"Suomen asunnot ovat kuin Kuuban autot"

Pienten asuntojen kysyntä ylittää varsinkin pääkaupunkiseudulla jatkuvasti tarjonnan. Vuokranantajien edustaja vertaa Suomen asuntotilannetta Kuuban autoihin. Kysyntää olisi pienistä, kauniista ja moderneista, kun tarjolla on suurta ja huonokuntoista. Vuokralaiset haluavat, että rahaa jää elämän nautintoihin.

7.5.2010 15:30 | Päivitetty 8.5.2010 6:21

Suomessa vuokra-asunnot eivät aivan vastaa sitä, mitä väki haluaisi. Vuokranantajat ry:n puheenjohtaja Antti Arjanne valittelee sitä, että varsinkaan pääkaupunkiseudulla ei ole tarpeeksi pieniä asuntoja.

– Meillä on vähän niin kuin Kuubassa, että on isot autot, mutta vanhaa ja huonoa. Ja ihmiset haluavat pieniä ja moderneja, Arjanne sanoi tänään lehdistötilaisuudessa.

Arjanteen omista vuokralaisista moni yrittää vaihtaa pienempään asuntoon, vaikka neliövuokra olisi kalliimpi. Kuukausivuokra jää kuitenkin pienemmäksi, ja rahaa jää enemmän muuhun elämiseen.

Etelänmatka houkuttelee enemmän kuin lisähuone

Arjanne on huomannut, että arvomaailma on muuttunut viime aikoina.

– Mieluummin otetaan yksi etelänmatka vuodessa kuin yksi lisähuone.

Vuokralaiset haluavat, että heillä jää nettopalkasta käteen 100–150 euroa kuukaudessa omien haaveiden ja mielihalujen toteuttamiseen.

– Sillä saa etelänmatkan tai taulutelevision tai jotain muuta. Ihmisillä on muutakin sisältöä elämässä kuin asunnon maksaminen. Sen takia osa asuu mieluummin vuokralla, koska vuokralla asuminen mahdollistaa suuremman käyttövaran nettopalkasta.

Tämä on yksi syy siihen, että vuokramarkkinoilla on monen maksukyky tai -halu kohdannut kattonsa. Arjanteen mukaan palkankorotusten yleinen pienuus ja varovaisuuden lisääntyminen on vaikuttanut myös siihen, että ihan mitä tahansa ei olla valmiita maksamaan.

Vuokranmaksumoraali on Arjanteen mielestä parantunut käsittämättömän paljon.

– Syynä on se, että jos ei maksa vuokraa, ei saa kännykkää, Arjanne sanoo viitaten maksuhäiriöiden vaikutuksiin liittymän hankinnassa.

Bonusta pitkäaikaisesta vuokrasuhteesta?

Vuokrasuhteet ovat viime vuosina lyhentyneet, minkä vuoksi alalla ideoidaan porkkanoita pidempiaikaisille vuokralaisille.

Arjanteen mukaan etu voisi olla vaikka se, että vuokralainen saisi sisustus- tai kunnossapitopaketin 5–10 vuoden kuluttua vuokrasuhteen alkamisesta. Vuokrannousua voitaisiin myös rajoittaa pitkäaikaisilta vuokralaisilta.

Vuokralainen saisi siis tietynlaista bonusta pitkäaikaisesta vuokrasuhteesta.

– Olemme yrittäneet saada tällaista käytäntöä Suomeen. Se olisi kaikkien etu. 

Vuokranantajalle tulee kalliiksi, jos vuokralainen vaihtuu kerran vuodessa. Arjanne laskee, että sen vuoksi joudutaan yrittämään aina seitsemän prosentin vuokrankorotusta.

Sen sijaan vuokrasuhteen pitkäaikaisuus antaa aihetta jopa viiden prosentin vuokran alennukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?