Espanja julkistaa pankkien stressitestien tulokset - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Espanja julkistaa pankkien stressitestien tulokset

Espanjan keskuspankki aikoo julkistaa pankeille tekemiensä stressitestien tulokset, minkä arvioidaan kasvattavan muiden Euroopan unionin jäsenmaiden painetta tehdä samoin. Espanjan keskuspankki sanoo kertovansa stressitestien tuloksista lähiaikoina.

17.6.2010 9:47 | Päivitetty 17.6.2010 10:27

Keskuspankin pääjohtaja Miguel Ángel Fernández Ordóñez perusteli eilisessä puheessaan testitulosten julkistamista sillä, että keskuspankki haluaa palauttaa luottamuksen ja rauhoittaa markkinoita sekä siten tukea rahoitusmarkkinoiden uutta avautumista. Espanjalaispankeilla on viime aikoina ollut suuria vaikeuksia saada rahoitusta markkinoilta, ja pienemmiltä pankeilta rahamarkkinat ovat sulkeutuneet kokonaan.

Ordóñez ei kuitenkaan kertonut, aikooko keskuspankki julkistaa stressitestien tulokset pankkikohtaisesti. Muun muassa Saksassa ja Britanniassa pankkien etujärjestöt ovat suhtautuneet torjuen pankkikohtaisten tulosten julkistamiseen sanoen, että se voisi johtaa virhetulkintoihin ja olla vaarallista.

Saksan suurimman pankin Deutsche Bankin pääjohtaja Joseph Ackermann sanoo suhtautuvansa "periaatteessa myönteisesti" tulosten julkistamiseen, mutta pitävänsä sitä hyvin vaarallisena, ellei sitä ennen ole luotu tukijärjestelmää heikoiksi osoittautuville pankeille.

Kriisin edetessä tulosten julkistaminen on toisaalta saanut eurooppalaispäättäjien keskuudessa aiempaa laajempaa kannatusta. Viime viikolla Euroopan keskuspankin (EKP) neuvoston jäsen, Hollannin keskuspankin pääjohtaja Nout Wellink sanoi pitävänsä tulosten julkistamista hyvänä ajatuksena. Italian keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi puolestaan sanoi aiemmin tässä kuussa, että tulosten julkistaminen "puhdistaisi ilmaa".

Eilen eivät Saksan Bundesbank taikka Ranskan, Italian tai Portugalin keskuspankki eikä myöskään pankkivalvojien järjestö CEBS suostuneet kommentoimaan asiaa.

EKP:stäkään ei suostuttu selventämään keskuspankin pääjohtajan Jean-Claude Trichet'n lausumaa siitä, että EKP kannustaa "kaikkiin mahdollisiin toimiin markkinoiden tunnelman parantamiseksi".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?