Kuinka Nokia käännetään?

Julkaistu: , Päivitetty:

Sijoittajat eivät enää luota maailman suurimpaan matkapuhelinten valmistajaan. Viime vuosi oli vaikea, kritiikkiä riittää ja osakekurssi on alamaissa. Mikä säikäytti sijoittajat?


Sauna ja lenkkimakkara, kännykkä ja tekstiviesti. Suomea on vaikea kuvitella ilman Espoon Keilaniemessä päämajaansa pitävää jättiläisfirmaa.

– Nokian menestys oli jotain käsittämätöntä, sanoo Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun professori Raimo Lovio.

1990-luvulla matkapuhelimet löysivät tiensä taskujen pohjille eri puolilla maailmaa ennennäkemättömällä vauhdilla. Toisin kuin monen muun yhtiön johdossa, Nokiassa aavistettiin Kiinan ja Intian kaltaisten maiden merkitys tulevaisuudessa.

– Nokian menestys on perustunut siihen, että yhtiö ymmärsi kehitysmaiden markkinoiden merkityksen, Lovio sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 1999 aurinko paistoikin kännykkäjätille. Markkinat arvioivat yhtiön peräti 203 miljardin euron arvoiseksi.

Piensijoittajat
hiillostivat


Yhtiön osakkeita ostaneiden sijoittajien mielestä Nokialla ei kuitenkaan pyyhi enää yhtä hyvin kuin takavuosina. Tästä kertoo yhtiön osakekurssi. Nyt Nokian markkina-arvo on enää 33 miljardia euroa.

Maailmanlaajuisen talouskriisin runtelema viime vuosi oli surkea myös Nokialle. Yhtiön liiketulos romahti, ja osakekurssi jatkoi matelemistaan. Markkinat säikähtivät uudelleen huhtikuussa, kun Nokian kertoi, miten kuluvan vuoden kolmen ensimmäistä kuukautta olivat sujuneet.

Torstaina pidetyssä yhtiökokouksessa toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo ja yhtiön strategia joutuivatkin kritiikin kohteeksi. Nokian osakkeita ostaneet piensijoittajat tivasivat Kallasvuolta, miksi yhtiö ei ole kyennyt rakentamaan riittävän kilpailukykyisiä älypuhelimia ja miksi menestys Pohjois-Amerikassa antaa yhä odottaa itseään.

Ennen yhtiökokousta osa kännykkäalaa seuraavista analyytikoista oli arvioinut, että Nokia saattaisi jopa vaihtaa toimitusjohtajaa. Näin ei käynyt. Nokian huippumenestykseen luotsannut hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila sanoi hallituksen tukevan Kallasvuota.

Ongelmat
yläpäässä


Sijoittajien epäluottamus kumpuaa pitkälti Nokian asemasta kalliimmissa älypuhelimissa.

Rankasti yksinkertaistaen: Osa sijoittajista pelkää yhdysvaltalaisen Applen porhaltaneen ohi iPhone-puhelimillaan. Samaan aikaan moni muu hengittää jo niskaan.

Nokian älypuhelimia on moitittu vaikeakäyttöisiksi ja epämuodikkaiksi. Suuren osan kritiikistä on saanut Nokian älypuhelinten ohjelmisto. Nokian tukemaa Symbian-mobiilialustaa ei pidetä kaikissa piireissä kilpailukykyisenä.

Myös Nokian sovelluskauppaa, josta voi ostaa pelejä ja ohjelmia älypuhelimiin, on arvosteltu suppeaksi verrattuna kilpailijoiden vaihtoehtoihin.

Toki toimitusjohtaja Kallasvuo tuntee ongelman. Yhtiökokouksessa hän myönsi, että aiemmat Symbian-puhelimet eivät olleet riittävän hyviä esimerkiksi vaativille yhdysvaltalaiskuluttajille. Toimitusjohtajan mukaan tilanne korjaantuu. Nokia aikoo tuoda syksyllä kauppoihin Symbianin uutta versiota käyttävän, huippuunsa viritetyn N8-älypuhelimen.

Uneton
Keilaniemessä


Nokian omistus on hajautunut, mutta merkittävän omistajakeskittymän muodostavat yhdysvaltalaisten eläkkeistä huolehtivat säätiöt. Tämän takia etenkin menestykseen Yhdysvalloissa kiinnitetään huomiota.

Astuessaan Nokian johtoon vuonna 2006 Olli-Pekka Kallasvuo lupasi, ettei hän nuku ennen kuin kelkka Yhdysvalloissa on käännetty. Muutosta ei ole tapahtunut, ja yhtiöltä vaaditaan nyt puheiden sijaan tekoja.

– Jälkikäteen katsottuna on selvää, että Symbianin aikaisemmilla sukupolvilla on ollut vaikeaa pärjätä maailman kilpailluimmilla markkinoilla, Kallasvuo sanoi yhtiökokouksessa.

Apple ja RIM
iskivät kiinni


Toisin kuin Euroopassa, Pohjois-Amerikan markkinoilla tahdin määräävät puhelinoperaattorit. Ne myyvät suurimman osan luureista ja sitovat ostajat monivuotisiin liittymäsopimuksiin kytkykaupoilla, joiden vetonaulana on edullinen puhelin.

Tässä kuviossa Nokialle on käynyt kalpaten. Vuoden 2007 jälkeen Apple ja kanadalainen älypuhelinvalmistaja Research in Motion (RIM) ovat vallanneet etenkin kaikkein parhailla katteilla varustettujen älypuhelinten markkinat.

Yhdysvaltaiset kuluttajat ja media rakastuivat iPhoneen, joka tunnetaan helposti käytettävänä ja näppäränä älypuhelimena. Yritysmaailma ja presidentti Barack Obama taas ihastuivat RIM:n viestittelyominaisuuksista tunnettuihin BlackBerry-puhelimiin.

Vahva omilla
alueillaan


Toisaalta Nokia pärjää edelleen mainiosti halpiskännyköissä sekä edullisemmissa älypuhelimissa. Asema kehittyvillä markkinoilla on vahva.

Suomalaisten asiantuntijoiden mukaan Nokian tulevaisuutta voidaan arvioida kahdella tapaa.
Sijoittajien voi ajatella ylireagoineen ongelmiin Yhdysvalloissa. Toisaalta edistyksellisimpien kännyköiden ongelmien voi ajatella valuvan vähitellen myös halvempiin malleihin ja kehittyville markkinoille.

– Tässä on sama homma kuin urheilussa. Kun huippu-urheilija saa hopeasijan, hänet vastaanotetaan buuauksin, valtiovarainministeriön kansantalousosaston Nokia-asiantuntija Ilona Junka sanoo.

Myös Aalto-yliopiston Raimo Loviota risoo sijoittajien paniikki. Hän muistuttaa, että maailma ei pääty New Yorkiin.

Suomelle Nokia merkitsee yhä valtavasti – niin taloudellisesti kuin henkisestikin.

Lähes 89 prosenttia suomalaisoperaattoreiden verkoissa käytössä olleista kännyköistä kantoi Keilaniemen logoa syys–lokakuussa 2009, kertoo Aalto-yliopiston teknillisessä korkeakoulussa tehty uunituore tutkimus.

Palvelut nostavat
päätään


Vuosien saatossa kohtalonyhteys on muuttunut. Siinä, missä puhelinten valmistus näytteli ennen tärkeää roolia, raudan takomisen paikan on ottanut ohjelmistojen ja palveluiden kehitys.

Lovion ja Junkan mukaan Suomen tulisikin panostaa palveluihin. Matkapuhelinten valmistus kun ei ole palaamassa entisessä määrin Suomeen.

Lovion mielestä esimerkiksi Nokian ulkopuolisia ohjelmisto- ja palveluyhtiötä on tutkittu ja tuettu aivan liian vähän. Ruotsalaisilla on Spotifynsä, mutta suomalaiset menestystarinat ovat jääneet harvinaisemmiksi.

Lovion mukaan tässä on kyse osaltaan kansainvälistymisestä. Palvelut pakottavat suomalaisia ajattelemaan isommin ja kansainvälisemmin.

– Maailmanlaajuisia trendejä on helpompi tunnistaa, kun yhtiöt ovat kansainvälisesti verkostoituneita, Lovio sanoo.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Eläketurvakeskus arvioi synkkää väestöennustetta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  2. 2

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  3. 3

   Tutkijan mukaan hyvinvointivaltio jarruttaa naisia – Perheen ja uran yhdistävä Annica hämmästyi: ”Tämä on todella hyvä diili”

  4. 4

   Taas tyly arvio kolmekymppisten tulevaisuudesta: ”Mitään jättiperintöjä ei ole tulossa”

  5. 5

   HS-mielipide: Pikavipit syöksivät nuoren miehen syvemmälle huumehelvettiin – isä syyttää firmoja moraalittomasta rahanjaosta

  6. 6

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  7. 7

   Deutsche Bank varoittaa: Yhdysvallat uhkaa vajota taantumaan jo tänä vuonna

  8. 8

   Selvitys ehdottaa opintotuen tulorajojen nostamista

  9. 9

   Konkurssihakemus aiempaa useammin perintäkeino

  10. 10

   Asiantuntijat kertovat: Näin käy yhä vähenevien suomalaisten eläkeiälle – ”Tilanne on entistä hankalampi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  2. 2

   Taas tyly arvio kolmekymppisten tulevaisuudesta: ”Mitään jättiperintöjä ei ole tulossa”

  3. 3

   HS-mielipide: Pikavipit syöksivät nuoren miehen syvemmälle huumehelvettiin – isä syyttää firmoja moraalittomasta rahanjaosta

  4. 4

   Miksi naiset eivät etene uralla? Tutkija pitää hyvinvointivaltiota suurimpana ongelmana

  5. 5

   Konkurssiin menneet BR-lelut ja Toys R’Us aloittavat tyhjennysmyynnin Suomessa – nämä myymälät ovat vielä auki

  6. 6

   Kyykyttämistä, turhia tehtäviä, palkattomia ylitöitä... Lukijat kertovat: Tällaisia ovat karmeimmat pomot

  7. 7

   Eläketurvakeskus arvioi synkkää väestöennustetta: Näin paljon eläkemaksut nousevat

  8. 8

   Kansainväliseltä valuuttarahastolta tyly arvio: Suomen vienti onnahtelee, luotonanto kiristyy

  9. 9

   Suomessa on jo 900 000 lämpöpumppua – näitä pumppuja ostettiin eniten

  10. 10

   Tutkijan mukaan hyvinvointivaltio jarruttaa naisia – Perheen ja uran yhdistävä Annica hämmästyi: ”Tämä on todella hyvä diili”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: Katso kuulutko häviäjien ikäryhmään – karu havainto kolmekymppisten tienaamisesta

  2. 2

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  3. 3

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  4. 4

   ”Järkkykorkeat” vuokrat saivat yrittäjän sulkemaan liikkeen – Katso, tästä kuinka kallis Helsinki on kauppiaalle

  5. 5

   Tämä mies tuntee huonot pomot, koska oli itse sellainen: ”20 prosenttia johtajista pitäisi potkia heti pois”

  6. 6

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  7. 7

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  8. 8

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  9. 9

   Myös OP alkaa periä maksuja ahkerilta käteisnostajilta

  10. 10

   Kaj, 66, nostaa täyttä eläkettä – ja tekee bisnestä liki puoli miljoonaa vuodessa

  11. Näytä lisää