"Korkojen verovähennys joudutaan poistamaan"

Asuntolainojen korkojen verovähennysoikeutta joudutaan rajoittamaan tai se jopa poistetaan, uskoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander. Hän ei itse pidä poistoa järkevänä, mutta ennakoi, että valtion verotulojen paikkaamiseksi näin joudutaan tekemään. Kiander ei niele väitettä, että verovähennysoikeus olisi nostanut asuntojen hintoja.

16.6.2010 12:29 | Päivitetty 17.6.2010 17:52

Asuntolainojen koroista annettavaan verovähennysoikeuteen joudutaan kajoamaan, koska valtiontalous kaipaa kipeästi lisätuloja. Näin uskoo Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander.

– Kun taloudellinen tilanne on ongelmallinen, niin sille joudutaan tekemään jotain. Uskon että sitä joudutaan leikkaamaan tai asteittain poistamaan. Se on sen verran kallis vähennys, Kiander sanoi Taloussanomille.

Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan verovähennyksestä aiheutuu jopa 760 miljoonan euron menetykset valtiolle. Toisesta omistusasumistuesta, oman asunnon myyntivoiton verottomuudesta, koituu valtiolle vuodessa 900 miljoonan euron lasku menetettyinä verotuloina.

Ei vaikutusta hintoihin

Kiander ei itse muuttaisi verovähennysoikeutta. Hän ei näe poistolle juuri muita perusteita kuin valtion kassan tilkitsemisen.

– Minun mielestäni sille ei tarvitsisi tehdä mitään, hän sanoo.

Verovähennyksen on väitetty vain valuvan asuntojen hintoihin. Näin vähennyksen hyöty jäisi kotitalouksilta saamatta.

Kiander ei perusteluja niele.

– Vähennys on ollut meillä ennallaan jo pitkään ja sinä aikana hinnat ovat liikkuneet ylös ja alas.

Lisäksi oma asunto on monelle keskeinen varallisuuden muoto. Velattomassa asunnossa asuvan eläkeläisen ei tarvitse käyttää enää tulojaan asumiseen, mikä nostaa elintasoa.

– Verotuet ovat omistusasumista jonkun verran tukeneet, mutta minusta se ei ole huono asia, Kiander sanoo.

Vähennyksistä luvassapoliittinen kompromissi

Kiander povaa verovähennysoikeuden poistosta poliittista kompromissia. Sellaisenaan aloitteen läpimenomahdollisuudet ovat tosi huonot. Käytännössä katsoen kaikki puolueet ovat jo rientäneet kertomaan vastustavansa poistoa.

– Ne joita tämä koskettaa on tärkeitä kaikille puolueille. Minä luulen, että tässä tullaan menemään jonkinlaiseen kompromissiin, hän sanoo.

Kianderin mielestä vähennysoikeuden puolesta puhuu myös se, että sen merkitys pienituloisille on suurempi. Kaikkein suurituloisimpien kukkarossa tuki ei paljon paina.

– Ihan kaikista pienituloisimmathan ei asuntoja osta, mutta pieni- ja keskituloista se auttaa.

Vuosi aikaa valmistella uudistukset

Uusia verolinjauksia odotetaan maanantaina, kun alivaltiosihteeri Martti Hetemäen verotyöryhmä julkistaa väliraporttinsa. Alun perin Hetemäen ryhmän piti ottaa kantaa asuntoverouudistuksiin jo kesällä, mutta suositukset siirtynevät lopulta syksyyn.

Myöskään tällä viikolla käynnissä olevista keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen ”minihallitusneuvotteluista” ei Kianderin mukaan kannata odottaa suuria uudistuksia.

– Vaalikautta on jäljellä enää alle vuosi. Se aika tulisi pikemminkin käyttää uusien linjausten parempaan valmisteluun.

Yhtenä ideana työryhmälle on heitetty laskennallisen asuntotulon verottamista. Ideana on, että halvemman omistusasumisen ja kalliimman vuokra-asumisen erotusta, siis asunnon omistajan ”tuloa” verotettaisiin. Samalla korkovähennyksistä voitaisiin pitää kiinni.

Kiander ei tästäkään muutoksesta innostu.

– Minusta se on huono idea, koska siinä verotetaan sellaista tuloa, joka on vähän kyseenalaista, että onko se tuloa ollenkaan. Vero pitäisi sitten maksaa muista rahoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?