Työnantajien rintama repesi

Elintarviketeollisuuden työnantajien rivit ovat nyt täysin hajallaan. Pienten työnantajien mielestä Elintarviketeollisuuden liiton vaatimukset uusista työajoista ovat turhia. Työntekijöiden kanssa ei haluta kahinoida. Monet pienet yritykset jättäytyivätkin illalla päättyvän työsulun ulkopuolelle.

27.4.2010 16:37 | Päivitetty 27.4.2010 16:42

Elintarviketyöläisten liiton (SEL) aluesihteerien mukaan vain suuret ja osa keskisuurista yrityksistä yhtyi sulkuun. Leipuriliiton varapuheenjohtaja Juha Valkamo uskoo puolestaan, että jopa osa työnantajaliittoon kuulumattomista leipomoista yhtyi työsulkuun.

Primulan Leipomoita johtavan Valkamon mukaan selvä enemmistö leipomoista oli mukana työsulussa. SEL:ssä asiat nähdään aivan toisin.

– Helpompi on luetella ne yritykset, jotka suluttivat, kuin ne, jotka eivät lähteneet työsulkuun, Erkki Rantamaa SEL:n Länsi-Suomen aluetoimistosta sanoo.

– Eckes-Granini, Fazer, Vaasan, HK, leipomot Rosten ja Salonen sekä Raisiostakin vain mylly ja Lännen Tehtaat, hän listaa omalta alueeltaan.

– Voisiko ajatella, että työnantajapuoli kiirehti lopettamaan työsulkua ennen kuin se hajosi itsestään, Rantamaa kysyy.

Työsulku on saanut voimakasta kritiikkiä alan yrittäjiltä – etenkin pieniltä.

Eniten työnantajaliikettä on ryöpyttänyt lihatukkuri Veijo Votkin. Votkin sanoi Taloussanomien haastattelussa, että työntekijöiltä ei saa riistää heidän ylityökorvauksiaan, mikä on ollut tes-neuvottelujen työaikamallin ydinkiista.

Votkin ei ollut mukana sulussa eikä keskisuurista lihanjalostajista myöskään esimerkiksi järvenpääläinen Wursti, sipoolainen Pajuniemi tai tamperelainen Tapola.

– Me ollaan pieniä. Ei meillä ole varaa olla päivääkään lakossa. Yhteistyössä ollaan työntekijöiden kanssa, Pajuniemen toimitusjohtaja Arto Jokinen sanoo, muttei halua kommentoida, miksi työnantajaliitto oli julistanut heidät työsulun piiriin.

– Hankalia tilanteita yksityisissä firmoissa. Ei olla lähdetty työsulkuun mukaan, Wurstin toimitusjohtaja Jari Saarela sanoo.

– Yyteet saatiin hoidettu talvella luottamuksellisesti henkilökunnan kanssa. Ei haluttu nyt kiusata työsululla. Meillä on hyvä henki, jota ei haluta rikkoa, Tapolan tuotantojohtaja Erkki Kirveslahti sanoo.

Hän ilmoittaa olevansa henkilökohtaisesti samaa mieltä Votkinin kanssa uuden työaikamallin ajamisesta.

– Olemme tulleet toimeen ilman sitä, Kirveslahti sanoo.

Ja näin ETL ilmoitti alun perin työsulusta: ETL toimeenpanee työsulut kaikissa ETL:n jäsenyrityksissä siten, että työsulut alkavat 26.4.2010 kello 18.00 ja päättyvät leipomoalalla 28.4.2010 kello 18.00 ja peruselintarvike- ja liha-alalla 28.4.2010 kello 24.00 paitsi liha-alan yritysten lihavalmiste- ja valmisruokaosastoilla, joissa sulku päättyy 1.5.2010 klo 24.00.

Kun työsulkua oli kulunut puolitoista tuntia, ETL ilmoitti keskeyttävänsä sen. Tänään tiistaina osapuolet ilmoittivat, että työnteko jatkuu kello 22 tänä iltana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?