"Nokia-sijoittajien kärsivällisyys alkaa olla loppu"

Matkapuhelinalaa seuraavien analyytikoiden mukaan eilen tulosvaroituksen antanut Nokia saattaa myllätä organisaatiotaan vielä uudemman kerran tämän vuoden puolella. Tarkoittaako tämä lähtöä toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuolle? Siihen analyytikot eivät ota kantaa, mutta heidän mukaansa mylläys saattaisi tyynnyttää osakkeenomistajien arvostelua. Perimmäisiä ongelmia se ei kuitenkaan poistaisi.

| Päivitetty

Matkapuhelinyhtiö Nokiassa saatetaan nähdä vielä lisää organisaatiomuutoksia tämän vuoden aikana, arvioi tutkimusyhtiö Gartnerin analyytikko Nick Jones.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei Nokian ongelmia ratkaista vuonna 2010. Luulen, että sijoittajien kärsivällisyys alkaa olla loppu ja joku halutaan vetää vastuuseen. Se saa minut aprikoimaan, jääkö edellinen organisaatiomyllerrys sittenkään viimeiseksi kuluvana vuonna, Jones kirjoittaa Gartnerin verkkosivuilla julkaistussa blogimerkinnässään.

Maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo on saanut osakseen poikkeuksellisen kipakkaa arvostelua tänä keväänä.

Toukokuun alussa, Nokian yhtiökokouksen alla osa firman osakkeenomistajista vaati jo Kallasvuon eroa. Yhtiökokouksessa hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila ilmoitti kuitenkin hallituksen tukevan johtoa.

Toukokuun lopussa Nokia mylläsi sitten organisaationsa. Firma ilmoitti, että se jakaa laite- ja palvelutoimintansa kolmeen yksikköön heinäkuun alusta lähtien. Samalla moni ylimmistä johtajista vaihtaa paikkaansa.

Lisää pontta vaatimuksilleen arvostelijat saivat eilen, kun Nokia antoi tulosvaroituksen.

Firman mukaan Devices & Services -yksikön toisen vuosineljänneksen liikevaihto ja liikevoittoprosentti jäävät aiemmin arvioitua heikommiksi. Yhtiö laski myös arviotaan koko vuoden euromääräisestä markkinaosuudesta ja liikevoittoprosentista yksikön osalta.

Myös finanssiyhtiö FIM:n pääanalyytikko Michael Schröder arvioi, että Nokiassa voidaan nähdä lisää uusia organisaatiomyllerryksiä.

– Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että sijoittajakunnan kommentit ovat olleet sellaisia, että jotain pitäisi tehdä, Schröder sanoo Taloussanomille.

– Minun käsitykseni mukaan uudelleenorganisointi ei kuitenkaan ratkaisisi ongelmia, jotka ovat enemmän tuotelähtöisiä kuin organisatorisia, Schröder sanoo.

Parane pian,Symbian

Tulosvaroituksen yhteydessä Nokia myönsi, ettei se ole pystynyt pysäyttämään kilpailijoitaan kaikkein kalleimmissa ja parhailla katteilla varustetuissa älypuhelimissa.

Etenkin it-yhtiö Applen iPhone-puhelimet ja hakukonejätti Googlen Android-mobiilialustaa käyttävät kännykät ovat horjuttaneet Nokiaa ja yhtiön edistyksellisimpien älypuhelinten N-sarjaa.

– Tiedämme, että käymme läpi tuskallista tuotesiirtymää yläpäässä, Nokian rahoitusjohtaja Timo Ihamuotila sanoi sijoittajille ja analyytikoille järjestetyssä puhelinkonferenssissa.

FIM:n Schröderin mukaan riippakivenä on Symbian-mobiilialusta, jonka Nokia on kertonut olevan älypuhelintensa keskeinen kulmakivi. Schröderille Symbian ei kelpaa.

Schröderin mukaan pitkällä historialla varustettu alusta on jähmeä, eivätkä itsenäiset sovelluskehittäjät ole innostuneet siitä. Käytettävyyden osalta kilpailevat järjestelmät ovat valovuosien päässä, Schröder arvioi.

Myös Nokia on huolissaan Symbianin käytettävyydestä. Yhtiö onkin luvannut parantaa käyttäjäkokemusta alustan uudessa versiossa.

Firman mukaan syksyllä myyntiin saapuva ensimmäinen Symbian^3-alustaa käyttävä älypuhelin N8 tulee lyömään jauhot suuhun kriitikoille. Schröder ei ole vakuuttunut.

–  Nokia on jo melko pitkälle esitellyt Symbian^3:a, eikä se vaikuta kovin edistykselliseltä, Schröder sanoo.

Gartnerin Jonesin mukaan tulosvaroituksesta voidaan päätellä, ettei Symbianin käytettävyyttä saada korjattua tänä vuonna.

MeeGokositten?

Symbianin uudistamisen ohella Nokia on etsinyt helpotusta puolijohdeyhtiö Intelin kanssa yhdessä kehitettävästä MeeGo-alustasta.

FIM:n Schröderin mukaan MeeGossa on ainesta. MeeGon ongelmaksi muodostuu kontrolli.

Siinä, missä Symbian pelaa kivasti yhteen Nokian palvelustrategian kanssa, MeeGon kanssa on otettava huomioon myös Intelin oikut ja jaettava liiketoimintakakkua.

– MeeGossa Nokia joutuu jakamaan puhelimen ympärille muodostuvan ekosysteemin, Schröder sanoo.

Nokialla onkin visainen pulma.

MeeGo on todennäköisesti kilpailukykyisempi alusta edistyksellisiin älypuhelimiin, mutta jos se löytyy vain joka kymmenennestä älypuhelimesta, Nokian piina ei helpota, Schröder arvioi.

Toisaalta tässä vaiheessa myös Symbianista olisi vaikea luopua kivuitta.

– Jos Symbianista luovuttaisiin yhtäkkiä, se olisi melkoinen šokki markkinoille. Silloin myönnettäisiin, että yhtiö on ollut täysin hakoteillä, eikä sekään ole kovin hyvä viesti, Schröder sanoo.

Gartnerin Jonesin mukaan tulosvaroitus kielii myös siitä, etteivät MeeGo-älypuhelimet ehdi apuun tänä vuonna.

Kurssikorjattavissa

Kritiikistä huolimatta Gartnerin Jones näkee Nokiassa potentiaalia pitkällä aikavälillä. Onhan kyseessä sentään maailman suurin kännyköiden valmistaja, jolla on karttayhtiö Navteqin ja kehittyvien maiden kuluttajille suunnatun Life Toolsin kaltaisia ässiä hihassaan, Jones muistuttaa.

Lisäksi Nokia pystyy valmistamaan kaikkein edullisimpia ja keskihintaisia kännyköitä uskomattomilla hinnoilla. Myös Ovi-palveluista koostuva kokonaisuus voi osoittautua tärkeäksi, jos sen potentiaali saadaan kaivettua esiin.

– Vaikeudet ovat siis voitettavissa, mutta näyttää siltä, ettei tämä muutos tapahdu kuluvana vuonna. Muutos tulee vaatimaan radikaalimpia toimia kuin mihin Nokian on tähän asti ollut valmis, Jones kirjoittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?