Kysynnän kasvu vie ovet taloista

Rakennustuotteiden toimitusajat ovat pidentymässä. Eniten pulaa on ovista ja ikkunoista, joiden tilaukset siirtyvät nyt suoraan syyskuulle.

6.7.2010 12:55 | Päivitetty 6.7.2010 14:22

Rakennustuotteiden kysynnän kasvu uhkaa yllättää teollisuuden. Vaikka kausittain vaihtelevaan kysyntään on varauduttu, kevään nopea kasvu yhdessä talven epävarmojen näkymien kanssa asettaa haasteita tehtaille.

Pahin tilanne on omakotitaloissa. Talopakettien suosio on lisääntynyt. Alan etujärjestö Rakennusteollisuus arvioi tänä vuonna käynnistettävän 12 000 pientalotyömaata.

– Tuotetoimituksissa tiukin tilanne syksyllä on odotettavissa jälleen ovien ja ikkunoiden osalta. Heinäkuussa tehtävät tilaukset siirtyvät tämän hetken tietojen mukaan selkeästi syyskuulle, tuoteteollisuudesta vastaava johtaja Juha Luhanka Rakennusteollisuudesta kommentoi.

Kasvanut kysyntä näkyy myös kapasiteetin käytössä. Rakennustuoteteollisuuden käyttöasteen arvioidaan kasvavan huhtikuun 73 prosentista 85 prosenttiin kesään mennessä. Viime vuonna oltiin vielä alle 70 prosentin käyttöasteissa.

Myös kerrostalorakentamisessa menee nyt vauhdikkaasti. Tilauskirjat ovat täynnä marras–joulukuulle asti. Silti kuoppa häämöttää, sillä kevättalvelle on myyty vain vähän tilauksia. Jos asuntotuotantoa ei saada jatkumaan, teollisuudessa uhkaa kausityöttömyys, Rakennusteollisuus sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?