"Tuhansia ihmisiä marssii Ateenan pääkadulla"

Kreikka on tänään pysähtynyt yleislakon seurauksena. Ammattiliitot vastustavat hallituksen suunnitelmia alentaa palkkoja ja leikata eläke-etuuksia. Paikan päällä olevan Taloussanomien toimittajan mukaan Ateenan pääkadut ovat täynnä mielenosoittajia.

29.6.2010 13:42 | Päivitetty 29.6.2010 15:39

Jo maan viides yleislakko tänä vuonna on pysäyttänyt Kreikan.

Paikalla olevan Taloussanomien toimittajan mukaan maan pääkaupungin Atenan metro on suljettu, mutta jotkut liikkeet ja kaupat vaikuttavat kuitenkin olevan auki.

– Tuhansia ellei kymmeniä tuhansia ihmisiä marssii Ateenan pääkadulla. Poliiseja on ollut paljon paikalla aamusta lähtien, toimitussihteeri Annakaisa Vääräniemi sanoo.

Maan poliisi on vahvasti läsnä kaduilla estämässä väkivaltaisuuksia. Toukokuussa kolme ihmistä kuoli, kun mielenosoittajat sytyttivät tulen kreikkalaisen pankin konttoriin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan mellakkapoliisi on käyttänyt tänään kyynelkaasua mielenosoittajia vastaan. Reutersin haastattelemien silminnäkijälähteiden mukaan useat mielenosoittajat heittelivät poliiseja kepeillä, pulloilla ja kivillä.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta maan vasemmistolaisen Pasok-puolueen johtama hallitus aikoo edetä reformiensa kanssa. Toukokuussa puolue erotti joukostaan kolme kansanedustajaa, jotka vastustivat leikkauksia.

Lakon piiriin kuuluvat myös Piraeuksen sataman työntekijät, mikä pysäyttää myös Kreikan ulkomaankaupan. Viime viikolla satamissa lakkoilevat työntekijät estivät kreikkalaisten ja ulkomaisten turistien pääsyn suosituille matkustajalautoille. Valtio lupasi maksaa lakkojen takia maahan jäämään joutuvien turistien majoituksen ja ylläpidon.

Kreikka yrittää eläke-etuja heikentämällä ja työmarkkinoiden sääntöjä löyhentämällä kuroa umpeen 13,6 prosenttiin bruttokansantuotteesta venynyttä budjettivajettaan.

Teollisuusmaiden järjestö OECD:n mukaan kreikkalaiset ansaitsevat eläkkeellä noin 96 prosenttia työaikaisista tuloistaan, kun saksalaiset joutuvat tyytymään puoleen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?