Järki palaa asuntomarkkinoille

Onko tässä merkki asuntomarkkinoiden suunnanmuutoksesta? Pienten kerrostaloyksiöiden hinnat ovat kääntyneet jopa Helsingin Kalliossa laskuun. Välittäjien mukaan keinottelijat ovat siirtymässä takaisin pörssiin, ja pahin sijoitusasuntojen saalistus on ohi.

28.6.2010 6:01 | Päivitetty 24.6.2010 16:25

Koko maassa pienten asuntojen neliöhintojen nousu jatkui kiinteistönvälittäjien mukaan toukokuussa, ja kesäloma-aikakin näyttää lupaavalta. Kauppa käy ainakin maakunnissa.

Mutta jotain merkkejä markkinatilanteen muuttumisesta on ilmassa. Asuntokaupan tulevien liikkeiden mittarina pidetty pääkaupunkiseudun yksiöiden ja kaksioiden myynti on hidastunut.

Muun muassa Helsingin 00500-alkuisten postinumeroalueiden pienissä asunnoissa myyntiaika on pidentynyt parilla viikolla jo ennen kesälomakauden alkua.

Toteutuneissa Kallion–Alppilan–Sörnäisten alueen kaupoissa neliöhinnatkin olivat kesäkuun alussa selvässä laskussa. Yksiöiden keskineliöhinta on pyörinyt 4 200 eurossa, kun se vielä keskitalvella oli satasen–pari enemmän.

– Talvella jossain vaiheessa tuntui, että joidenkin pienten keskusta-asuntojen hinnat olivat luonnottoman ylhäällä. Nyt tilanne on järkiintymässä, kertoo RE/MAX Asuntopalvelut -yhtiön omistaja Jussi Karppinen.

Samaa sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen.

– Kysynnän ja hyvien asuntojen tarjonnan epätasapaino ei ole itäisestä kantakaupungistakaan mihinkään hävinnyt, mutta markkinatunnelmista on poistunut entinen liika löyly, hän kuvailee.

Sijoittajien poistuminennormalisoi tilannetta

Hintojen nousukierteen katkeaminen johtuu todennäköisesti suurten kiinteistösijoitusyhtiöiden ja säätiöiden liikkeistä. Ne ovat nyt saaneet sellaisen asuntokannan mitä tavoittelivatkin.

– Vuokra-asuntojen välitysyhtiötkään eivät enää osta sataa yksiötä kerralla ja ylihintaan kuten talvella, Jussi Karppinen sanoo.

Todennäköisesti suursijoittajat uskaltautuvat nyt mieluummin jopa pörssiin. Neliöhinnat ehtivät jo kohota sille tasolle, että kymmenien pienasuntojen hankkiminen ei olekaan sijoitusmielessä niin kannattavaa kuin vielä viime syksynä.

– Vuokra-asuntojen hallinnointi on suuressa mittakaavassa aika työlästä, ja arvopaperimarkkinoilta saman tuoton voi saada jo vähemmällä vaivalla, sanoo Tommi Rytkönen.

Tämä lupaa hyvää tavallisille asunnontarvitsijoille.

– Ensiasunnon ostajien ei tarvitse enää kilpailla samoissa näytöissä isojen sijoittajien kanssa, tai tehdä kauppoja liian nopeasti. Palataan järkevämpiin tapoihin, sanoo Rytkönen.

Tarjonta paraneeloppuvuonna

Pienasuntojen tarjontapulmiin on luvassa syksyllä helpotusta, ja tämä pitänee hintojen muutossuunnan ennallaan.

Rakennusyhtiöt tekevät paraikaa kauppaa loppusyksyllä ja talvella valmistuvista uudisasunnoista.

Monet niiden ostajista panevat nykyiset asuntonsa myyntiin ehkä koulujen alkamisen aikoihin.

Jo nyt netin asuntokauppaportaaleissa, Oikotie-, Etuovi- ja Jokakoti-palveluissa tarjottavien asuntojen määrä on kasvanut selvästi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?