EU-komissio: Espanja ja Portugali tarvitsevat lisää budjettileikkauksia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ei riitä, Espanja ja Portugali!

Espanja ja Portugali joutuvat tiukempaan kuriin. Maat tarvitsevat lisää budjettileikkauksia, jotta niiden velkaantuminen saadaan pidettyä kurissa. Asia ilmenee uutistoimisto Bloombergin haltuunsa saamasta Euroopan komission raportista.

15.6.2010 16:26 | Päivitetty 15.6.2010 16:26

EU varoittaa raportissa velkaongelman "lumipalloefektistä".

Espanja lupasi toukokuussa leikata budjettivajeensa 9,3 prosenttiin bruttokansantuotteesta tänä vuonna ja 6,0 prosenttiin ensi vuonna. Portugalin tavoitteet ovat 7,3 prosenttia bkt:sta tänä vuonna ja 4,6 prosenttia ensi vuonna. EU:n vakaus- ja kasvusopimus asettaa rajan kolmeen prosenttiin bkt:sta.

– Vaikka tuoreeltaan ilmoitetut toimet ovat merkittäviä ja tavoitteet kertovat vakuuttavasta budjettikurista, lisää toimia tarvitaan tavoitteiden saavuttamiseksi erityisesti vuoden 2011 osalta, raporttiluonnoksessa sanotaan.

Komission mukaan Portugali tarvitsee lisätoimia, joiden vaikutus on 0,3 prosenttia bruttokansantuotteesta tänä vuonna ja vähintään 1,5 prosenttia ensi vuonna. Espanja tarvitsee tänä vuonna vain pieniä lisätoimia saavuttaakseen tavoitteensa, mutta ensi vuonna lisäleikkausten pitäisi olla vähintään 1,75 prosenttia bkt:stä.

Bloombergin saaman raportti on päivätty 26. toukokuuta ja se oli valmisteltu EU:n valtiovarainministereiden kokousta varten. Komission odotetaan tänään julkaisevan raportin 12 EU-maan julkisen talouden tilanteesta ja budjettivajeiden pienentämisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?