Krugman: Maailmantalous kolmannen lamakautensa alkuvaiheessa

Talouden nobelisti Paul Krugman uskoo, että maailmantalous saattaa vajota takaisin kolmanteen lamakauteensa. Krugman syyttää poliitikkoja epäonnistuneesta politiikasta, joka heikentää taloutta.

28.6.2010 11:49 | Päivitetty 28.6.2010 11:53

Krugman kirjoittaa New York Timesin kolumnissaan, että maailman historia tuntee vain kaksi ajanjaksoa, joita voi kuvata todelliseksi lamakaudeksi. Vuoden 1873 paniikin jälkeen seurasivat epävakauden ja deflaation vuodet. Vuosien 1929–1931 finanssikriisin jälkeen alkoi massatyöttömyyden aika.

Sekä 1800-luvun lopun että 1930-luvun lamoissa talouden lasku ei ollut yhtäjaksoista. Krugman muistuttaa, että molempien lamojen aikana talous myös kasvoi. Kasvukausi jäi kuitenkin liian lyhyeksi pystyäkseen nostamaan talouden kestävälle nousu-uralle.

Krugman pelkää, että maailmantalouden nykyinen orastava kasvu saattaa olla ohimenevää. Maailmantalous on itse asiassa Krugmanin pelkojen mukaan kolmannen lamakautensa alkuvaiheessa.

Syyn talouden uuteen heikkenemiseen aiheuttavat poliitikot. Krugmanin mukaan muun muassa viikonlopun G20-maiden kokouksen aikaansaannokset osoittavat huonoa talouden hallintaa – maiden olisi huolehdittavat riittävästä kulutuksesta eikä vyönkiristyksistä.

Vuosina 2008 ja 2009 näytti vielä siltä, että poliitikot olisivat oppineet historiasta. Keskuspankkien voimakkaat koronlaskut sekä valtioiden mittavat elvytyspaketit auttoivat jarruttamaan talouden laskua.

Krugman kuitenkin varoittaa, että kolmas lama-aika ei ole vielä ohi. Uhka on, että Eurooppa ja Yhdysvallat ajautuvat Japanin tyyppiseen, pitkään, hitaan kasvun aikaan, kun maat innolla aloittavat nyt budjettileikkaukset.

– Ja kuka maksaa tämän ortodoksisen riemusaaton hinnan. Vastaus on kymmenet miljoonat työttömät. Ne monet, jotka tulevina vuosina joutuvat työttömäksi ja ne, jotka eivät ehkä koskaan enää saa töitä, Krugman maalailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?