Alkaako syksyllä asunto-ale?

Alkuvuonna kuumana käynyt asuntokauppa on tyssäämässä taas. Osa välittäjistä uskoo, että kyse ei ole vain kesätauosta vaan että eurokriisi on pelästyttänyt ostajat. Se tarkoittaisi loppua myös hintojen kovalle nousulle. Syksyllä hintakuplasta ei olisi enää pelkoa. Alkaako tästä pysyvä hintojen lasku? Lue viisi syytä puolesta ja vastaan.

Niclas Sergelius kiinteistönvälitysyhtiö Qvadratista esittelee Helsingin Lauttasaaressa myynnissä olevaa asuntoa.

8.6.2010 6:02 | Päivitetty 9.6.2010 8:11

Hyvää vauhtia uutta hintakuplaa kohti kiitänyt suomalainen asuntokauppa on taas saanut mystisesti jarruvarjon peräänsä.

Pääkaupungissa neliöhintojen nousu ylsi keväällä liki 19 prosenttiin, mutta tällainen meno ei markkinatuntijoiden mukaan jatku.

Asunnot eivät enää mene automaattisesti kaupaksi ensimmäisestä näytöstä, ja ostajaehdokkaat ovat touko–kesäkuussa jo malttaneet tinkiä.

Mistä tämä sitten johtuu, onkin toinen juttu. Hypo-pankki arveli eilen, että Kreikan kriisi on tuonut finanssimarkkinoille niin paljon epävarmuutta, että tavallinen asunnonostajakin osaa olla varuillaan.

Kiinteistönvälitysyhtiö Qvadratin osakas Niclas Sergelius on samaa mieltä: suomalaiset reagoivat uutisiin nopeammin kuin ennen.

– Kun Kreikka pamahti silmille, asuntonäytöissä tuli parin viikon hiljainen kausi. Sitten ostajat palasivat, jotkut tekivät päätöksiä hyvinkin nopeasti ja tehdyissä kaupoissa hintataso nousi, Sergelius kertoo.

Hän arvelee, että samanlainen markkinaheilahtelu on tullut jäädäkseen.

– Tuntuu että nykyinen talouden kriisi on kuin ameeba, se velloo ja muuttaa muotoaan koko ajan. Ihmisten on vaikea hahmottaa kokonaisuuksia, ja he reagoivat nopeasti kumpaankin suuntaan. Joko innostuvat ostamaan tai sitten lyövät kokonaan jarrut päälle, Sergelius sanoo.

Kipeimmin asuntoa tarvinneetehtivät jo ostaa

Taloustutkijan mielestä alkukesän kaupan hidastuminen tuskin johtuu pelkästään ulkomaanpelästyksistä.

– En usko että Kreikka-uutisointi vaikuttaa ihmisten käyttäytymiseen pysyvästi, enemmän siinä on kyse meidän asuntomarkkinoiden omista sesonkivaihteluista, sanoo Sampo Pankin ekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Viime syksynä asunnontarvitsijoilla oli paljon patoutunutta kysyntää, perheet olivat lykänneet välttämättömiä asunnonvaihtoja ja asuneet tarvittaessa jopa ahtaammin.

– Tämä pahin asunnonvaihtotarve on nyt purkautunut, ja ihmisillä on enemmän aikaa etsiä ja harkita. Hinnannousukin on ollut niin nopeaa, että se mietityttää monia, sanoo Kuoppamäki.

Lisäksi myytävä on monin paikoin loppunut. Sen sijaan että tyytyisivät ensimmäiseen löytämäänsä kohteeseen, ostajat haluavat rauhassa odottaa, millaista uudistuotantoa alkaa loppusyksyllä nousta varsinkin pääkaupunkiseudulle.

– Tarjonnan lisääntyminen rauhoittaa hintamuutoksia. En usko, että loppuvuonna nähdään mitenkään tämän alkukevään kaltaisia nousuprosentteja. Kuplasta ei ole pelkoa, Kuoppamäki sanoo.

Vuodenaikakin vaikuttaa: kuumin pesänrakennuskausi on Suomessa perinteisesti päättynyt koulujen loppumiseen. Seuraava ostosesonki voi alkaa opiskelupaikkakunnilla lomien päättymisen aikoihin, jos alkaa.

Vuokrauksen suosiovoi kasvaa

Omistusasuntojen markkinamuutokset vaikuttavat välittäjien mielestä nopeimmin vuokraamisen suosioon. Yhä useampi lykkää ensiasunnon ostoa, ja etsiytyy uutta neliöhinnanlaskua odotellessaan vuokralle.

Esimerkiksi Vuokraturva-yhtiön mukaan vuokrabisneksessäkin on tapahtumassa todellinen suhdannekäänne, koska asuntokaupan buumi on taittunut pysyvästi.

– Ehkä tällaisten odotusten tai koronnousupelkojen takia vuokralaiset ovat olleet selvästi nopeammin liikkeellä kuin ennen. Aiemmin opiskelijat saattoivat odottaa asunnon etsimistä syyskuulle, mutta nyt he tai heidän vanhempansa ovat jo alkaneet tehdä vuokrasopimuksia syksyksi, kertoo Niclas Sergelius.

Jotkut asuntotyypit menevät kuitenkin yhä kaupaksi samalla tavalla, suhdanteista riippumatta.

– Sisustamisen ja perinpohjaisen remontoimisen unelma elää yhä, sillä alkuperäisessä kunnossa olevia pieniä keskusta-asuntoja etsitään koko ajan. Niissä ei ole tapahtunut kysynnän laskua, eivätkä markkinoiden huonot uutiset tunnu vaikuttavan niiden myyntiaikoihin, Sergelius sanoo.

Alkoiko tästä pysyvä hintojen lasku? 

Kyllä alkoi, koska:+ kaikki tarvitsijat ovat jo ostaneet asuntonsa, nyt kysyntä laskee+ eurokriisi jyrkentää Suomenkin lamaa+ koronnousut kaatavat jättivelkaperheitä+ luottolaman vaara olemassa+ talvella valmistuvien uudisasuntojen tulva sekoittaa markkinat 

Ei alkanut, sillä- asuntokaupassa on aina ollut kesätaukoja- uusia asuntoja nousee yhä liian vähän - eurokriisi pitää asuntolainakorot alhaalla pitkään- osakemarkkinat vajoavat, sijoittajat panevat rahaa asuntoihin- kotitaloudet selviävät vielä veloistaan, ei nähdä pakkomyyntejä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?