Tuleeko naapurin lotraukselle stoppi?

Syksystä alkaen uusiin kerros- ja rivitaloihin on asennettava huoneistokohtaiset vesimittarit. Se voi pienentää taloyhtiön vesilaskua kymmeniä prosentteja.

5.7.2010 17:11 | Päivitetty 6.7.2010 9:50

Syksystä alkaen uusiin kerrostalo- ja rivitaloasuntoihin on asennettava huoneistokohtaiset vesimittarit. Aamulehden mukaan asuntoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) on tarkoitus hyväksyä asetuksen muutos syksyllä.

Yhtiökokous voi sen jälkeen päättää, että vesimaksua peritään toteutuneen kulutuksen perusteella. 

Nykyisin vesimaksu määräytyy useimmiten huoneiston asukkaiden lukumäärän perusteella, vaikka asukkaiden vedenkulutus vaihtelee paljon. Vesimittareita selvittäneen työryhmän mukaan vedenkulutus vaihtelee asukasta kohden 60:stä 270:een litraan vuorokaudessa.

Kiinteistöliiton kehityspäällikkö Jari Virta pitää uudistusta tervetulleena. Vesimittareiden arvioidaan säästävän taloyhtiön vesikustannuksia 10–30 prosenttia lähtötilanteesta riippuen.

– On selvää näyttöä, että vesimittarit ohjaavat kulutusta vettä säästävämpään suuntaan, Virta sanoo.

– Kun hana on auki ja tietää, että joka tipasta pitää itse maksaa, se yleensä ohjaa säästämään vettä.

Mittari säästää itsensä takaisin

Vesimittarien asentaminen vanhoihin asuntoihin korjaustoimenpiteiden yhteydessä maksaa 500–700 euroa huoneistoa kohden. Mittareita on huollettava noin 12 vuoden välein, mikä maksaa 150–200 euroa asuntoa kohden.

Kiinteistöliiton Virran mukaan vanhoihin asuntoihin mittareita on asennettu jonkin verran korjaustoimenpiteiden, kuten putkiremonttien yhteydessä.

Hän toivoo, että mittareita asennettaisiin myös vanhoihin asuntoihin.

– Ne maksavat itsensä takaisin yllättävän nopeasti. Veteen menee verrattain paljon rahaa, ja sen lämmittäminen on kallista. Esimerkiksi kerrostaloissa, joissa on lapsiperheitä, vesikulujen osuus yhtiövastikkeesta saattaa olla isompi kuin tilojen lämmityksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?