NYT: Rikkaat laiminlyövät asuntovelkojaan

Köyhien ja alemman keskiluokan kriisinä alkanut asuntolainakriisi on siirtynyt ylempiin tuloluokkiin. Yhdysvalloissa rikkaat kodinomistajat jättävät muita herkemmin maksamatta asuntolainansa, kirjoittaa The New York Times.

9.7.2010 15:06 | Päivitetty 9.7.2010 15:12

The New York Timesin mukaan rikkaat jättävät muita tuloryhmiä herkemmin maksamatta asuntolainansa. Analyysifirma CoreLogicin lehdelle keräämien tietojen mukaan yli miljoonan dollarin asuntolainoista joka seitsemäs jää maksamatta. Alle miljoonan dollarin lainoista joka 12 jää maksamatta.

Lainoittajat epäilevätkin, että rikkaat jättävät lainansa maksamatta strategisista syistä. Puolivaltiollisen jälleenlainoittajan Freddie Macin varatoimitusjohtaja Don Bisenius sanoi hiljattain yhtiön internet-sivuilla, että asuntolainojen maksamatta jättäminen ”voi olla hyvä päätös joillekin lainanottajille”. Hän kuitenkin vetosi asuntovelallisiin, etteivät nämä jättäisi pankkiaan pulaan.

NY Timesin lukujen mukaan erityisesti velkarahalla ostetut suuret sijoitusasunnot ja kakkosasunnot jäävät rikkailta helposti maksamatta, jos investointi ei osoittaudukaan mieluisaksi. Yli yhden miljoona dollarin sijoitusasuntolainojen maksamattajättämisprosentti oli 23, kun alle miljoonan dollarin asunnoille se oli vain 10 prosenttia, lehti kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?