Leikkiikö EKP sittenkin tulella?

Julkaistu: , Päivitetty:

EKP lähti vaikealle ja ehkä myös vaaralliselle tielle, kun se ryhtyi ostamaan eurovaltioiden velkakirjoja. Itse EKP kiistää käynnistäneensä setelirahoitusta, mutta tämä voi olla pelkkää rauhoittelua. Saksan rahatalouden täystuho 1920-luvun alussa varoittaa yhä setelirahoituksen vaaroista.
Euroalueen keskuspankki EKP osti viime viikolla velkaisimpien eurovaltioiden velkakirjoja 16,5 miljardilla eurolla. Summa on eurovaltioiden velkataakan rinnalla pieni, mutta velkakirjaostojen merkitys voi osoittautua huimasti kokoaan suuremmaksi.

Noilla velkakirjaostoillaan EKP onnistui selvästi rauhoittamaan euroalueen rahoitusmarkkinoita ja jarruttamaan pääoman pakoa eurosta. Hätätoimien välittömät seuraukset lienee siis helppo tulkita suopeiksi.

Rahapoliittisen kokeilun pitkäaikaiset seuraukset voivat sen sijaan olla arvaamattomia.

EKP saattoi ottaa ensi askelensa vaikealla ja mahdollisesti myös vaarallisella tiellä, joka johti Saksan 1920-luvun alkuvuosina hirmuiseen inflaatioon ja lopulta maan valuutan ja samalla koko rahatalouden täystuhoon.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vielä inflaation kiihtymisestä tuskin on pelkoa, sillä taloudessa lienee edelleen enemmän deflatorisia kuin inflatorisia paineita. Mutta sen on myöntänyt osa EKP:n johdostakin, että nyt EKP leikkii tulella.

Suora setelirahoitus
EKP:ltä kielletty


EKP:n pääjohtaja Jean-Claude Trichet on viikon kuluessa moneen otteeseen kiistänyt pankin lähteneen niin sanottuun setelirahoitukseen eli eurovaltioiden alijäämien rahoittamiseen.

EKP:n toimintaa ohjaavat säännöt kieltävät pankilta eurovaltioiden suoran rahoittamisen. Mutta valtioiden epäsuora rahoittaminen ei ole kiellettyä.

Ero suoran ja epäsuoran setelirahoituksen välillä voi olla EKP:n sääntöjen tulkinnassa ratkaiseva, mutta käytännössä ero on hiuksenhieno. Eikä suoran ja epäsuoran setelirahoituksen seurauksissa välttämättä ole senkään vertaa eroa.

Kummalla tahansa setelirahoituksen tavalla keskuspankki helpottaa velkaisen valtion alijäämien rahoittamista.

Suorassa setelirahoituksessa keskuspankki rahoittaa velkaista valtiota myöntämällä tälle keskuspankkiluottoja. Epäsuoralla setelirahoituksella keskuspankki rahoittaa valtion rahoittajia. 

Kummassakin tapauksessa valtion alijäämiä tilkitään karkeasti pelkistäen keskuspankin varta vasten tähän tarkoitukseen "painamalla" uunituoreella rahalla.

Velkakirjaostot
synnyttivät rahaa


Suoran setelirahoituksen asemesta EKP lähti viime viikolla eurovaltioiden epäsuoraan rahoittamiseen ostamalla eurovaltioiden liikkeeseen laskemia velkakirjoja korkomarkkinoilta.

Käytännössä EKP osti velkaisimpien eurovaltioiden obligaatioita korkomarkkinoiden välittäjinä toimivilta pankeilta. Noihin ostoihin käyttämänsä 16,5 miljardia euroa EKP synnytti nappia painamalla niin kuin vain keskuspankki voi tehdä.

Kaupoilla EKP syötti pankkijärjestelmään 16,5 miljardia euroa painotuoretta rahaa. Pankit voivat puolestaan monistaa tuota rahaa lainaamalla omille asiakkailleen karkeasti kymmenkertaisen määrän euroja.

Näin talouteen voi hyvin nopeasti syntyä suuri määrä uutta rahaa – ja vastaavasti inflaatiopaineita tai pelkoa inflaation kiihtymisestä. Tätä EKP ei halua, ja siksi se on ilmoittanut "steriloivansa" velkakirjaostonsa kumoamalla ostojen vaikutuksen rahan tarjontaan.

EKP:n ilmoitus velkakirjaostojen "steriloinnista" voi kuitenkin olla pelkkää talouden mielialalääkettä, jolla EKP haluaa torjua inflaatiopelkoja.

Suurpankit epäilevät
"steriloinnin" tehoa


Periaatteessa EKP "steriloi" viimeviikkoisten velkakirjaostojensa vaikutuksen rahan tarjontaan eilen, kun se imuroi pankkijärjestelmästä täsmälleen velkakirjaostoihinsa käyttämänsä määrän rahaa.

EKP järjesti keskuspankkirahoitukseen oikeutetuille pankeille talletushuutokaupan, jonka tuloksena se kokosi pankeilta yhteensä 16,5 miljardia euroa omille talletustileilleen.

Taloudesta poistui sama summa rahaa kuin EKP oli aiemmin sinne syöttänyt. EKP:n "steriloinnin" teho on silti kyseenalainen.

Euroalueen velkakirjamarkkinoilla toimivat suurpankit, kuten JP Morgan Chase, Barclays Capital, Deutsche Bank ja Royal Bank of Scotland, ovat alkuviikon markkinakatsauksissaan vuoron perään epäilleet EKP:n "steriloinnin" tehoa.

Pankkien korkostrategit ja ekonomistit sanovat suoraan, että EKP:n "sterilointi" on tehotonta. Pankkien mukaan EKP on käynnistänyt suorasukaisen setelirahoituksen – jota on hyvin suurella todennäköisyydellä odotettavissa lisää.

Rauhoittava puhe
torjuu inflaatiopelkoa


EKP:n velkakirjaostojen "steriloinnin" teho jää toivottua heikommaksi kolmella perusteella:

1) Ainakin ensimmäisten velkakirjaostojen "sterilointiin" tarkoitetut keskuspankkitalletukset ovat vain yhden viikon mittaisia, mutta ostamansa velkakirjat EKP pitänee eräpäivään asti.

2) Velkakirjaostoja vastaavat keskuspankkitalletukset kelpaavat uusien keskuspankkiluottojen vakuudeksi, eli talletuksiin rahaa kiinnittäneet pankit voivat lainata EKP:lta saman summan rahaa.

3) Samaan aikaan EKP:n velkakirjaostojen ja niitä "steriloivien" toimien kanssa EKP jatkaa edelleen keskuspankkirahoituksen tarjoamista pankeille rajoituksetta.

EKP:n velkakirjaostoja ja niiden "sterilointia" arvioineet markkinakatsaukset ovatkin päätelleet, että euroalueen pankkijärjestelmässä vellova rahamäärä ei itse asiassa ole parhaillaan EKP:n hallinnassa.

Tämä ei suinkaan tarkoita välittömästi valtoimeksi karkaavia inflaatiopaineita. Mutta tarkoittaa se ainakin, että ilmoitukset EKP:n velkakirjaostojen "steriloinnista" ovat lähinnä inflaatiopelkojen rauhoittelua.

EKP:lla pari prosenttia
kriisivaltioiden velasta


EKP tuskin onnistuu laukaisemaan inflaatiota laukkaan viimeviikkoisilla 16,5 miljardin euron velkakirjaostoillaan, vaikka haluaisi. Mutta ennen pitkää inflaatiopelot voivat kasvaa, jos EKP jatkaa velkakirjaostojaan ja käyttää niihin suuria summia.

Euroalueen pankeilla on ennestään keskuspankin talletustileillä yli 300 miljardia euroa enemmän kuin tarvitsisi. Pankkijärjestelmässä on toisin sanoen parikymmenkertaisesti velkakirjaostojen määrää runsaammin "ylimääräistä" likviditeettiä.

EKP:n viime viikolla velkakirjaostoihinsa käyttämä rahasumma on pieni myös, jos sitä verrataan velkaisimpien eurovaltioiden liikkeessä olevien velkakirjojen kokonaismäärään.

Italialaisen Unicredit-pankin mukaan EKP:n ostot vastaavat kahta prosenttia Kreikan, Portugalin, Irlannin ja Espanjan korkomarkkinoilla noteeratuista velkakirjoista.

EKP ei ole kertonut, minkä valtioiden velkakirjoja se ostaa eikä myöskään ostoihin aikomaansa rahasummaa. Unicredit laskee, että ostoja pitäisi jatkaa 70 miljardilla eurolla ennen kuin EKP:llä olisi hallussaan edes kymmenen prosenttia neljän velkaisimman eurovaltion velkakirjoista.

Yksityiset sijoittajat
karttavat kriisivaltioita


EKP:n velkakirjaostojen taukoaminen viime viikon lopulla käänsi velkaisimpien eurovaltioiden markkinakorot uudelleen nousuun. Jos EKP haluaa vakauttaa markkinoita ja pitää velkaisimpienkin valtioiden markkinakorot rauhallisina, odottavat pankit sen palaavan markkinoille uusin ostoin.

Vielä EKP:n sen enempää kuin EU:n, euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tukitoimet eivät ole palauttaneet rahoitusmarkkinoiden luottamusta ainakaan velkaisimpien eurovaltioiden rahoitusnäkymiin.

Esimerkiksi maailman suurin yksityinen korkosijoittaja, yhdysvaltalainen korkorahastoyhtiö Pimco on ilmoittanut edelleen karttavansa velkaisimpien eurovaltioiden velkakirjoja.

Vapaasti omat sijoituskohteensa valitsevat yksityiset sijoittajat karttavat edelleen liian suuriksi arvioimiaan eurovaltioiden luottoriskejä. Ilmeisesti vain EKP on enää valmis ostamaan tuota riskiä.

Yksityisten ostajien puuttuminen markkinoilta merkitsi, että ilman EKP:n ostoja korot alkoivat taas nousta. Mitä rauhattomammiksi valtionlainamarkkinat taas muuttuvat sitä varmemmin EKP jatkaa ostojaan.

Yhdysvaltalaispankki Goldman Sachsin Euroopan ekonomistien mukaan olisi todella omituista, ellei EKP olisi tarvittaessa valmis jatkamaan valitsemallaan tiellä.

Setelirahoitus tuhosi
Saksan rahatalouden


Ranskalaispankki Societe Generalen strateginen sijoitustutkimus on useissa viimeaikaisissa markkina-analyyseissään muistuttanut, että Saksan 1920-luvun alkuvuosien tuhoisa hyperinflaatio sai alkunsa alun perin hallituksi uskotusta setelirahoituksesta.

Ensimmäisen maailmansodan sotakorvauksien maksamisesta ylivoimaisiin velkoihin vaipunut Saksan valtio ryhtyi kohtalokkain seurauksin maksattamaan velkojaan keskuspankin setelirahoituksen avulla.

Alkujaan rajoitetuksi ja ennen kaikkea tieteellisen tarkoin hallituksi uskottu rahapolitiikan ja talouspolitiikan yhdistelmä johti lopulta Saksan rahan ja koko rahatalouden täydelliseen tuhoutumiseen.

Saksan painajaiskokemuksiin viittaa myös yhdysvaltalaispankki JP Morgan Chase, joka muistuttaa inflaation kiihtymisestä varkain. Saksassa oli vuoden 1921 alkupuolella vielä deflaatio mutta saman vuoden lopussa inflaatio laukkasi jo 500 prosentin vuosivauhtia.

Vuosien 1921–1923 kuluessa Saksan kuluttajahinnat nousivat kymmeniä miljardeja prosentteja. Noina vuosina taloudessa liikkeessä oleva rahamäärä kasvoi räjähdysmäisesti. Ja vielä vinhemmaksi kiihtyi rahan kiertonopeus.

Inflaation karkaamisesta
ei näy vielä merkkejä


Vielä ei eurotaloudessa ole pienintäkään merkkiä inflaation kiihtymisestä. Niin sanottu pohjahintainflaatio on edelleen yhden prosentin alapuolella ja laajempi kuluttajahintainflaatiokin on yhä selvästi EKP:n tavoitteleman vajaan kahden prosentin alapuolella.

Siksi voi olla ennenaikaista tai jopa turhaa pelätä EKP:n velkakirjaostojen mahdollisesti aiheuttamia inflaatiopaineita tuhoisasta hyperinflaatiosta puhumattakaan.

Näin tuumaa ainakin suursijoittajia mahdollisimman viisaisiin sijoituspäätöksiin ja taloustulkintoihin neuvova analyysiyhtiö Lombard Street Research. Yhtiö pitää EKP:n velkakirjaostojen herättämiä inflaatiopelkoja aiheettomana hysteriana.

Yhtiö muistuttaa, että inflaatiopaineiden asemesta euroalueen taloudessa on kaikki enteet deflatorisesta taantumasta. Ainakin velkaisimmat euromaat ovat yhtiön mukaan melkoisella varmuudella menossa deflatoriseen lamaan. Siitä pitävät EU:n määräämät säästökuurit huolen.

EKP:n pitäisikin LSR:n mukaan edelleen keskittyä deflaation torjumiseen. Inflaatiohuolien aika on myöhemmin – paljon myöhemmin.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  1. 1

   Uutuuskirja: Kirsti Paakkanen testamenttasi omaisuutensa lahjakkaille lapsille – ”Suomi on palvellut minua hienosti”

  2. 2

   Sairauslomalisä, tunturityölisä, tunnelilisä – saatko sinäkin erikoisia palkanlisiä?

  3. 3

   Pankkien konttoreista käydään nostamassa jopa alle 20 euron summia – voi kannattaa

  4. 4

   Ilpo Kokkila: Hyvän johtajan iso palkka on kaikkien etu

  5. 5

   Joukko lääkäreitä ei uskalla paljastaa sivutyötään – poikii jopa vihapostia

  6. 6

   42 000 euron sakot saanut Ilpo Kokkila: ”Suomalainen sakotussysteemi on räikein esimerkki aikansa eläneestä maailmasta”

  7. 7

   VR uudisti varausjärjestelmäänsä: Junalippuja ei voi nyt varata talvilomiksi

  8. 8

   Analyytikko: Elisan osakesyöksyn syy on liittymien kova vaihtuvuus

  9. 9

   Capman perustaa uuden pohjoismaisiin kiinteistöihin sijoittavan avoimen rahaston

  10. 10

   Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukko lääkäreitä ei uskalla paljastaa sivutyötään – poikii jopa vihapostia

  2. 2

   Sairauslomalisä, tunturityölisä, tunnelilisä – saatko sinäkin erikoisia palkanlisiä?

  3. 3

   Asunto odottaa ostajaa jopa kaksi vuotta – katso, miten pitkään asuntoa myydään eri paikkakunnilla

  4. 4

   Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

  5. 5

   Analyytikko: Elisan osakesyöksyn syy on liittymien kova vaihtuvuus

  6. 6

   Ilpo Kokkila: Hyvän johtajan iso palkka on kaikkien etu

  7. 7

   VR uudisti varausjärjestelmäänsä: Junalippuja ei voi nyt varata talvilomiksi

  8. 8

   Uutuuskirja: Kirsti Paakkanen testamenttasi omaisuutensa lahjakkaille lapsille – ”Suomi on palvellut minua hienosti”

  9. 9

   Kommentti: Vuosiluku päättyy 7:ään ja on syksy – 40 vuoden ajan se on tiennyt rytinää markkinoilla

  10. 10

   Pankkien konttoreista käydään nostamassa jopa alle 20 euron summia – voi kannattaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies maksoi 75,50 euron laskua käteisellä pankissa ja yllättyi – pankin mukaan tasarahalla ei kannata maksaa

  2. 2

   Ex-johtaja tienasi 180 000 euroa vuodessa: kutsuttiin palkattomaan työkokeiluun – "Ehdotetaan jotain kärrypojan hommia"

  3. 3

   Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

  4. 4

   Ala käy kuumana ja tekijöille tarvetta: keskiansiot yli 4100 e/kk – pääsy­vaatimuksena yksi koe

  5. 5

   Yli 300 kunnan selvitys: Näin omakotitalojen hinnat ovat kehittyneet alueellasi

  6. 6

   Tiina ja Vesa myivät 12 vuotta vanhan talonsa hetkessä – ”Emme tehneet muuta kuin perussiivoukset”

  7. 7

   Asunto odottaa ostajaa jopa kaksi vuotta – katso, miten pitkään asuntoa myydään eri paikkakunnilla

  8. 8

   Joukko lääkäreitä ei uskalla paljastaa sivutyötään – poikii jopa vihapostia

  9. 9

   180 000 € vuodessa tienannut työtön ex-johtaja suivaantui te-toimiston ehdotuksesta – lukijat muistuttavat tasa-arvosta

  10. 10

   200 vai 600 euroa? Kokosimme 6 vinkkiä palkankorotusta pyytävälle

  11. Näytä lisää