Lainmuutos tuo päänvaivaa ainakin 30 000:lle taloyhtiölle

Asunnon ostajien asemaan on luvassa parannusta huomisesta lähtien, kun uusi asunto-osakeyhtiölaki astuu voimaan. Suurimmat haasteet lainmuutos tuo niille noin 30 000:lle taloyhtiölle, joissa ei vielä ole ammattimaista isännöintiä.

30.6.2010 10:41 | Päivitetty 30.6.2010 12:10

Vastaisuudessa isännöitsijäntodistuksesta näkee, mitä korjauksia tai muutostöitä huoneistossa on tehty ja mitä korjauksia yhtiössä on tulossa. Asunnon omistajan on ilmoitettava aina tekemästään remontista taloyhtiölle.

Lainmuutos tuo haasteita niihin taloyhtiöihin, joissa ei vielä ole ammattimaista isännöintiä, sanovat Isännöintiliitto ja Kiinteistönvälitysalan keskusliitto.

– Näitä taloyhtiöitä on lähes 30 000 ja niistä valtaosa on pieniä rivitaloja tai paritaloja, liitot kirjoittavat yhteisessä tiedotteessaan.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila sanoo, etteivät välittäjät välttämättä vastaisuudessa uskalla ottaa kohdetta myyntiin, jos isännöitsijäntodistuksessa on puutteita.

Työtä lisää sekin, että uuden lain myötä esimerkiksi vuokraamista ja asunnon myyntiä varten on annettava erilaiset isännöitsijäntodistukset.

Isännöintiliiton mukaan uudistukset on tehty niin vauhdilla, että ohjeistukset ja tietojärjestelmät eivät ole pysyneet perässä. Isännöintiyrityksissä on liiton mukaan täysi työ päällä, jotta uudet määräykset täyttäviä isännöintitodistuksia päästään tekemään mahdollisimman pian.

Uusi laki määrää myös esimerkiksi jakamaan jälkikäteen asennetun hissin kustannukset huoneistojen sijaintikerroksen mukaan.

Uutta on myös se, että yhtiökokouksessa pitää joka vuosi käsitellä seuraavan viiden vuoden aikana odotettavissa olevaa kunnossapitotarvetta sekä suoritettuja korjauksia ja muutostöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?