Tässä yksi syy asuntohintojen nousuun

Asuntohintojen kovasta noususta viime aikoina voi syyttää myös valtiota. Valtion jakamat satojen miljoonien eurojen remonttiavustukset ovat pumpanneet osaltaan asuntojen hintoja ylöspäin. Ja lisää nousua on luvassa, sillä tukirahojen vauhdittama remonttibuumi on vielä käynnissä. Välittäjien mukaan nopeimmin remontit ovat valuneet pienten asuntojen hintoihin.

Helsingin Vuosaaressa tehdään kerrostaloon lvi-remonttia. Välittäjä arvelee sen nostavan neliöhintaa 500 eurolla.

21.5.2010 6:03 | Päivitetty 23.5.2010 6:42

Valtion suhdanneluontoiset 250 miljoonan avustukset ovat saanet taloyhtiöt ja muut yhteisöt tekemään 2,5 miljardin peruskorjaukset. Kun asuntokannan koko arvo on arviolta 230 miljardia, vanhat asunnot kallistuvat keskimäärin prosentin.

Valtio tulee siis pumpanneeksi asuntojen hintoja ylöspäin, mutta hyöty menee vain niille, jotka ryhtyivät toimeen.

– Hintojen nousu alkaa näkyä niissä taloissa, joissa isot remontit on tehty. Suuri osa remonteista on vielä käynnissä, joten nousu on vasta tulossa, kiinteistönvälittäjä Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä sanoo.

Hänen mielestään kehitys on oikean suuntainen, mutta riittämätön. Kyhälän mukaan analysoitu korjausvelka eli tekemättömät perusparannukset suomalaisissa asuinkiinteistöissä ovat yhteensä 20 miljardia euroa.

– Vaikka nyt tuntuu siltä, että joka puolella tehdään remonttia, olisi hyvä, että se jatkuisi tätä tahtia.

– Suhdanneavustukset olivat älykäs veto. Ne toimivat. En allekirjoita sitä, että ne valuivat urakkahintoihin.

Kyhälän mukaan markkinoilla pysymisen ehto on se, että korjaukset tehdään ajallaan.

– Jos korjauksia ei tehdä, kohteista tulee markkinahylkiöitä. Ja se menee hintaan. Tulevaisuudessa ei ratkaise pelkkä sijainti, vaan kunto, hän ennustaa, vaikkei usko muutosten tapahtuvan yhdessä yössä.

"Remontin kuuluukinmennä hintoihin"

Myös Kiinteistömaailman Tommi Rytkönen sanoo korjausten menevän hintoihin.

– Niiden kuuluu mennä. Ostajat vertailevat vierekkäisiä yhtiöitä: kummassa on tehty remontit ja kummassa ei.

Hänen arvionsa mukaan suhdanneavustukset ovat laittaneet liikkeelle monia peruskorjauksia, joita olisi muuten pantattu edelleenkin.

– Olen kuullut tällaisia lukuja: putket 500 euroa per neliö ja julkisivu 200–300 euroa per neliö. Eivät ne mene yön yli hintoihin, mutta ne lisäävät kohteen haluttavuutta, hän toteaa, kuten Kyhäläkin.

Remontista neliöhintaan500 euroa lisää

Helsingin vanhassa Vuosaaressa olevassa kerrostalossa tehdään parhaillaan laajaa remonttia.

1960-luvun alussa rakennetun Asunto Oy Säästökarin neljässä erillisessä talossa pannaan uusiksi putket, kylpyhuoneet, sähköt, talosaunat. Koko urakka maksaa vajaat neljä miljoonaa euroa.

Oikotie.fi:n mukaan talosta sai vielä pari vuotta sitten 89 neliön asunnon160 000 eurolla. Itähelsinkiläinen välittäjä arvioi hintojen nousevan remontin myötä noin 500 euroa neliöltä: pienemmissä asunnoissa remonttikustannus menee heti hintaan ja suuremmissa viipeellä. 

Ostaja haluaavalmiin kodin

Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila muistuttaa, että päätekijä, joka nostaa asuntojen hintoja, on kysyntä. Kokonaisuudessa suhdanneavustukset näkyvät vain pienellä osalla, mutta yksittäistapauksissa merkitys on suurempi.

– On tässä tehty omiakin havaintoja, että remontteja kiirehditään, kun on mahdollisuus saada kymmenen prosenttia avustuksia. Ja sitten taas yhä useampi asunnon ostaja etsii sellaisia kohteita, joissa ei ole heti tulossa suuria remontteja.

Uotilan näkemyksen mukaan avustusten merkittävin konkreettinen vaikutus on kuitenkin siinä, että urakkahinnat nousivat kun niiden olisi pitänyt tässä suhdanteessa laskea.

Näihin raha menee

♦ Valtion suhdanneavustuksia on myönnetty 2009–2010 250 miljoonaa euroa, vaikka hakijat eivät vielä ole saaneetkaan kaikkia rahojaan.♦ Viime vuoden 125 miljoonaa jakautui 11 200 kohteeseen.♦ Yli puolet hakemuksista koski julkisivu- ja kattoremontteja.♦ oiseksi eniten hakemuksia tuli putkiremontteihin.♦ Näihin kahteen meni 100 miljoonaa euroa.♦ Seuraavaksi tulivat lämmitys/ilmanvaihtoremontit ja piha-alueiden kunnostukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?