Tässä kesän hitti: Pieni omakotitalo

Kiinteistönvälittäjät uskovat asuntokaupan kysynnän jatkuvan vilkkaana, mutta pahimmat hintapiikit ovat takana. Muutoksen tuulet puhaltavat myös asuntokaupan kohteisiin: aiemmin kun pienet kerrostaloasunnot on revitty melkein käsistä, nyt välittäjät uskovat tämän kesän hitin nousevan toisenlaisista asunnoista.

1.6.2010 13:51 | Päivitetty 1.6.2010 13:51

Asuntokaupan kuumeneminen on nostanut uusien asuntojen hinnat Helsingissä tasaisesti koko alkuvuoden ajan. Helsingissä vanhojen kerrostalojen neliöhinnat nousivat lähes 19 prosenttia tammi–maaliskuussa.

Näin kertoo Realia Group menneestä talvesta, jossa oli jopa ylikuumentumisen merkkejä. Uuden markkinakatsauksen mukaan asuntokesä 2010 puolestaan avautuu tyydyttävissä tunnelmissa.

– Pienten asuntojen kysyntä jatkuu vilkkaana edelleen, mutta yleisesti ottaen yksiöitä ei enää viedä käsistä eli sekä myyntiajat että -hinnat normalisoituvat, Realian markkinakatsauksessa todetaan. 

Sen sijaan pienten omakotitalojen menekistä Realia Groupilla on varsin optimistinen käsitys. Markkinakatsaus nostaa pienet omakotitalot tulevan kesän hittituotteeksi ja povaa samalla kiirettä talotehtaille.

Omakotitalojen ja vapaa-ajan asuntojen myynnin kiihtyminen näkyi vahvasti jo keväällä. Tämä saa aikaan tarjonnan lisääntymisen, joka hidastaa hintojen nousua. Realian mukaan perheasuntojen hintojen nousu jää viiteen prosenttiin. 

Etenkin Espoossa omakotitalokauppa on käynyt kuumana.

Helsingin asuntokaupassa eniten kiinnostaa kantakaupungin, kuten Punavuoren ja Töölön, alueet. Kohtuullisempaa hintatasoa vaativat ostajat ovat innostuneet taas Itä-Helsingistä.

– Itä-Helsingissä on syntymässä tarjonnan puute, joka voi jatkuessaan nostaa hintoja. Etenkin varttuneempi ikäluokka on siirtynyt uudisasuntoihin, joka on vapauttanut rivi- ja omakotiasuntoja perheellisille, sanotaan markkinakatsauksessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?