Vartti: Naapureiden riitely tukkii rakennusvalvonnan

Naapuririidat ja naapureiden toisistaan tekemät valitukset työllistävät pääkaupunkiseudun kuntien rakennusvalvontaa, kertoo Vartti. Pahimmillaan tonttiriita on voinut johtaa jopa väkivaltaan.

14.7.2010 9:31 | Päivitetty 14.7.2010 13:28

Ärsyttääkö naapurin rakennushanke tai uusi leikkimökki? Et ole yksin, sillä naapuririidat työllistävät kaupunkien rakennusvalvontaa ruuhkaksi asti. Helsingissä rakennuslautakunnalle tehtiin viime vuonna noin 60 valitusta naapuririidoista, kertoo sanomalehti Vartti.

Valittajan osa ei usein ole helppo. Lautakunta ja virasto ratkaisevat asiat usein valittajan mielipiteitä vastaan. Vartin haastatteleman Vantaan rakennuslupapäällikön Ilkka Rekosen mukaan jos naapurin hanke on kaavan mukainen, ei tilanteelle voi mitään, vaikka uudesta talosta voisi kuinka tuijotella omaan olohuoneeseen.

Pahimmat esimerkit ovat johtaneet väkivaltaan. Vartti kertoo Espoossa sattuneesta ojariidasta, jonka päätteeksi naapuri ampui toisen kesken tonttikatselmuksen.

Lievemmät tapaukset etenevät lautakunnasta joskus hallinto-oikeuteen. Esimerkiksi Helsingin hallinto-oikeudessa olevassa tapauksessa naapurin mielestä jo aloitettu paritalon rakentaminen on keskeytettävä, koska rakennus ei sovellu ympäristöön ja sijaitsee väärässä paikassa aiheuttaen haittaa naapurille, Vartti kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?