DI: Ruotsissa asunnot ylihinnoiteltuja

Ruotsin asuntomarkkinat ovat ylihinnoiteltuja 20-25 prosenttia, sanoo ekonomisti Dagens Industri –lehdelle. Lisäksi häntä huolettaa kotitalouksien kasvava velkaantuminen.

8.7.2010 19:07 | Päivitetty 8.7.2010 19:16

Muihin maihin verrattuna Ruotsin talous voi hyvin ja velkaantumisaste on suhteellisen matala. Danske Bankin pääekonomisti Roger Josefsson varoittelee kuitenkin liiallisesta velkaantumisesta.

-Asuntomarkkinoilla näemme 20-20 prosentin ylihinnoittelua, huomauttaa Josefsson Dagens Industrille. Hänen mielestään ruotsalaisten pitäisi kuitenkin ruveta säästämään.

Josefsson perustelee arvioitaan tilastoilla, joiden mukaan 90-luvun lopusta lähtien asuntojen hintojen kasvu on ampaissut tulojen lisäyksen ohi. Hintavien asuntojen suurkaupunkialueilla kotitaloudet ovat velkaantuneet muita enemmän.

Josefssonin mielestä tämä on ongelmallista. Danske Bankin ennusteiden mukaan Ruotsin keskuspankki Riskbank nostaa korkoa loppuvuodesta prosenttiin ja vuoden päästä se on jo 1,5 prosentissa. Samaan aikaan työttömyyden odotetaan kasvavan.

Vaikka korko painaisikin asuntojen hintoja tulevaisuudessa, ei tämä hyödytä velkaantuneita. Ekonomistin mukaan ongelma on juuri siinä, että nyt ylihinnoiteltuja asuntoja velkaan ostaneet ihmiset eivät muutaman vuoden päästä saa asunnostaan edes lainansa verran rahaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?