivät Helsinkiin etenkin siivoojia, linja-autonkuljettajia, sairaanhoitajia, myyjiä ja kokkeja. Asuntomarkkinat puolestaan ovat raadolliset samojen ammattiryhmien edustajille.

– Kyllä hinnat rajoittavat näiden alojen ihmisten muuttoa pääkaupunkiseudulle, niin on ollut iät ja ajat, sanoo tutkimuslaitos Kaupunkitutkimuksen toimitusjohtaja, kaupunkitaloustieteilijä Seppo Laakso.

Hän muistuttaa suhteellisten asuntohintojen nousseen Helsingissä jonkin verran nopeammin kuin muualla Suomessa. Tämä ei lietso matalasti palkattujen mutta kipeästi tarvittujen ihmisten hinkua etelään.Siivoojan tuloillavoi päästä Vantaalle

Siivoojan tuloilla ei ole mahdollisuuksia päästä omistusasuntoon Helsinkiin.

Palkkatilaston mukaan siivoojan kuukausipalkka on 1 818 euroa. Taloussanomien pankeilta pyytämien lainatarjouspyyntöjen mukaan tällaisilla tuloilla myönnetään lainaa enintään 65 000 euroa.

Tämän lisäksi pankki vaatii lainalle vakuuksia, joten mielellään siivoojalla saisi olla säästöjä vakuutena.

Halvin torstaina Oikotie.fi-asunnonvälityspalvelusta löytynyt asunto maksoi 74 000 euroa. Sijainti on Kontula ja koko 20 neliötä. Asunto on tarjouskaupassa, joten hinta noussee vielä.

Ympäristöministeriön tietojen mukaan Mellunkylän kaupunginosassa, johon myös Kontula kuuluu, halvin asuntokauppa on tänä vuonna tehty 71 000 eurolla. Seitsemänkymmenen tonnin asuntokauppoja oli kuitenkin tehty tässä Helsingin edullisimpiin kuuluvassa kaupunginosassa vain kaksi.

Suurin osa alueen yksiöidenkin hinnoista alkaa kahdeksikolla tai yhdeksiköllä.

Vantaalla on sentään myyty tänä vuonna kolme asuntoa, jotka siivoja 65 000 euron lainalla olisi saanut.

(Katso tarkemmat, ammattikohtaiset tiedot jutun lopussa olevasta taulukosta.)

Kokki voi omistaa Itä-Helsingissä

Mellunkylän jälkeen edullisimmat asunnot ovat tarjolla Vartiokylän ja Herttoniemen kaupunginosissa.

Taloussanomien selvityksen mukaan esimerkiksi kokin tuloilla lainaa irtoaisi noin 84 000 euroa, joten näihin itäisiin kaupunginosiin omistusasumisesta haaveileva kokki voisi asettua yksiöön.

Linja-autokuljettajan ja sairaanhoitajan tuloilla saatavalla lainalla pääsisi jo halvimpiin kaupunginosiin kaksioon ja yksiöön lähemmäs keskustaa esimerkiksi Kallioon.

Halvimmat kolme lähellä keskustaa olevaa kaksiota on tänä vuonna myyty Kalliosta ja Sörnäisistä. Niistä halvimman sai omakseen 113 000 eurolla.

Kaksioon aivan kiinni keskustaan, Töölöön, pääsi halvimmillaan 165 000 eurolla. Halvimmankin töölöläiskaksion nappaamiseen tarvitaan kuitenkin jo lakimiehen tulot.

Taloussanomien pyytämän lainatarjouksen mukaan lakimies saisi lainaa 181 000 euroa. Tiedottajana työskentelevälläkään ei olisi tähän asuntoon ollut asiaa. Töölössä ei ole vain lakimiehiä

Onneksi todellisuus on tilastoja värikkäämpi. Kantakaupungissa asuu myös sairaanhoitajia ja kokkeja. Pienituloisella voi olla varallisuutta vaikka perinnöstä, tai hän voi olla naimisissa esimerkiksi kovapalkkaisen toimitusjohtajan kanssa.

Tosin Taloussanomien pyytämien lainatarjouksien mukaan toimitusjohtajan tuloillakin tekisi tiukkaa saada kaksio kantakaupungista.Toimitusjohtajan tuloilla irtoaisi maksimissaan 360 000 lainaa. Halvimpien kaksioiden hinnat Ullanlinnassa ja Kampissa ovat lähempänä 400 000 euroa.

Kaupunkitaloustieteilijä Seppo Laakson mukaan tällä hetkellä tiettyjen kaupunginosien leimautumista tietyn kansanosan asuinseuduksi leimaa pikemminkin maahanmuutto kuin ammatinvalinta.

– Helsingin muuttovoitto on supistunut muualta Suomesta ja korvautunut maahanmuuttajien muuttovoitolla, Laakso sanoo.

Siivoojissa ja linja-autokuskeissa tosin myös maahanmuuttajia on suhteellisesti reilummin kuin kantaväestössä, joten sikäli eriytyminen synnyinmaan ja ammatin mukaan leikkaavat. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun linja-autonkuljettajista 40 prosenttia on maahanmuuttajia. 

Maahanmuuttajatkinpäässeet omistamaan

Maahanmuuttajien mahdollisuudet saada asunto pääkaupungista ovat kantaväestöä heikommat jo sen takia, että suurin osa heistä tulee kaupunkiin ilman perintöjä ja suuria varoja. Suomalaisella pienituloisellakin nuorella voi sen sijaan olla pesämunana jo perintöä esimerkiksi isovanhemmilta, mikä luonnollisesti helpottaa ensiasunnon hankintaa.

– Omaisuudet, joita peritään, on koko ajan suurempia ja suurempia. Se lisää varallisuuseroja, kun toiset saavat jossain vaiheessa enemmän varallisuutta kuin toiset. Se näkyy asumiseroissa, Laakso kuvaa.

Laakson mukaan pitkät asuntolainat ja omissa nimissä oleva koti eivät ole kuitenkaan jääneet syntyperäisten suomalaisten yksinoikeudeksi.

– Juuri ilmestyi selvitys siitä, että 90-luvun alussa Suomeen muuttaneiden maahanmuuttajien keskuudessa omistusasumisen osuus on lähes yhtä suuri kuin kantaväestön keskuudessa.

Kaikki eivätkaipaa velkaliekaa

Oma asunto oli vielä muutama vuosikymmen taaksepäin monelle elämän tärkeimpiä tavoitteita. Asuntolaina otettiin, joutuisi sitä sitten maksamaan vaikka hautaan saakka.

Arvot ovat muuttuneet.

– Työ on liikkuvaa ja sitä vaihdetaan usein. Ihmissuhteet ovat liikkuvia. 60- ja 70-luvuilla arvostusnäkökulma suosi omistusasumista.

Nyt kaikki eivät edes haluaisi omaa asuntoa, tai pikemminkin sitoutumista pitkään asuntolainaan. Tässä jutussa mainituissa asuntolainoissakin takaisinmaksuaika olisi 25 vuotta. Pätkätyösukuolvi haluaa pitää auki mahdollisuuden lähteä reissamaan Kaakkois-Aasiaan, jos sattuu huvittamaan. Vuokra-asuminen mahdollistaa täyskäännökset elämässä omistusasumista paremmin.

– Taloudelliset seikat silti suosivat omistusasumista vaikka arvostusseikat eivät suosisikaan. Niukkuus vuokramarkkinoilla myös työntää omistusasuntomarkkinoille niitä, jotka sinne eivät muuten haluaisikaan.

Oikotie ja Taloussanomat kuuluvat Sanoma-konserniin.

Jutussa on käytetty lähteinä asuntojen hintojen selvittämisessä Oikotie.fi -palvelua ja Ympäristöministeriön asuntojen hintatieto palvelua. Lainatarjoukset on pyydetty Nordeasta ja Helsingin OP Pankista.

Näin paljon heruu lainaa AmmattiKuukausipalkka, bruttoLainan määräHelsingin kaupunginosat, joissa on kolme hinnaltaan lähinnä lainan maksimisummaa olevaa yksiötä myynnissä Oikotiessä. Tarjouskaupassa mukana olevia asuntoja ei otettu huomioon. Siivooja1818 €58. 000 – 65. 000 €Herttoniemi, Konala, Oulunkylä (kaikkien hinta ylittää lainasumman) Kokki2040 €76. 000 – 84.000 €Herttoniemi, Konala, Oulunkylä (Oulunkylässä hinta ylittää lainasumman) Linja-autonkuljettaja2465 €99. 000 – 111.000 €Alppiharju, Vartiokylä, Herttoniemi Sairaanhoitaja2847 €127. 000 – 136.000 €Alppiharju, Lauttasaari, Meilahti Tiedottaja3075 €145.000 – 147. 000€ Töölö, Kallio, Alppiharju Lakimies4084 €181.000 – 182. 000 € Töölö, Kallio, Meilahti Henkilöstöjohtaja5361 €246.000 – 265. 000 € Kallein Oikotiessä myynnissä oleva yksiö on hinnaltaan 249. 000 €. Kyseessä on yli 40 neliön yksiö Punavuoresta. Lähinnä maksilainasummaa olevat kaksiot sijaitsevat Lauttasaaressa, Ullanlinnassa ja Töölössä. Toimitusjohtaja7031 €302.000 – 360. 000 €Lähinnä maksilainasummaa olevat kaksiot sijaitsevat Lauttasaaressa, Kalliossa ja Töölössä  Palkkatiedot perustuvat EK:n ja Tilastokeskuksen tietoihin vuoden 2009 kokonaisansioista.Taloussanomat pyysi lainatarjouksen Helsingin OP Pankilta ja Nordealta.Tieto perustuu oikotiessä torstaina 15.7. myynnissä olleiden asuntojen hintatietoihin. Jos yksi kaupunginosa toistui lähinnä lainamaksimia olevien asuntojen sijainnissa, valittiin seuraavaksi lähinnä maksimilainasummaa olevan asunnon kaupunginosa.   Lähde: Nordea, Helsingin OP Pankki, Tilastokeskus, EK, Oikotie

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?